ga('send', 'pageview');

Dečije pelene

Bebe u pelenama  Da budem iskrena, nisam puno razmišljala o tome koje ću pelene koristiti za bebu kada se porodim. Nekako se podrazumevalo da izbor padne na one jednokratne. Pranje, sušenje i peglanje i onog malog broja pelena koje smo kostistili uz jednokratne mi je teško padalo uz sve obaveze koje dolaze sa novim članom porodice,  razliku u ceni sam pravdali komotnijim stilom života. Sada, posle godinu ipo dana, kada u 2 meseca imamo 2 puta težak osip, debelo razmišljam o tome da pređemo na pamučne čak iako se nadamo odvikavanju za neki mesec.

Kada je princeza prvi put dobila osip od pelene trudili smo se u kućnoj varijanti da ga saniramo. Presvalčili smo se na 2h, higijenu na visokom nivou digli na još viši i trudili se da nađemo kopmromis između litara i llitrara popijene tečnosti i stvarnih potreba. Jedan dan smo čak uspele da budemo bez pelene na 4 sata, ali posle toga u kući nismo imale ništa više suvo i toplo za obući :pinch: Na kraju smo otišle kod lekara i dobile antibiotsku kremu od koje se osip odmah povukao. I evo, posle ne pune 3 nedelje osip je opet tu da nas nervira i da me sekira.

Na osnovu toga kako se pojavljivao i gde, kako se ponašao i borio u istrajnosti mogu zaključiti da je problem zapravo u prahu koji se pretvara u gel u kontaktu sa tečnošću. Kao i svaka druga Internetski obrazovana mama počela sam da google-am. Inače, svi saveti koje sam našla u vezi sa osipom mi ništa nisu pomogli, a dodatno su pokazali da veoma mali broj mama zna razliku između osipa i ojeda. Zabrinjavajući je broj onih koje ojed leče cinkovim kremama za ojed od kojih se osip samo dodatno suši.

Elem, evo šta sam našla za sastav pelena:

Guzaki  ‚‚Farmaceutkinja Vukosava Stevanović, koja godinama istražuje sastav pelena, kaže da u pelenama za bebe postoji natrijum-poliakrilat koji je zabranjen u tamponima i higijenskim ulošcima.

“Jak je apsorbens ili upijač tečnosti. U kontaktu s vodom pretvara se u gel. Može se naći u obliku mekanih komadića na bebinoj guzi. Izaziva alergije. Materija od koje su napravljene pelene može da upije sto puta veću količinu tečnosti od svoje težine, ali na isti način upija tečnost i iz bebine kože i isušuje je. To usporava zarastanje rana i izaziva umor kod deteta”, kaže za “Kurir” Stevanovićeva i dodaje da je samo pet grama natrijum-poliakrilata, ukoliko se proguta, smrtonosno.

Ona kaže da je dioksin otrovan i može dovesti do spontanih pobačaja i genetskih promena.

“Tribultitin, koji se koristi i u proizvodnji tekstila, prodire kroz kožu i ima dejstvo slično hormonima. Šteti imunološkom i hormonskom sistemu i smatra se da, zajedno s povišenom temperaturom u jednokratnim pelenama, kasnije može biti uzrok steriliteta kod dečaka”, kaže farmaceutkinja i dodaje da je jednoj peleni, koja sadrži 50 različitih hemikalija, potrebno 500 godina da se raspadne, te se smatra velikim zagađivačem životne sredine.‚‚‚*

Na drugom sajtu sam našla da se savršenost pelena postiže sledećim supstancama:

Platnene pelene – Nepropustljivost – organohlorin, natrijum-poliakrilat
– Mekoća i savitljivost – polietilen i polipropilen, tributil
– Lep miris – sintetički parfemi
– Blistava belina – dioksin
– Klizajući efekat – uljani losion sintetičkog porekla

Natrijum-poliakrilat
– Može se naći u obliku mekanih komadića na bebinoj guzi
– Izaziva alergijsku reakciju
– Upija vodu i iz bebine kože, a nastavlja upijanje vode i na deponijama
– Usporava zarastanje rana
– Izaziva umor
– Beba ga može progutati, a količina od pet grama je smrtonosna
Dioksin
– Visokotoksičan (kancerogen, mutagen)
– Može se uneti preko kože (kupke, pelene) ili preko hrane ili vazduha
– Izaziva defekte kod beba, spontane pobačaje i genetske promene
– Nije razgradljiv
– Njegovo delovanje u organizmu čoveka traje 10 godina
Mali spavac

Tributil
– Lako prodire kroz kožu i ponaša se slično hormonima
– Šteti imunološkom i hormonalnom sistemu
– Moguć uzročnik kasnije sterilnosti dečaka

U Srbiji danas vrlo lako možete da dođete do pamučnih pelena modernog dizajna. Postoje i pelene od bambusovih vlakana, a u Aksi možete da uzmete i Libero, platnene biorazgradive pelene. Budite mudri i informisani i za vaše mezimce birajte samo provereno i najbezbednije.

 

*Izvor www.mojedete.rs

8 Comments

 • Marija 25 March, 2013 at 09:48

  ovo je strasno :( Svaka cast na informisanosti!

   

  Reply
  • Lavanda
   Lavanda 25 March, 2013 at 10:14

   Sad bih toplo preporucila svim mamama da predju na moderne platnene pelene (“daj daj” recimo) ili bar na Libero.

    

   Reply
 • Aleksandra
  Aleksandra 25 March, 2013 at 11:53

  ja sam u prvim danima-mjesecima koristila pamučne ali kasnije zob više kretanja i praktičnosti prešli smo na pampers active baby bile su ok i nisam imala problema sa tim osipima ali sam svakako sve davala od sebe da se skinemo sa pelena :). sa17 mjeseci odbacili smo i noćne i dnevne pelene…:)

   

  Reply
  • Lavanda
   Lavanda 25 March, 2013 at 13:28

   Super! Moja princeza ima 18.meseci i bez problema hoce dugo da sedi na nosi i uredno nam najavljuje sve, ali jos uvek ne zna da zadrzi. Nadam se da cemo se skinuti sa pelena kad dodje toplo vreme. Do tad uredno unapred kupujemo gacice.

    

   Reply
  • Lavanda
   Lavanda 29 March, 2013 at 10:23

   Ana, jel ste vi koristili ove cokiloki? Deluju moi vrlo tanko i neupijajuce. Znam da one od bambusovih vlakana upijaju bar 3-4x bolje od obicnih pamucnih. A ove?

    

   Reply
   • Ana
    Ana 29 March, 2013 at 12:11

    E Miko nisam, mi nikad nismo imali probleme pa sam ja izgurala sa pampersima ali mogu da ti dam kontakt devojke koja promovise upotrebu pamucnih pelena, odusevljena je rezultatima. Mislim da je ona njih koristila jer sam od nje pokupila taj link. Mozes da se konsultujes sa njom…

     

    Reply
    • Lavanda
     Lavanda 29 March, 2013 at 14:55

     Hvala! Kontaktirala, informisala se. Sad motrimo na situaciju…

      

     Reply

Leave a Comment

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: