ga('send', 'pageview');

Fontanele – šupljine na bebinoj glavi

Beba se rađa sa odvojenim kostima lobanje iz više razloga. Jedan od njih je lakši prolaz bebine glave kroz maminu šupljinu pri porođaju, dok je drugi nesmetani razvoj i rast bebinog mozga. Kosti lobanje su međusobno spojene vezivnim tkivom, koje se naziva fontanela.

Na glavi bebe postoje dve fontanele: veća ili prednja fontanela, koja se nazi blizu temena glave i manja fontanela koja se nalazi pozadi.

Manja fontanela je veličine do 0,5 cm. Roditelji je uglavnom ne primete, a zarasta do šetog meseca starosti bebe.

Veća fontanela, koja može da se opipa prstima je značajnija za zdravlje vašeg deteta i treba joj posvetiti posebnu pažnju. Ona može da dosegne veličinu i do 5 cm, a roditelji je često nazivaju pulsirajućom šupljinom. Velika fontanela je romboidnog oblika i počinje da srasta od šestog meseca, a potpuno se zatvara do osamnaestog.

fontanela-head

Mlade mame ne treba da se  brinu da će dodirom fontanele, kupanjem, igranjem i obavljanjem uobičajnih aktivnosti povrediti bebu. Membrana od koje je  fontanela sačinjena je čvrsta i ne postoji mogućnost da dodirom povredite vašu bebu. Naprotiv, fontanelu treba svakodnevno dodirivati i pratiti njeno stanje. Normalna fontanela treba da bude u ravni sa ostatkom glave. Ukoliko se pojavi bilo koja promena na fontaneli u vidu ispupčenja ili udubljenja potrebno je hitno javiti se lekaru. Udubljenja mogu da indukuju dehidriranost vaše bebe.  Ispupčena i napeta fontanela se javljaja tokom bebinog plača, ali ukoliko je ista situacija i van toga, može da bude pokazatelj meningitisa. U svakom slučaju bilo da je fontanela ispupčena, udubljena ili da pulsira, najbolje i najsigurnije je što pre javiti se pedijatru.

Mnoge mame povezuju srastanje fontanele sa uzimanjem veće količine vitamina D ili potpunim ukidanjem vitamina D nakon što se fotonela zatvori. Ovo je po rečima pedijatara netačna informacija i ne treba niti ukidati niti uzimati veću dozu vitamina D od one koja je propisana i normalna za bebe.

I za kraj drage mame ne zaboravite da bebi stavljate odgovarajuću kapicu uvek kada izlazite napolje do njene druge godine. Na taj način štitite fontanelu od hladnoće i UV zračenja.

baby cap

No Comments

Leave a Comment

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: