Italijanski espreso na srpski način

Dugo sam imala kuvalo za espreso, ali ga nisam često koristila. Zapravo, jednom prilikom sam skuvala espreso kaficu i nimalo mi se nije dopalo. Od tada kuvalo dve godine čami u ormanu, sve dok mi kolega Nenad nije rekao da spremim espreso po njegovom receptu. Ovom prilikom želim da mu se puno zahvalim na receptu i divim slikama koje je pripremio za ovaj post.

Za pripremu vam je potrebno sledeće:

kafa-1doncafe strong, kuvalo za espreso, mutilica za nes i malo mleka.

U kuvalo za espreso stavite u delu za filter kašičicu donkafe strong kafe, nalijte vodu i stavite na ringu.

U šoljicu naspite mleko i podgrejte ga, 10 sekundi u mikrotalasnoj ili malo na ringli da se smlači. Mutilicom za nes umutite penu. Ukoliko volite slatki espreso šećer možete odmah pomešati sa mlekom, pa tek onda mleko podgrejati i umutiti penu, kako bi se šećer lepo istopio.

kafa-3U kuvalu za espreso, kafa je gotova vrlo brzo, za nekih 2 minuta. Nalijte kafu preko pene u šoljicu i uživajte u mirisu i ukusu.

kafa-5

Kuvalo za espreso možete kupiti na pijaci ili po većim marketima. Može se naći u izvornom obliku kao što je moje, ili u nekoj modernijoj varijanti. Jedina mana izvornog kuvala je ta što je doza za jedan espreso, pa ukoliko želite više da pripremite morate postupak da ponovite više puta. Na youtub-u postoji i uputstvo kako se kuvalo koristi, pa možete da pogledate:

Ovako pripremljen espreso je oduševio moje ukućane i mene. Neću biti skromna i reći ću da svakako probate, jer bolji espreso nisam pila.

Prijatna vam kafica :biggrin:

9 thoughts on “Italijanski espreso na srpski način

  1. Ja kao autor recepta, koga upražnjavam već pune 4 godine savetujem da eksperimentiše sa različitim kafama, ali ja se uvek vracam DonCafe Strong ukusu :) Aroma je jača a i sama kafa je malo krupnije mlevena. Sa običnom kafom je malo teže (sa onom koja je sitnije mlevena) jer ponekad prodje i talog pa to nije taj ukus :)
    Uzivajte

     
    1. …sto se pažljivim čitanjem članka svodi na isto.
      Konstrukcija aparata nije bitna dok se postuje princip.
      I ono sto je najbitnije, blend – koji odredjuje ukus (kao i granulacija mlevene kafe)Kako Moka-pot ima jedan pritisak na kom otvara ventil i omogucava da se magija desi, tako treba istrazivati sa granulacijom pri mlevenju, od toga i zavise rezultati(kvalitet pene).
      Pena opet zavisi od blenda ..i tako u krug dok ne pronadjete svoju kombinaciju koju je Marija sebi našla.

       
  2. Evo još jednog, dodatnog saveta: ukoliko nemate mleka, a imate pravu espreso kafu, autentičnu penu možete dobiti ako prvu količinu kafe koju lonče (kuvalo, kako ga ovde zovete)izbaci, pomešate sa malo šećera i to penasto umutite. Možete umutiti mutilicom, a možete i kašičicom, i to vrlo lako, rukom. Ovo nisam probala sa klasičnom kafom, ali, ko zna… možda i može. Vredi probati :smile:

     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: