ga('send', 'pageview');

Čorbast pasulj za početnike

Ovo je recept za sve one koji smatraju da je kuvanje pasulja bauk i da samo iskusni kuvari umeju da zgotove ovakvo jelo.  Istina je da čorbast pasulj spada u grupu lakih jela za kuvanje, pa ukoliko nemate kulinarskog iskustva i ne znate da ga spremate, pročitajte ovaj recept.

Potrebno je:

  • pasulja oko 200 gr
  • oko 400 gr suvih rebaraca ili slanine, mada može i manje
  • 2 glavice crnog luka
  • so ili vegeta
  • kašičica aleve paprike
  • kašika brašna
  • malo zejtina

Za pripremu sam koristila šerpu od 3 litra.

pasulj1

Stavite pasulj u šerpu koliko da vam prekrije dno, debljine jednog prsta ili dva, u zavisnosti koliku gustinu čorbe želite da dobijete. Ja uvek stavim manje.

Naspite malo vode, otprilike do pola šerpe i pustite da proključa. Kada voda proključa, iscedite i isperite pasulj. Nalijte novu vodu u šerpu, ubacite pasulj ponovo. Odmah ubacite iseckane glavice luka i dodajte vegetu po ukusu.

Nemojte šerpu da punite do samog vrha, jer zbog jake vatre i ključanja pasulj može da vam preliva preko šerpe.

Ukoliko vam voda tokom kuvanja pasulja ispari, slobodno dolijte novu.

U zavisnosti od zrna pasulja zavisi i dužina kuvanja. Nakon sat-sat i po vremena, proverite zrno da li se raskuvalo. Najbolji način za proveru je da ga probate. Ukoliko je zrno meko, ubacite suva rebarca i kuvajte sve zajedno oko petnaestak minuta.

pasulj2

Ovde možete da ubacite i papriku ili beli luk ukoliko volite te ukuse, ja to ne radim.

Ko ne voli zapršku, može smatrati da je pasulj gotov.

Zaprška:

Nako 15 minuta sklonite pasulj sa ringle i naspite u tiganj malo zejtina, koliko da prekrije dno.

Kada se zejtin ugreje, stavite jednu ravnu kašiku brašna i promešajte. Kada brašno počne da peni, što je odmah nakon što ste ga pomešali sa zejtinom, stavite jednu punu kašičicu aleve paprike i brzo promešajte. Sklonite tiganj sa ringle i naspite zapršku u pasulj. Promešajte pasulj da se sjedini sa zaprškom, vratite šerpu na ringlu i pustite da čorba proključa još jednom.

zaprska

U zavisnosti od količine brašna zavisi i gustina čorbe. Ukoliko želite gušći pasulj, stavite više zrna pasulja dok kuvate čorbu, a za zapršku malo više zejtina i više brašna.
Vodite računa i kada ubacujete alevu papriku u zapršku. Njoj je potrebno vrlo malo vremena da zagori, tako da bukvalno ubacite alevu promešajte i odmah sklonite tiganj sa vatre.

pasulj3

Prijatno i nadam se da sam bar nekom pomogla!

11 Comments

  • Jelena
    Jelena 23 March, 2012 at 09:29

    Ovo uopste nije tesko. Ja sam mislila da je spremanje pasulja neka opasna nauka, pa mi nije palo na pamet da ikad to spremam :biggrin: A jel imas recept za gust pasulj? Onaj moj ne jede corbast :biggrin:

     

    Reply
    • Marija
      Marija 23 March, 2012 at 09:35

      Haha, evo recepta
      http://www.coolinarika.com/recept/pasulj-prebranac/

      Poenta kod pasulja prebranca je da ima sto vise luka jer je onda vise sladji i ukusniji. Pripremi kucu za dobro luftiranje :whistle:

       

      Reply
      • Lavanda
        Lavanda 23 March, 2012 at 09:53

        Ja bas tako spremam, a po receptu moje svekrve – luka duplo od pasulja (500g pasulja, 1kg luka). Samo ja, pre nego sto ga stavim u zemljanu za rernu, ocedim pasulj, pomesam sa dinstanim lukom pa na kraju nalijem vodom u kojoj se kuvao pasulj, ali samo malo. Ne sipam da pliva u vodi jer onda bude redak.

         

        Reply
      • Jelena
        Jelena 23 March, 2012 at 10:04

        Hihihi…Da, prebranac. Znala sam da ima neko ime, ali nisam mogla da se setim kako bese :biggrin: Hahahha….Hvala za recept :wink: :kissing:

         

        Reply
  • Lavanda
    Lavanda 23 March, 2012 at 09:49

    Mmmmm pasuljica u svim oblicima – savrseno jelo za one koje ne vole da kuvaju svaki cas :) Mi volimo sareni pasulj i bez brasna u zaprsci. Ako ima vise vode, ja je samo odlijem na kraju. Gustina pasulja zavisi od kolicine vode u kojoj se kuva. Ako je ima manje onda ce svi sokovi koje pasulj da pusti da se razrede umanje vode pa ce biti i gusci. Samo oprezno jer hoce da zagori…
    Ja sam pocela da pravim i prebranac koji zapecem u rerni. Jao kakva slast! Kad ga spremim gostimo se danima :biggrin:

     

    Reply
  • Marina
    Marina 23 March, 2012 at 18:47

    Super recept, deluje bas lako. Hvala, Marija! :happy:

     

    Reply
  • tanja 21 November, 2012 at 17:24

    pasulj mi je ispao fenomenalno. . .hwala na receptu

     

    Reply
    • Marija
      Marija 23 November, 2012 at 13:52

      Drago mi je Tanja :biggrin:

       

      Reply
  • Andrea 28 May, 2017 at 10:16

    Ah, pa ovo zzaista zvuci neocekivano jednostavno. Znaci, za sutra suljpa :) Hvala!

     

    Reply
  • Ivana 23 September, 2017 at 18:12

    Zar ne treba pasulj da se potopi i ostavi preko noći?

     

    Reply
    • Marija
      Marija 25 September, 2017 at 08:14

      Moze, naravno, tako ce da nabubri i lakse da se skuva.

       

      Reply

Leave a Comment

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: