• RSS
  • Facebook
  • Twitter

Sicilija je divno ostrvo u srcu mediterana, veoma burne istorije. Vekovima su ga naseljavali Stari Grci, osvajali Arapi, vladali njime Španci. Svaki narod je ostavio svoj autentični trag u arhitekturi i običajima. Ostrvo ima mnoge znamenitosti koje treba posetiti, ali ako niste avanturističkog duha ili ste radiji da istoriju naroda i kulturu naroda istražujete kroz hranu, Sicilija odlična destinacija. Svaki od osvajača je sa sobom doneo specifične začine i recepte a opet su svi sasvim prilagođeni klasičnom evropskom ukusu.

Slatkiši
KanoliNjima će retko ko odoleti. Najpoznatija poslatičara ili gelateria je Duomo u gradiću Ćefalu a najomoljeniji slatkiši su sladoled i kanoli. U Italiji obavezno probajte sladoled od pistaća a sami Sicilijanci su poznati po sladoledu od crnog duda. Ko odoli sladoledu, kanolima neće sigurno. To je predivan slatkiš koji se sastoji od krckave korice, slatkog belog krema i kandiranog voća.


Za kašiku
Povrće je osnovni sastojak u kuhinji Sicilijanaca. Paradajz, plavi platlidžan i tikvice će se naći na svakoj trpezi, u sosevima za testeninu, na pici ili kao prilog mesu ili ribi. Ako volite lagana jela i supe, obavezno probajte potaž od tikvica a za one koji bi nešto pikantnije tu je ljutkasta čorba od sočiva.

Nešto “konkretno”
Grilovana sabljarkaAko biste pored čorbe i slatkiša pojeli nešto “konkretno”, tu su razna pečenja od kojih je najbolje jagnjeće. Obavezno probajte i sabljarku sa roštilja. Obično je spremaju tako što je prethodno mariniraju u maslinovom ulju i začinskim travama. Čak i oni koji nisu strastveni ljubitelji ribe neće naći zamerku.


Klasika
Pica sa pamezanomAko biste radije jeli neku picu, tu je zaista teško dati dobar predlog. Obzirom da je Italija kolevka pice, ima toliko vrsta da će i najveći probirač naći nešto po svom ukusu. Moj favorit je bila pica sa parmezanom i plavim patlidžanom, definitivno dobar izbor za sve nas koji nismo ljubitelji mesa.


S nogu
AnaciniOno što je zaista inetresatno je da na Siciliji nećete naići na McDonad’s niti bilo koji drugi poznati lanac brze hrane. AKo biste baš da pojedete nešto s nogu, tu je domaća brza hrana a najpopularniji zalogaji su aranćini. To su loptice napravljene od pirinča punjenog raguom ili mocarelom, uvaljanog u prezle i pohovanog u ulju. Ime su dobile jer veličinom i oblikom podsćaju na grejpfruit.


Da se zalije
Gde se dobro rede, red je da se nečim i zalije. Sicilija ima vekovnu tradiciju vinarstva a podjednako su dobra i crna i bela vina. Od crnih vina je najpopularnije Nero D’Avola. Belo vino posebnog slatkog ukusa, Malvazija se pravi od prezrelog grožđa a najpoznatije je upravo sa malih vukanskih ostrva kod severa Sicilije.
Nicosia_Nero-d'AvolaNicosia_Malvasia


Nadam se da smo vam otvorili apetit :smile:

Marina na 12 - Sep - 2013

2 Komentara.

  1. Jelena Jelena says:

    Uf! I te kako si otvorila apetit :) Zelja mi je da posetim Siciliju, nadam se da cu je uskoro ostvariti a kada se to desi sigurno cu probati mnoge djakonije lokalne kuhinje. To sto nemaju Mek i slicne lance brze hrane mi se jako svidja, jer je greh ici tamo i jesti hamburger. I da, poslasticara je pasticceria, a gelateria je mesto gde se prodaje sladoled ;)

     

Dodaj novi komentar


:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub:

Zanimljivosti

Kako možeš tako rano da se šminkaš?

Kako možeš tako rano...

Radno vreme od 7h ujutro ne ostavlja mnogo vremena za ...

Svaka knjiga je novo putovanje – destinacije iz literature

Svaka knjiga je novo...

Ako vam je važno da tokom čitanja neke knjige stvorite ...

Tetovaža – slika za sva vremena

Tetovaža - slika za ...

Tetoviranje je sve više main-stream i prihvatljiv na svim nivoima ...

Biblioteke – verni čuvari vrednih knjiga

Biblioteke - verni č...

Iako danas u knjižarama možemo kupiti knjige po povoljnim cenama ...

Velike ideje za malu dnevnu sobu

Velike ideje za malu...

Ako imate malu dnevnu sobu, ne znači da se u ...

Šta je aromaterapija i kako izabrati eterično ulje?

Šta je aromaterapij

Aromaterapija je potpuno prirodan način negovanja i obnavljanja psihičkog, emocionalnog ...

Egzotično putovanje u Maroko

Egzotično putovanje

Ako smo mi sami dovoljno egzotični, svaka destinacija može da ...

Kako možeš tako rano da se šminkaš?

Kako možeš tako ra

Radno vreme od 7h ujutro ne ostavlja mnogo vremena za ...

Igre u pesku ili: “Ne! Isprljaćeš se!”

Igre u pesku ili:

Pesak budi asocijaciju na more, na bose noge, trčanje, ležanje ...

Pica sa svežim začinskim biljem

Pica sa svežim zač

Primetila sam da su danas recepti koje pronalazimo na internetu ...

Prijatelji sajta

  • Edi bener
  • Maja Vukic
  • ApiTerapija
  • Suveniri
  • ​Blackberries bend