ga('send', 'pageview');

Domaći sladoled

domaci sladoledDolaskom (nadam se uskoro) lepih i sunčanih dana, dolaze i one manje lepe stvari – vrućine i  visoke temperature koje sabotiraju normalno funkcionisanje i duše i tela. U tim trenutcima žudimo za nečim hladnim, osvežavajućim i laganim rešenjem, bar trenutno. Moram da napomenem da svakako treba uzimati običnu negaziranu vodu i da je ništa ne može zameniti u rashlađivanju i regeneraciji organizma. Ali, kada naše telo “natopimo” vodom po vrućinama, gode nam  dezerti poput hladnih mus-eva, ness-ova, voćnih kolača i sladoleda. Izdvojila bih recept po kom je i moja baka pravila sladoled, pravi ga i moja mama i za mene je on nejlepši, najlaganiji, najukusniji a i najjeftiniji sladoled iz linije “domaćih”.

sastojci za sladoledZa njega je potrebno:

  • 4 komada jaja (poželjno je da su domaća i da su friška)
  • 1 šlag (šlag pena koji se muti sa mlekom)
  • 6-8 kašika šećera
  • čokolada, mrvice za dekoraciju, voće (sve po želji)

Priprema:

  1. Odvojiti belance od žumanceta. Mutiti žumance da postane bledo i penasto.
  2. Umutiti belance, dodati 3-4 kašike šećera i dodatno mutiti dok se ne stvori beli i čvrst sneg.
  3. Umutiti šlag, klasično sa 2 dl mleka dok se ne stvori čvrst sneg, takođe.
  4. Na kraju sastaviti sve troje – žumance, belance i šlag i ponovo mutiti dok se ne stvori homogena smesa.
  5. Smesu nasuti u pastične posude ili čašice i staviti u zamrzivač.

Dodatni saveti: jaja je potrebno da budu sveža, a da bi sneg od belanaca bio čvršći dodajte kap alkoholnog sirćeta ili kap limunovog soka. Ukoliko želite da imate više ukusa, odvojite u različite posude pa stavite kakao, čokoladu, voće, plazmu ili šta volite i još malo dodatno umutite. Da biste poboljšali izgled i ukus dekorisanjem u trenutku posluženja možete koristiti voćni ili čokoladni sirup, mrvice, komade voća ili omiljenog keksa.

Prijatno!

2 Comments

  • Lavanda
    Lavanda 8 June, 2012 at 22:21

    Ziva jaja!? Obozavam sladoled, ali od zivih jaja nista ne bih mogla da probam. :cwy:

     

    Reply
    • Aleksandra
      aleksandra 9 June, 2012 at 13:29

      Da jaja su neobrađena i zato napominjem da obavezno friška budu ;) jako zdravo i ukusno :) vjerovatno već jesi a da to i ne znaš. Mnogo krema i filova i sladoleda se upravo pravi a jedini tretman koji jaja imaju je-mućenje ;)

       

      Reply

Leave a Comment

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: