Podton kože za savršenu nijansu pudera

skinSigurna sam da je svaka od nas kupila puder koji je završio u neseseru prijateljice, sestre ili mame. Problem je što se većina devojaka prilikom izbora nijanse oslanja na osnovni ton, dok ključ uspešne kupovine leži u izboru odgovarajuće nijanse podtona.

Osnovni ton podrazumeva široku paletu boja kože, od najsvetlije do najtamnije koja se prva primeti i koristi za odabir odgovarajuće nijanse. Ali ono na šta treba obratiti pažnju je podton, pigment vidljiv „ispod“ kože.  On se određuje prema toplini, čiji prividni utisak daje, i prema boji na koju više “vuče” koža. Dakle, podton vaše kože prema boji može biti ružičasti, žuti  ili neutralan, a prema toplini  hladan ili topao.

Ne postoji jednostavan test za određivanje podtona, ali postoji par trikova koji vam mogu pomoći:

– osobe svjetlih očiju su često hladnog podtona
– ukoliko brzo pocrnite na Suncu, vaš podton je najverovatnije topao
– pogledajte vene na unutrašnjoj strani lakta, ukoliko su zelene, tip je topli, ukoliko su plave, riječ je o hladnom podtonu.

tenDakle, za određivanje podtona može vam pomoći boja vena na podlaktici. Okrenite podlakticu prema van i stanite na dnevno svjetlo. Sad procenite koje su boje. Jesu li više zelene, plave ili ljubičaste? Osobe ružičastog podtona imaju ljubičaste vene, a zelene su obilježje žutog podtona, kao što je slučaj kod mene. Ako imate i jednih i drugih, ili su uglavnom plave, onda ste neutralnog podtona.

Drugi način je da pokušate u ogledalu da ustanovite vuče li vam koža više na žućkaste nijanse ili roskaste. Ako vam je kosa farabana, pokrijte je kapom da vas “veštački” pigment ne bi zavarao.

Takođe, nailazila sam i na način određivanja pomoću naušnice: stavite srebrnu i zlatnu naušnicu pa uporedite koja vam bolje stoji. Ako vam zlatna daje živost i toplinu licu, a sa srebrnom djelujete “isprano”, onda znate da ste topli.

Kako ne volim i ne nosim zlato, da bih izbegla subjektivnost, podton sam odredila na osnovu boje vena na podlaktici. Primetila sam da su vidljivo zelene i zaključila da je podton žuti. Inače, kad stavim nadlanicu uz nadlanicu moje prijateljice, tačno se vidi razlika. Moja koža je žuća u odnosu na njenu, koja je neutralni podton. To je način koji je meni najviše pomogao – komparacija   :happy:

Takođe, dobro mi stoje skoro sve tople boje, hladne baš i ne, to najbolje primetim na rumenilima. Kad stavim na lice neutralni ili rozi tekući puder izgledam bolesno, jednostavno to nisam ja.

spectarTo je cijela filozofija. Ovako to objašnjavaju na nesser.hr: “Uz pravilno odabrani podton, bit će vam puno lakše odabrati odgovarajuću nijansu pudera, boju za kosu ili haljinu koja će dodatno naglasiti vašu prirodnu ljepotu. Opće pravilo glasi da odabirete komplementarne boje, koje se u spektru boja nalaze pored boje vašeg podtona. Pridržavajući se tog pravila, hladni podtonovi trebaju  izbjegavati tople crvene, zemljane i zelene nijanse nego se umjesto njih prikloniti plavičastim, srebrnim ili ljubičastim tonovima. Za tople podtonove, jasno, vrijedi obrnuto pravilo. Osobama toplog podtona u pravilu odgovaraju puderi žućkastog podtona i odjeća u boji slonovače no nikako se ne preporuča nošenje crne odjeće i modnih dodataka u neposrednoj blizini lica jer se  na taj način stvara veliki kontrast što rezultira umornim izgledom i izraženijim podočnjacima. Ukoliko ste upravo otkrili da imate hladan podton kože znajte da bi vaš puder trebao biti ružičastih nijansi te da odjeću crne i bijele boje možete nositi bez straha da će vam pokvariti cjelokupan make up look”.

Da li znate svoj podton? Koje nijanse vama odgovaraju?

7 Comments

 • Ana
  Ana 4 October, 2011 at 16:23

  Ok, super, o ovom i nisam nesto znala… Ali imam pitanje, podton pise na puderu ili sta? Kako mi to pomaze koju brojku pudera da uzmem?

   

  Reply
 • Aleksandra
  Aleksandra 4 October, 2011 at 17:26

  Puderi se obično proizvode u različitim varijantama podtonova: hladni, topli ili neutralni. Hladni su rozikasti, topli su žućkasti, a neutralni bež boje.
  Isprobaj nekoliko nijansi pudera koji odgovaraju tvom podtonu. Neki puderi i imaju oznake slova kao W (warm),C(cold) ili N(neutral)…a oni koji nemaju gledam samo na sta mi vuče puder ako je žućkast to je to :) jer sam topla…e onda uzmem sve varijacije na žućkastu temu i biram …nadam se da sam pomogla…

   

  Reply
 • Marina
  Marina 4 October, 2011 at 19:29

  Da li je moguce da tamnoputa osoba ima hladni podton? Ili je onda neutralna?

   

  Reply
  • Aleksandra
   Aleksandra 4 October, 2011 at 21:32

   Da moguće je. Može biti i hladni a može i neutralni podton.

    

   Reply
 • Dunja 5 October, 2011 at 11:39

  Ovo je baš zanimljivo i korisno, super članak!

   

  Reply
  • Aleksandra
   Aleksandra 5 October, 2011 at 16:16

   Hvala Dunja!

    

   Reply
 • Mina 4 November, 2017 at 12:24

  Ja jos uvek nemam pojma koji je moj podton..koza mi je svetla ali opet zuta vise nehgo roza dok su vene plavo zelemo.i ljubicaste..ja sam sve.

   

  Reply

Leave a Comment

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: