Homeopatija, drugačiji pogled na lečenje

Reč homeopatija potiče od grčkih reči “homeo”, tj. sličan i “pathos” – patnja što znači slično bolesti ili patnji.

Homeopatija je, pre svega, naučno zasnovana metoda koja stimuliše organizam da se sam izleči. Ona je priznata metoda, jako efikasna i u svetu je u širokoj upotrebi. Osnovni princip na kome se zasniva je ’’slično se sličnim leči’’.  Počnimo prvo sa malo istorije.

Koreni homeopatije sežu još u doba Hipokrata, a za prvu praktičnu primenu, pre skoro dva veka, u Evropi treba zahvaliti lekaru Samuel Christian Friedrich Hahnemann-u. I pored toga što je bio odličan lekar, želeo je više i smatrao da su korišćene metode jako zastarele. U to vreme kinin se koristio za lečenje malarije. Počeo je da ga uzima iako je bio zdrav i primetio da dobija simptome slične malariji koji su trajali nekoliko sati. Zatim je eksperimentisao i sa drugim supstancama od kojih su neke bile i jako otrovne te je trebalo utvrditi najmanju moguću sigurnu dozu. Razređivao je početnu supstancu i otkrio da pažljivo pripremljen rastvor zadržava farmaceutska svojstva. Na taj način razvio je poseban farmaceutski postupak kojim se za medicinske preparate mogu koristiti i toksične supstance, ali tako da leče organizam.

Homeopatija je svoj vrhunac u SAD-u doživela sredinom 19.veka da bi zatim bila prihvaćena i u Velikoj Britaniji gde je kraljevska porodica imala ličnog lekara homeopatu. Najveća rasprostranjenost bila je u Indiji zbog sličnosti sa tradicionalnom biljnom medicinom. Danas u većini zemalja javno zdravstveno osiguranje ne obuhvata homeopatsku terapiju, ali tu ne spadaju Francuska, Velika Britanija, Danska i Luksemburg.

Kako homeopatija deluje?

Homeopatska metoda primenjuje prirodne preparate (biljnog, životinjskog ili mineralnog porekla) koji u normalnom stanju izazivaju simptome slične onima koje želimo da lečimo. Upravo zato se i kaže da se slično sličnim leči (Similia Similubus Curentur). Setite se šta vam se dešava kada sečete crni luk. Suze vam oči i nos, imate simptome slične blagoj prehladi. Homeopatski lek na bazi crnog luka mogao bi vam pomoći kada se zaista prehladite. Nesanica bi se lečila preparatima od crne kafe, temperatura sirovim krompirom…

Za homeopatiju simptomi nisu ono što nas čini bolesnim već otpor organizma, a kako je svaki organizam priča za sebe tako je i sa pristupom lečenju. Danas postoji preko 5 000 različitih homeopatskih supstanci, a lekar je taj koji treba da prepozna koja je supstanca prava za vas.

Pristupa i uzimanja anamneze ima različitih. Ono što je jako bitno je da lekar stekne sliku o vašem organizmu. Šta vam (ne)prija, kako se osećate posle određenih supstanci, kakav vam je metabolizam, raspoloženje, sa kojim organima i koje tegobe imate…

Najčešći oblici homeopatskih lekova su granule (zrnca) i tablete, ali takođe mogu biti i sirupi, kapi, masti… Pravilo je da se supstance međusobno ne mešaju tako da za više uzročnika bolesti možete dobiti više različitih lekova. Pravilo je da se ne uzimaju zajedno i ne 15min pre ili posle jela ili pića. Neki lekovi se uzimaju jednom, neki više puta dnevno što zavisi od samog organizma. Takođe je potrebno odrediti i pravu dozu.

Danas gotovo u svakoj apoteci možete naći homeopatske preparate. Čak i kod nas je njihova prodaja potpuno legalna. Mana je to što ćete svuda moći da nadjete samo par lekova istog proizvođača. To su lek za sinuse, alergiju, gornje disajne puteve… Treba napomenuti da su ovo lekovi za prvu pomoć i nikako nisu pravi homeopatski preparati jer su namenjeni za širu populaciju.

Razmislite kada ste zadnji put uzeli neki lek, bilo koji. Tempo i način života, hrana koju jedemo, stres, genetske predispozicije, fizička aktivnost…sve to utiče na naš organizam i slabi ga. Možda vam se ne čini da uzimate analgetike ili antibiotike suviše često, ali tek kada budete u situaciji da od lekova ne smete ništa da koristite imaćete tačnu sliku trenutnog stanja. Homeopatija vam može pomoći na prirodan i ugodan način. Potpuno je sigurna i uspešna kako u trudnoći tako i za vreme dojenja. U širokoj primeni je kako kod odraslih tako i kod dece svih uzrasta.

Budimo zdravi i lečimo se na zdrav način  :wink:

 

Korisni linkovi:

Udruženje homeopata Srbije

Homeopatski lekovi u apotekama u Srbiji

 

 

6 thoughts on “Homeopatija, drugačiji pogled na lečenje

 1. Prvi put cujem za homeopatski pristup lecenju :blink: i ima smisla. Da li postoji nesto protiv glavobolje?

   
  1. Postoji, naravno. Pitanje je samo zbog cega te boli glava. Da li zbog promene toplo/hladno, sinusa, pritiska… Samo sto ne postoji univerzalan lek. Homeopati bi trebalo da kazes sve svoje simptome i onda ce ti on dati pravu stvar.

    
 2. E super članak . I ranije sam čitala o ovome ….trudnoća i dojenje kada ne smije da se uzima svašta od lijekova je baš nezgodno stanjew kada nešto zaboli….:/ o ovome treba još detaljisat :)

   
  1. Homeopatija je idealan lek za simptome u trudnoci. Kada sam ostala u drugom stanju i dobila prve simptome (sva sreca nisu bili intenzivni i dugotrajni) svi su mi rekli:”A pa dobro. To je normalno” :angry:
   Slazem se da su prosto neizbezni, bar na kratko, ali definitivno nisu nesto sto ne treba i ne moze da se leci. Zasto da ne ucinimo za sebe sve kako bi nam bilo prijatno i lepo i kako bismo uzivale?
   Ja uzimam hom. lekove vec 2 nedelje i vec ima primetnog poboljsanja :wink:

    
 3. Ja sam prezadovoljna homeopatijom, a otkrila sam je pre par godina kad sam koristila hom. lekove iz apoteke, upravo za prehladu. Tada sam shvatila da nije sarena laza i pre par ned krenula na pravu homeop. sa pravim homeopatom. Ima previse dobrih stvari a mana gotovo da i nema. Povukli su mi se simptomi nekih hronicnih stanja za manje od 7 dana, koje cak nisam ni ocekivala da cu izleciti.
  Od sad pa nadalje preventivu i kurativu prepustam svom homeopati.I nadam se da ce homeopatija ovde (i u svetu) opstati i da je nece ”ubiti” farmaceutska mafija…

   
  1. Pa to je super! Drago mi je da da si se javila sa svojim iskustvom i nadam se da ce se i drugi koji citaju ovo odluciti za zdrav nacin lecenja :)

    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: