ga('send', 'pageview');

Neobične jelke

Ono što danas nazivamo novogodišnjom jelkom sa aspekta tradicije jeste Božićno drvo. Tradicija unošenja zimzelenog granja u kuću i postavljanja ukrasa ispred kuće, potiče iz davnina. Zelene grane su simbolički predstavljale prolaznost zime i nagoveštaj proleća.

Postoje dve verzije priče koje se bore za primat kada je Božićno drvo u pitanju.

Po prvoj, to je bio Martin Luter. Jedne vedre zimske noći, šetajući šumom, primetio je savršen prizor – grane četinara prekrivene snegom koje svetlucaju obasjane mesečenom. Lutar je odlučio da iseče drvo, odnese kući, ukrasi svećama i na taj način u svoj dom prenese lepotu koju je doživeo.

Po drugoj priči, tradicija kićenja četinara je nastala zahvaljujući trgovačkim esnafima iz Letonije, Litvanije i Estonije. Oni su prema verovanju prvi kitili božićna drva, koja su potom iznosili na gradski trg, da bi ih videle i njihove porodice. Dolazilo je do spontanih okupljanja, mladi su pevali i veseli se oko ukrašenog drveća. Poslednjeg dana svečanosti, bila su spaljena.

Ova tradicija se od 15 do 16 veka proširila gotovo po celoj Evropi. Prve jelke su prodate oko 1850. u Nju Jorku i tradicija se proširila ne samo Amerikom, nego i svetom.

Da li ste razmišljali da pored plastične jelke (zimzelene ne spominjem jer sam protivnik ataka na mlade jelke) obogatite svoj dom još nekim zanimljivim ukrasom ili imitacijom iste?! U potrazi za kućnom dekoracijom naletela sam na nekoliko kreativnih ideja.

Jelka drvo

jelka-drvoPrilično je lako za izradu. Potrebna su vam drvca, što raznobojnija to bolja, ravna površina, lepak i ukrasi. Ptičice bih zamenila pravim ukrasima ili šišarkama, a kao dekoraciju možete da koristite i kokice, koje su odlična zamena za pahulje :biggrin:

Jelka novine

jelka-novineŠtap, saksija, karton, lepak i novine su vam potrebni za ovakvu kreaciju. Napravite veliku kupu od kartona koju ćete staviti preko štapa, a štap zabodite u saksiju. Napravite male kupe od novina i lepite ih počevši od vrha kartonske kupe. Na kraju nanesite zlatan sprej i dodajte vrh. Ova je moj favorit.

Jelka ne znam šta

jelka-celikZaista ne znam čemu ova metalna ili plastična konstrukcija služi, ali mi sa ukrasima baš deluje elegantno. Ova slika me je asocirala na bakarne žice, koje možete uplesti u obliku drveta i na njima zakačiti ukrase. Bakar takođe možete poprskati zlatnim sprejom.

Jelka dugme

jelka-dugmadZa ovu neobičnu jelku su potrebni stiropor ili sunđer i brdo plastičnih bisera, dugmadi i špenadli. Kupite sunđer ili stiropor i oblikuje kao kupu ili piramidu. Na svaku špenadlu stavite prvo biser, a potom dugme i bockajte…

Jelka tkanina

jelka-tkaninaOvakve jelke zahtevaju malo šivaćeg umeća. Improvizujte postolje, izaberite materijale koji će se najbolje uklopiti u vaš kućni ambijent i igrajte se. Za više detalja pogledajte tutorijal OVDE.

Radujmo se predstojećim praznicima i zimskoj idili. Pretvorimo dom u topli kutak za sebe i svoje najmilije :happy: jer ideja je pola koraka od same realizacije.

 

6 Comments

 • Ana
  Ana 13 December, 2011 at 10:40

  Obozavam ovaj post, preslatke su jelke, verujem da cu ga pogledati vise puta u toku ovog dana :biggrin: .
  Omiljena su mi ova dugmetanca i biseri!!! Jos kad bih imala vremena da napravim :sleeping: .

   

  Reply
  • Marija
   Marija 13 December, 2011 at 17:53

   Drago mi je da ti se svidjaju. Meni se najvise dopada jelka od novina, mada su mi sve lepe, zato sam ih i izdvojila :happy:

    

   Reply
 • Jelena
  Jelena 14 December, 2011 at 10:15

  Fenomenalne su! Najvise mi se svidja drvo i ne znam sta je jelka :biggrin:

   

  Reply
  • Marija
   Marija 15 December, 2011 at 09:07

   Ova ne znam sta je jelka je mnogo interesantna i po meni mozda i najelegantnija :happy:

    

   Reply
 • Lana 14 December, 2011 at 22:14

  E jesu prelepe! Dobra ideja za prazničnu dekoraciju. Jedva čekam da dođem kući i krenem sa ukrašavanjem. Samo se plašim da ću preterati :biggrin:

   

  Reply
  • Marija
   Marija 15 December, 2011 at 09:09

   Nikada nije preterano, kada su praznici u pitanju! Samo napred,dekorisi i uzivaj :wink:

    

   Reply

Leave a Comment

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: