ga('send', 'pageview');

Oslobodite se viška tečnosti iz organizma

Sve je počelo ovog proleća, kada sam, po stoti put, krenula u borbu protiv celulita. Moj način borbe uključuje redovan trening, masažu i korigovanje ishrane. Godinama je ovo davalo rezultate, ali ove godine su centimetri obima posebno tvrdoglavi. Potraga po forumima me je dovela da činjenice da imam problem sa zadržavanjem viška vode u organizmu. Osim viška kilograma, višak tečnosti u organizmu je odgovoran za osećaja nadutosti u stomaku i ekstremitetima.

Kako nastaje ovaj problem?

Stručnjaci kažu da vrućine, kao i dugo sedenje ili stajanje u toku dana odgovorni za ovu pojavu. Osim toga, važan faktor je i konzumiranje slane hrane, šećera i masnih namirnica, kao i nedovoljan unos vode. Kod žena, tečnost se više zadržava u organizmu u predmenstrualnom periodu.

Kako se se osloboditi viška tečnosti?

Bitno je promeniti navike: probajte da se više krećete, korigujte ishranu, povećajte unos vode i koristite prirodne diuretike. Prirodni diuretici su neki biljni čajevi, namirnice bogate vodom (lubenica i krastavac), namirnice bogate kalijumom (jagode, banane, paradajz, jogurt, kajsije…)

Evo nekoliko recepata za biljne čajeve:

Čaj od peršuna

Konzumiranje čaja od prešuna ubrzava uklanjanje toksina. Priprema se tako što se 1-2 kašičice suvog lišća preliju šoljom vrele vode i ostave da odstoji 5-10 minuta. Pije se više puta u toku dana, može i hladan.
NAPOMENA: ne preporučuje se trudnicama!

Zeleni čaj

Zeleni čaj je poznati antioksidans i jedan od napitaka čija se svakodnevna upotreba preporučuje. U radnjama se može naći u filter kesicama ili u vidu sušenih listića.

Čaj od sušenih peteljki trešanja

Priprema se tako što se šaka peteljki prelije sa dva litra ključale vode i ostavi da odstoji.

Da li ste i vi imali sličan problem? Kako ste ga rešili?

No Comments

Leave a Comment

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: