Belmuž

Za svaki kraj naše zemlje se može vezati neki specijalitet. Belmuž je moj No.1 kada se radi o svrljiškom kraju. Ovaj specijalitet sam probala pre par godina i sada kad god smo u prolazu obavezno svraćamo na porciju ovog prelepog toplog predjela. Evo kako ga ja spremam i da odmah napomenem da kvalitet belmuža zavisi samo od kvaliteta sira i kajmaka. Što su oni masniji i prevreliji to je i belmuž bolji.

U tiganuj (bez ulja) otopite veliku krišku punomasnog sira.

Sir

 

Kada se sir otopi dodajte veliku kašiku kajmaka.

Kajmak

 

Zatim dodajte po jednu kašiku projinog i običnog brašna.

Brasno

 

Mešajte u jednu stranu sve dok se sastojci lepo ne sjedine. Belmuž je gotov kada smesa pusti masnoću i krene da se odvaja od tiganja.

Ne dajte da vas zavara količina jer je ovo izuzetno jako jelo i fenomenalnog je  ukusa. U slučaju da nemate dobar sir i kajmak, vrhunski belmuž uvek možete probati u restoranu ‚‚Kamiondžije‚‚ u Svrljigu.

 

10 thoughts on “Belmuž

  1. Moja nana je rodom iz svrljiskog kraja (pa sam i ja Svrljizanka jednim delom, zar ne? :biggrin: ), i cesto pravi Belmuz po pravom tradicionalnom receptu. Kada sam bila mala cesto smo ga jeli (cak sam mislila da je to neko izmisljeno jelo i da niko osim nas ne zna za njega :silly: ) pa mi je jedno vreme dosadio, ali bi polako mogao da se vrati na trpezu :smile: Bas cu da teram nanu da mi pravi, jer bolji Belmuz od njenog ne postoji :wink:

     
    1. Hehehe, svidja mi se kako si ga dozivljavala kao mala :) Sta baka napravi niko vise ne ume ni slicno! Teraj mamu da ti napravi, a onda nam javi recept. Mozda je tvoj jos bolji!

       
  2. Posto se o ukusima ne da raspravljati, uzmimo da je cena proizvoda merilo kvaliteta. U ovom slucaju pricamo o ceni sira i kajmaka koji se mogu naci sirom zemlje u slobodnoj prodaji, znaci nisu retki primerci nekih skupocenih artikala:) E sada, cinjenica je da je sjenicki sir najkvalitetniji sir u nasoj zemlji. Takodje je i cinjenica da se u sjenickom kraju ne pravi kajmak (doduse uvek ima onih koji muvaju i pokusavaju da vam uvale kopiju sira). Znaci, najkvalitetniji sir se pravi od najkvalitetnijeg mleka – onog najmasnijeg.
    Sa druge strane, mlecnoj industriji ide u korist da od jednog litra mleka naprave sto vise proizvoda. To je sasvim logicno,jel da? Sa tim ciljem da se od jedne kolicine mleka naprave i sir i kajmak i pavlaka i zdenka…mlecni lobi nas uci da je najkvalitetnije ono sto je sa minimumom mlecne masti te danas imate Ella sir, mleko sa 0.5% mm i ostale “prazne” proizvode.
    Dodjoh i do belmuza :) Kvalitet jela zavisi od kvaliteta namirnica koje koriste za njegovo pripremanje sto u konkretnom slucaju znaci sto bolji sir – bolji belmuz. Naravno da se on moze napraviti i od najmladjeg sira koji postoji, ali to ne znaci da ces dobiti kvalitetno jelo. Probaj ti belmuz od prevrelog kao sto treba pa ces videti kolika je razlika. Ne kazem da ce ti se ovo i svideti, ali pravi gurmani koji znaju sta je dobar sir na belmuz od mladog ce se samo nasmejati :wink:

     
    1. Ma niko se ne raspravlja :) Stura sam bila sa komentarom, pa je mozda delovao malo bezveze i izvinjavam se na tome. Htela sam samo da kazem da je po tradicionalnom receptu to tako, ali da naravno sve zavisi od ukusa. Svaka domacica moze da doda ono sto voli. Sigurna sam da bi i sa kajmakom bio prelep. Tradicija je jedno, ali to ne znaci da moramo slepo da je pratimo. Uvek mogu da se prave odstupanja i da se stvari prilagodjavaju sebi. Mislim da bi npr. Italijani crkli od smeha kad bi videli sta se po svetu radi sa njihovim pastama. Retko ko vodi racuna o tradicinalnim sosevima, sto ne znaci da nisu lepi . Toliko :) Izvinjavam se jos jednom na nepotpunom proslom komentaru koji je mozda doveo do neke zabune :)

       
    2. Da se ukljucim i ja malo u raspravu u receptu. U svrljiskom kraju se ne pravi kajmak pa je i sir koji prave punomasan. Kao neko ko je od malena jeo domaci svrljiski sir, a pritom sam sjenicki probala samo iz Maksija, mogu da kazem da je ovaj prvi sasvim pogodan za pravljenje belmuza. Da ne raspredam mnogo, po originalnom receptu za koji sam cula na belmuzijadi, ovaj specijalitet se sprema od prevrelog punomasnog sira i projenog brasna. Verujem da se po modernom receptu sprema sa kajmakom jer je danas tesko naci punomasan sir u radnjama.
      Inace, obozavam ovo jelo. U Nisu ga najbolje prave u kafani Nislijska mehana.

       
  3. Alo zene, nemojte se raspravljati i oko toga, aman! Belmuz se moze praviti i od mladog i od matorog sira, isto kao sto se rakija sljivovica moze praviti i od secera i od sljiva :) Vrlo jednostavno, ako zelite los belmuz, napravite ga od mladog sira, a ako zelite dobar belmuz, napravite ga od matorog sira.

     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: