Čorbast pasulj za početnike

Ovo je recept za sve one koji smatraju da je kuvanje pasulja bauk i da samo iskusni kuvari umeju da zgotove ovakvo jelo.  Istina je da čorbast pasulj spada u grupu lakih jela za kuvanje, pa ukoliko nemate kulinarskog iskustva i ne znate da ga spremate, pročitajte ovaj recept :biggrin:

Potrebno:

  • pasulj oko 200 gr
  • suva rebarca ili slanina oko 400 gr, može i manje
  • 2 glavice crnog luka
  • so ili vegeta
  • kašičica aleve paprike
  • kašika brašna
  • malo zejtina

Za pripremu sam koristila šerpu od 3 litra.

pasulj1

Stavite pasulj u šerpu koliko da vam prekrije dno, debljine jedan prst ili dva u zavisnosti koliku gustinu čorbe zelite da dobijete. Ja uvek stavim manje. Naspite malo vode, otprilike do pola šerpe i pustite da proključa. Kada voda proključa, iscedite i isperite pasulj. Nalijte novu vodu u šerpu, ubacite pasulj ponovo. Odmah ubacite iseckane glavice luka i dodajte vegetu po ukusu.

Nemojte šerpu da punite do samog vrha, jer zbog jake vatre i ključanja pasulj može da vam preliva preko šerpe.

Ukoliko vam voda tokom kuvanja pasulja ispari, slobodno dolijte novu.

U zavisnosti od zrna pasulja zavisi i dužina kuvanja. Nakon sat, sat ipo vremena, proverite zrno da li se raskuvalo. Najbolji način za proveru je da ga probate. Ukoliko je zrno meko ubacite suva rebarca i kuvajte sve zajedno oko petnaestak minuta.

pasulj2

Ovde možete da ubacite i papriku ili beli luk ukoliko volite te ukuse, ja to ne radim.

Ko ne voli zapršku, može smatrati da je pasulj gotov.

Zaprška:

Nako 15 minuta sklonite pasulj sa ringle i naspite u tiganj malo zajtina, koliko da prekrije dno. Kada se zajtin ugreje stavite jednu ravnu kašiku brašna i promešajte. Kada brašno počne da peni, što je odmah nakon što ste ga pomešali sa zejtinom, stavite jednu punu kašičicu aleve paprike i brzo promešajte. Sklonite tiganj sa ringle i naspite zapršku u pasulj. Promešajte pasulj da se sjedini sa zaprškom, vratite šerpu na ringlu i pustite da čorba proključa još jednom.

zaprska

U zavisnosti od količine brašna zavisi i gustina čorbe. Ukoliko želite gušći pasulj, stavite više zrna pasulja dok kuvate čorbu, a za zapršku malo više zejtina i više brašna.
Vodite računa i kada ubacujete alevu papriku u zapršku. Njoj je potrebno vrlo malo vremena da zagori, tako da bukvalno ubacite alevu promešajte i odmah sklonite tiganj sa vatre.

pasulj3

Prijatno i nadam se da sam bar nekom pomogla :biggrin:

11 thoughts on “Čorbast pasulj za početnike

  1. Ovo uopste nije tesko. Ja sam mislila da je spremanje pasulja neka opasna nauka, pa mi nije palo na pamet da ikad to spremam :biggrin: A jel imas recept za gust pasulj? Onaj moj ne jede corbast :biggrin:

     
      1. Ja bas tako spremam, a po receptu moje svekrve – luka duplo od pasulja (500g pasulja, 1kg luka). Samo ja, pre nego sto ga stavim u zemljanu za rernu, ocedim pasulj, pomesam sa dinstanim lukom pa na kraju nalijem vodom u kojoj se kuvao pasulj, ali samo malo. Ne sipam da pliva u vodi jer onda bude redak.

         
  2. Mmmmm pasuljica u svim oblicima – savrseno jelo za one koje ne vole da kuvaju svaki cas :) Mi volimo sareni pasulj i bez brasna u zaprsci. Ako ima vise vode, ja je samo odlijem na kraju. Gustina pasulja zavisi od kolicine vode u kojoj se kuva. Ako je ima manje onda ce svi sokovi koje pasulj da pusti da se razrede umanje vode pa ce biti i gusci. Samo oprezno jer hoce da zagori…
    Ja sam pocela da pravim i prebranac koji zapecem u rerni. Jao kakva slast! Kad ga spremim gostimo se danima :biggrin:

     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: