ga('send', 'pageview');

Mitovi o zdravlju

Mitovi o zdravljuSigurna sam da ste kad-tad bili u prilici da čujete od osoba u svojoj okolini kako se “pol bebe može se predvideti po maminom stomaku”, kako “koristimo samo deset odsto mozga” ili slične pretpostavke. Ako lako padate pod uticaj ovih ustaljenih verovanja o zdravlju i ljudskom organizmu, pročitajte šta nauka kaže na tu temu:

– Progutana žvaka vari se sedam godina –

Činjenica jeste da se zvake sastoje od svarljivog i nesvarljivog dela, ali i komponente koje ne možemo da svarimo izbacuju se iz organizma na uobičajeni (znate već koji) način i tokom uobičajenog vremenskog perioda, kao i druga hrana.

– Koristimo samo deset odsto mozga –
Mozak je nešto nalik na kompjuter – različite programe koristi u različite svrhe: ljudi koriste “ceo” mozak, samo ne u isto vreme.

– Pol bebe može se predvideti po maminom stomaku –
Pol bebe može se utvrditi ultrazvukom ili drugim medicinskim metodama. To da li trudnica “nosi” visoko ili nisko nema nikakve veze sa tim da li “stiže” devojčica ili dečak.

– Kosa nakon šišanja brže raste –
Najkraće rečeno, kosa raste onoliko brzo koliko raste, i šišanje nema nikakve veze sa tim. Ali, ako redovno skraćujete suve krajeve činjenica je da ćete imati lepšu frizuru.

– Samo ženama otkucava biološki sat-
Ni ovo nije tačno pošto se i plodnost muškaraca smanjuje sa godinama, a posle 45. rođendana kvalitet sperme značajno opada.

Pojedini naučnici tvrde da u grupu mitova o zdravlju spada i to da uzimanje hrane noću deblja. :wink:

 

No Comments

Leave a Comment

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: