Česnica

Česnica je najvažniji Božićni kolač. Mesi se rano ujutru na Božić, u čast Isusa Hrista i simboliše njegovu povojnicu.
Česnica može da se mesi na različite načine. U nekim krajevima mesi se od projinog brašna, što predstavlja zaostatak starih običaja iz seoskih kuća koje nisu imale belo brašno, već su koristili kukuruzno, projino brašno. U drugim krajevima mesi se od domaćih kora, dok se opet u nekim, česnica pravi od belog brašna na isti način kao i slavski kolač.
U česnicu se stavljaju sledeći prilozi:
  • novčić, srebrnjak ili zlatnik – simbolizuje novac u kući
  • zrno žita ili pasulja ili kukuruza – simbolizuje rod i plodnost
  • dren ili glog – predstavlja zdravlje
  • čen belog luka – čuva od uroka (za one koje veruju u njih)
  • jezgro oraha – simbolizuje imućstvo
Negde stavljaju samo novčić, ali u našoj kući svako od ukućana dobije po nešto :biggrin: Pogača se u našoj kući lomi na simetrične delove, a u svakom delu se nalazi jedan od priloga.
Ukućani česnicu lome rukama, na isti način kao što se lomi slavski kolač i nakon toga Božićni ručak može da počne.
Ukoliko želite da česnicu napravite od kukuruznog brašna, možete da iskoristite bilo koji recept za pravljenje proje. Pogledajte proju sa našeg sajta OVDE. Možete da izostavite sir i koristite okrugli pleh za pečenje kako bi vam proja dobila oblik pogače.
Ukoliko želite pogaču poput slavskog kolača, probajte ovaj recept:
Česnica od belog brašna
  •  1 kg brašna
  •  5.0 dl mleka
  •  30 gr svežeg kvasca
  •  100 gr putera ili margarina
  •  2 žumanceta
  • 2-4 kašičice šećera
  •  2 kašičice soli

U mlako mleko staviti kvasac, šećer i jednu kašiku brašna i ostaviti da kvasac nadođe. Izmešati brašno i so, dodati puter izrezan na listiće, žumanca i nadošao kvasac. Dobro rukama obraditi, dok se ne dobije glatko testo i ostaviti na toplom mestu da nadođe. Nadošlo testo još jednom obraditi rukama, odvojiti deo za ukrašavanje, a ostatak oblikovati u pogaču i staviti u podmazanu tepsiju. Nakon oblikovanja česnice dodajte priloge, tako što ćete ih utisnuti u testo. Ne zaboravite da novčić uvijete u foliju iz higijenskih razloga.

Od odvojenog testa možete isplesti kike i tako našarati česnicu. Možete da koristite i viljuške za šaranje tako što uzmete dve viljuške podižete testo.
Testo možete premazati umućenim žumancetom ili samo uljem i ostavite da naraste još pola sata. Nakon toga stavite česnicu da se peče dok ne porumeni (na 180 stepeni oko 40ak minuta).
Za neiskusne domaćice preporučujem česnicu poput proje, jer je manja verovatnoća da česnica ne uspe.
PRIJATNO! MIR BOŽJI I HRISTOS SE RODI!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: