Krit − uživanje na Zevsovom ostrvu

Pre nekoliko dana vratili smo se sa Krita i još uvek ne možemo da saberemo utiske. Sigurni smo da ćemo ponovo otići tamo, jer je nemoguće obići ovo ostrvo za samo deset dana.

Krit je najveće grčko ostrvo, poznato po bogatoj i zanimljivoj istoriji, ali i predivnim prirodnim bogatstvima.

Odseli smo u Retimnu, gradu u središnjem delu ostrva koji nas je iznenadio veličinom i izgledom, jer smo očekivali malo letovalište prilagođeno isključivo turistima. Međutim, Retimno je univerzitetski centar Krita, treći grad po veličini na ostrvu.

Stari deo Retimna sa velikom i lepom tvrđavom i uskim ulicama posebno je zanimljiv turistima, dok u novom delu grada možete pronaći sve što vam je potrebno na letovanju i uživati na gradskoj plaži.


Krit 2013 - Retimno


Iznajmili smo auto, krenuli u obilazak Krita i počelo je oduševljavanje predelima, plažama i pričama koje su u vezi sa mnogim mestima na ovom ostrvu.

Zaista ne znam kojim bih redom mogla da pišem o onome što smo videli, ali sigurna sam da će fotografije reći više.

Plaža Preveli jedna je od najpoznatijih u središnjem delu ostrva. Zanimljiva je zbog reke koja se na tom mestu uliva u Libijsko more, a okružena je predivnom šumom palmi.


Krit 2013 - Preveli


Odlazak u lagunu Balos i na ostrvo Gramvusa počeo je dobrom muzikom i veselom atmosferom na brodu, a nakon sat vremena plovidbe ugledali smo ovo:


Krit 2013 - Balos Laguna


Pogled sa tvrđave na ostrvu Gramvusa:


Krit 2013 - Gramvusa

 
Na svakom ostrvu najzanimljivija je potraga za plažama i mogućnost izbora pa smo mi jednog dana, po predlogu recepcionerke našeg hotela, otišli na plažu Kalamaki.

Zbunili su nas talasi tople i hladne, slatke i slane vode, sve dok nismo primetili da se na svega dvadesetak metara od nas reka uliva u more pa smo do kraja dana uživali u divnom prizoru i lepom osećaju tokom kupanja.


Krit 2013 - Kalamaki

Put iz Retimna do plaže Elafonisi trajao je skoro tri sata, ali se isplatilo, jer smo na najlepšoj plaži na Kritu dočekali zalazak sunca i to je bilo dovoljno za jedan nezaboravan dan.


Krit 2013 - Elafonisi

U malom, ali lepo uređenom mestu Spili posetili smo Narodni muzej i videli Venecijansku fontanu sa devetnaest lavljih glava.


Krit 2013


Poseban utisak na nas ostavila je Matala, mesto sa divnom plažom i zanimljivom istorijom. U Matali se nalaze pećine u stenama napravljene pre nekoliko hiljada godina sa improvizovanim prozorima i krevetima. Pretpostavlja se da su u njima nekada živeli ljudi. Šezdesetih godina ovde su se okupljali hipici iz raznih delova sveta i živeli baš u ovim pećinama.
Čitavo mesto uređeno je u hipi stilu sa šarenim ulicama, zanimljivim lokalima i dobro raspoloženim ljudima. Bili smo oduševljeni atmosferom u Matali bez obzira na to što je tog dana zbog jakog vetra kupanje bilo zabranjeno.


Krit 2013 - Matala


Obišli smo još mnogo zanimljivih mesta, probali specijalitete, slušali priče, viđali kri-kri, divlje koze po kojima je Krit poznat, uživali u vožnji kritskim putevima koji su prošarani oleanderom, palmama i stablima maslina.

Kažu da je ono što smo videli tek mali deo Krita. Verujemo da je tako i spremni smo da dođemo ponovo, jer je naše uživanje na ostrvu boga Zevsa tek počelo.

Ako je neko u billo kom trenutku razmišljao da li da poseti ovo ostrvo, neka krene odmah (može i mene u kofer da stavi :whistle: ).

2 Comments

 • Jelena
  Jelena 18 July, 2013 at 15:39

  Na Kritu sam bila pre par godina i iskreno, nisam odusevljena sto se letovanja tamo tice. Lepo je, ali za vansezonsku posetu da mogu natenane da se obidju prelepi gradovi kao sto su Retimno, Heraklion i Hanja. Nas je zadesilo neko blesavo vreme sa ogromnim talasima pa je za sve vreme boravka tamo vazila zabrana ulaska u vodu. Inace, ne volim velika ostrva jer treba od plaze do plaze i od mesta do mesta potrositi i po nekoliko sati u kolima. Elefonisi plazom sam bila odusevljena, kao i gore pomenutim gradovima i otisla bih opet ali iskljucivo u obilazak ne na letovanje. Krivo mi je sto tada nisam znala za postojanje i istoriju ostrva Spinalonga pa ga nisam posetila.

   

  Reply
 • Milena
  Milena 20 July, 2013 at 01:20

  Verujem da utisak o Kritu nije baš najbolji zbog vetra i lošeg vremena. Mi smo imali sreće pa nas je zadesio samo jedan vetrovit dan sa zabranom plivanja, ali je vetar bio iritantan i teško bih podnela još jedan takav dan.
  Istorija Krita je interesantna, tako da je lepo posetiti ga u bilo koje doba godine.

   

  Reply

Leave a Comment

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: