Piletina sa mlincima – svako kaže: „Njam, njam!“

Odavno sam slušala o spremanju piletine ili ćuretine sa mlincima, ali zaista nisam znala kako oni izgledaju i gde bih mogla da ih nabavim. Znala sam samo da su mlinci vrsta testenine i svako ko ih je probao kaže: „Njam, njam“.
Pošto nisam želela da živim u neznanju, otišla sam na pijacu, pronašla radnjicu u kojoj prodaju domaću testeninu i lepo, kulturno pitala: „Imate li mlince?“, a čovek mi kaže: „Tu su, baš ispred vas!“
Bilo mi je malo neprijatno jer sam zaista pomislila da su to neuspele kore za lazanje. Od tada znam, mlinci izgledaju ovako:

Dobro, uzela sam četiri ploče mlinaca (ili kako ih već zovu), jer sam pitala prodavca koliko mi je dovoljno za dve osobe, tj. za jedan pekač srednje veličine.

Pored toga, čovek mi je objasnio kako oni kod kuće spremaju piletinu sa mlincima.
Dakle, za dve osobe potrebno vam je:

200g mlinaca
dva pileća filea
kocka pileće supe
jedna čaša pavlake

Stavite 500ml vode da provri, a onda ubacite kocku pileće supe pa prelijte mlince koje ste prethodno izlomili. Mlince držite u toj vreloj supi otprilike 5 minuta, a zatim ih procedite i obavezno ostavite ostatak supe jer će vam trebati za prelivanje.

To bi trebalo da izgleda ovako:

Posle toga isecite pileće filee na kockice, propržite ih na ulju. Nemojte preterivati sa začinima jer je supa već slana. Možete staviti malo peršuna, a ja sam dodala samo malo soja sosa jer ga obožavam sa piletinom. Kada piletina malo porumeni, dodajte čašu pavlake i to dinstajte desetak minuta.

Kada sklonite piletinu sa ringle, možete u posebnoj činiji pomešati mlince sa piletinom, a možete i u pekač koji ste malo podmazali maslacem stavljati red mlinaca, red piletine, pa izaberite sami.
Iskreno, ja sam za lakšu varijantu pa sam sve lepo pomešala, a ukus je isti – fenomenalan!
Kada ste sve lepo rasporedili, prelijte smesu ostatkom supe. Ako želite, možete preko svega izrendati kačkavalj (ja nisam, jer smatram da je ovo jelo već dovoljno ukusno, pa ću kačkavalj upotrebiti drugačije).
Verujem da će izgledati čudno kada vidite da u pekaču ima dosta vode, ali sve će se to lepo ispeći. Pecite u rerni oko pola sata na 200C.

Ovako je izgledala moja piletina sa mlincima pre odlaska u rernu:

A ovako posle:

P.S. Mlince sam mogla da napravim i sama, pronašla sam recepte na internetu, ali priprema verovatno oduzima dosta vremena, pa ja onda ne bih mogla da sa vama podelim ovaj recept.
Prijatno!!!

5 thoughts on “Piletina sa mlincima – svako kaže: „Njam, njam!“

  1. Mlince možete naći u radnjama gde prodaju testeninu, uglavnom se nalaze u okviru pijace, bar je tako kod mene. Ukus je zaista fenomenalan!

     
  2. Jedno vrijeme mlinci su mogli da se kupe u mesarama kod Matijevića. Ako ih ima u vašem gradu, potražite :)

     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: