• RSS
 • Facebook
 • Twitter

Muzej nevinostiPamuk nije moj omiljeni pisac i nisam imala puno razumevanja za njegova beskrajna razmišljanja i čitave stranice potrebne da oblikuje jednu jedinu misao! A onda sam pročitala ovu predivnu knjigu i zauvek je uvrstila u vrh vrhova svih svojih toplisti.

Kemal je bogati biznismen u Istambulu, školovan na zapadu, savremenih shvatanja, živi u veoma pozitivnoj komunikativnoj porodici i sa ocem i bratom se bavi porodičnim biznisom. Veren devojkom, takođe školovanom na zapadu, modernih shvatanja, predstavljaju par iz snova. Imaju društvo koje je veoma slično njima, sa podozrenjem gledaju na tradicionalne malograđanštine okoline (Istambul 70-ih je bio pun žena “pokrivenih glava”, tradicionalno se gleda na brak i zabavljanje pre braka, o seksu ni pomena…), njihovo društvo je nekako van toga.

Sasvim slučajno, desi mu se ljubav na prvi pogled, sa devojkom koja je nižeg društvenog staleža, koja posle mesec i po dana misteriozno nestane. On se tada bukvalno razboli, raskine veridbu, počne da izbegava društvo, počne da izbegava posao, umre mu otac… jedan opšti sunovrat života i opsesivno sakupljanje svih predmeta koje je ona ikad dotakla. Deset dugih godina on čeka razrešenje ove priče i svoje situacije i ponovno spajanje sa devojkom iz svojih snova.

Prvi put u životu sam čitala knjigu koja ima čitavo poglavlje o tome kako ona gasi cigaretu (može da je gasi na mnogo načina: da nestrpljivo tapka po pepeljari, da je ugasi brzim, hitrim pokretom u cugu, da je nežno prisloni o ivicu pepeljare kao da ubija insekta, da prelomi pikavac na pola…), čitavo poglavlje o njenim šakama (kad leže jedna pored druge kao ptice; ili jedna ruka okreće pramen kose a druga leži oprezno na stolu, ili isprepletani prsti …) čitavo poglavlje o raznim stavrima koje su deo svakodnevnice i pored kojih svi mi prolazimo ni ne primećujući ih… Sve ovo sa ciljem da opiše dubinu njegove opsesije i opčinjenosti.

Veoma mi se dopada taj njegov usporeni stil (što do sad nisam znala), koji ni jednog momenta ne gnjavi, vec samo prikazuje njegovu unutrašnju borbu, revoluciju koja se odvija u njemu. Plus do detalja opisivani delovi Istambula, sa vrlo inspirativnim imenima (Čukurdžuma…)

Ne čitajte recenzije na koricama ove knige: skoro sam sigurna da ne umeju da prepričaju u nekoliko rečenica koliko je to divna priča i da niko od nas koji smo je pročitali to takođe ne bi umeo da izvede. Samo pročitajte knjigu.

vpolomac na 4 - Apr - 2013

Povezani postovi

 • Nema povezanih postova na ovu temu.

4 Komentara.

 1. Jelena Jelena says:

  Upravo citam! Super je ;)

   
 2. V says:

  Bas si me zaintrigirala i definitivno cu je uzeti u obzir prilikom sledece posete biblioteci! ;) Samo imam jednu zamerku, a to je- pise se IstaNbul…

   
 3. Lavanda Lavanda says:

  Bas sam zaintrigirana! Pod ruku mi je dosla “Kisa na dar”, ali mislim da cu da potrazim prvo ovu :)

   

Dodaj novi komentar


:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub:

Zanimljivosti

Biblioteke – verni čuvari vrednih knjiga

Biblioteke - verni č...

Iako danas u knjižarama možemo kupiti knjige po povoljnim cenama ...

Velike ideje za malu dnevnu sobu

Velike ideje za malu...

Ako imate malu dnevnu sobu, ne znači da se u ...

Kako možeš tako rano da se šminkaš?

Kako možeš tako rano...

Radno vreme od 7h ujutro ne ostavlja mnogo vremena za ...

Svaka knjiga je novo putovanje – destinacije iz literature

Svaka knjiga je novo...

Ako vam je važno da tokom čitanja neke knjige stvorite ...

Tajna ženske sreće – nakit koji svi primećuju

Tajna ženske sreće -...

Pre skoro dve godine predstavili smo nakit Tajna ženske sreće, ...

Igre u pesku ili: “Ne! Isprljaćeš se!”

Igre u pesku ili:

Pesak budi asocijaciju na more, na bose noge, trčanje, ležanje ...

Važne informacije za prolećne kombinacije

Važne informacije z

Šta da nosite ovog proleća i da li nešto iz ...

Kurkuma u ishrani

Kurkuma u ishrani

Kurkuma je danas veoma često upotrebljavano začinsko bilje, koji se ...

Od jutarnje kafe u kafani

Od jutarnje kafe u k

Kafa, a sa njom i kafana kao stecište njenog ispijanja ...

Kao iz snova – leto za mlade u Španiji

Kao iz snova - leto

Španija je unikatna i strastvena zemlja Mediterana, lepe prirode, duge ...

Prijatelji sajta

 • Edi bener
 • Maja Vukic
 • ApiTerapija
 • Suveniri
 • ​Blackberries bend