ga('send', 'pageview');

Kako skuvati tursku kafu?

kafaOd malih nogu, gledajući mame i bake, učimo kako se kuva turska kafa. Prvo stavimo vodu da provri, a onda dodamo nekoliko kašičica kafe. Dobro promešamo i kada krene da vri sklonimo sa ringle i naravno sipamo u praznu šoljicu. Tako sam i ja mislila dok nisam posetila konferenciju na kojoj su prezentovani rezlutati istraživanja kvaliteta kafe. Bez brige, turska kafa koja se prodaje na rafovima u prodavnicama je kvalitetna, ali je problem u tome što retko ko zna kako pravilno da je pripremi.  :smile:

 

Istraživači kažu da se turska kafa kuva na sledeći način:

1. Stavite vodu da provri, a kafu sipajte dikretno u šoljicu

2. Kada provri, sa udaljenosti od par cm, prelijte kafu u šollji

3. Sačekajte desetak sekundi i tek onda promešajte

4. Ne konzumirajte odmah, već sačekajte da se talog slegne

Znam da zvuči neobično, ali prema njihovim tvrdnjama, na ovaj način sačuvaćete originalni miris i ukus koji se delimično izgube u procesu vrenja. Ipak, ono što je važnije, prilikom vrenja kafe oslobađaju se supstance od kojih su neke štetne za trudnice. Iskreno, nisam ljubitelj turske kafe ( pijem je samo kada mi neko gleda u šolju :angel:  ), pa nisam primetila neku razliku u ukusu i mirisu. Ipak, ako probate, javite utiske  :wink:

Zanimljivosti:

1. Građani Srbije spadaju u najstrastvenije ljubitelje kafe, jer gotovo 70 odsto pije i po nekoliko šoljica dnevno

2. U proseku se popije do 2.5 šoljica po osobi, odnosno godišnje oko 2,5 kg

3. Više od polovine dan započinje kafom, kako bi im dala energiju za novi dan

4. Dve trećine ovaj napitak konzumira popodne iz zadovoljstva i radi druženja

5. U kafićima pretežno biraju instant kafu, zbog širokog spektra ukusa i načina pripremanja

6. U svetu se popije godišnje oko 400 milijardi šoljica kafe

 

10 Comments

  • Jelena
    Jelena 7 October, 2011 at 08:30

    Obozavam kafu! Dan mora da mi pocne jakom, gorkom, turskom kafom, a popodne volim da popijem Nes 3u1. Ja upravo ovako kuvam kafu, ali nisam znala da tako i treba :biggrin: Pocela sam sa ovakvim nacinom kuvanja kako bih sebi ustedela vreme, jer vodu za kafu spremim za par sekundi u onom elektricnom bokalcetu ili kako se vec zove :smile: Mislila sam da tako uopste ne treba kuvati kafu, ali posto mi je taj nacin ustedi dosta vremena, a ukus kafe je isti, nastavila sam da je spremam na taj nacin. Plus, nikad ne mogu da se zaboravim pa da mi kafa “pobegne” iz lonceta i napravi haos po sporetu :silly:
    Moracu odmah tekst da pokazem bratu jer me stalno zeza sto ovako kuvam kafu, sada ce videti da sam u pravu! :tongue:

     

    Reply
    • Ana St
      Ana St 7 October, 2011 at 11:55

      Ja praktikujem nes kafu,jer je kao slatkis ali se i lako pravi. Nocna mora mi je bila kada neko dodje i trazi tursku kafu :pinch: Ipak, od kako sam posetila ovu konferenciju :biggrin: spremim je brzo i lako…
      samo je problem kad neko naidje i u cudu posmatra kafu :biggrin:

       

      Reply
  • kukica 7 October, 2011 at 13:53

    Ko je organizovao konferenciju? Ko je radio to istrazivanje? Mozda ti podaci dodaju kredibilitet samom zakljucku :silly:

    Elem, nedavno je u magazinu (ili “Potrosacu” :ermm:) “Politike” bio intervju sa covekom koji proverava kvalitet kafe na nasem trzistu (degustator kafa :lol:) i on dade suprotnu teoriju (vrela voda -> kafa -> skidanje sa grejanja, mesanje i sipanje direkt u solju)… Kome verovati? :tongue:

    Inace, sama “turska” kafa (ono turska kao – Turci :lol: ) se definitivno ne pravi na ovaj nacin (ni jedan ni drugi), tako da je mozda prihvatljiviji izraz “domaca” (da ne bi bila “srpska”).

     

    Reply
    • Ana St
      Ana St 7 October, 2011 at 14:05

      Radilo je Udruzenje za zastitiu potrosaca, koje je zaduzeno i za kontrolu kvaliteta namirnica. To je sto se tice kvaliteta , a nacina kako se kuva, sto je bila sporedna informacija na sastanku,m objasnili su nam strucnjaci sa Fakulteta za hemiju :)

       

      Reply
  • kukica 7 October, 2011 at 13:55

    I zasto se ovaj smajli u zagradi nije pojavio nego pise “lol”?! :shocked:
    Sramota! :silly:

     

    Reply
    • Marija
      Marija 7 October, 2011 at 13:58

      zato sto nemas razmak (:happy:) -> ( :happy: )

       

      Reply
  • Marija
    Marija 7 October, 2011 at 14:08

    Uvek sam se pitala zato nema uputstvo na kesici turske kafe za njeno spremanje. To se kao uvek podrazumeva da se zna kako se pravi. Slazem se sa Kukicom, Turci kafu prave na treci nacin i sad ko bi ga znao sta je ispravno :biggrin:
    Bas cu da probam gore navedeni nacin pripreme i uporedim da li ima razlike u ukusu, posto statisticki spadam u ovih 70% Srba.

     

    Reply
  • kukica 7 October, 2011 at 14:08

    Jasno je meni to “zasto” nego je pravo pitanje – zasto je to tako?!? :silly:

     

    Reply
  • kukica 7 October, 2011 at 14:23

    Nema tu ispravno / neispravno, sta se kome svidja. Ili za ove lenje kao Ana – sta je brze! :tongue:

    I ispravite tu gresku sa smajlijem sto pre, moj opsesivno-kompulsivni poremecaj mi ne dozvoljava da umecem razmak izmedju smajlija i zagrade!! :silly:

    I mogli biste da dodate opciju za hronoloski poredjane komentare, evo sad umalo ne videh da sam dobio odgovor (iznad)! Hvala Ana :happy:

     

    Reply
    • Ana St
      Ana St 8 October, 2011 at 10:46

      hahahaha :biggrin: sta ces, bas sam lenjivica za kuhinju :angel:

       

      Reply

Leave a Comment

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: