ga('send', 'pageview');

Trambolina – rekreacija za sve uzraste

trambolina na SeniSvi vole da skaču! To je tako prirodno i zabavno  :biggrin Što su deca mlađa kada počnu da skaču to je njihova umešnost veća, a napredovanje se postiže u rekordno kratkom vremenskom roku. Koordinacija i balansiranje im se drastično povećavaju, a sve uz igru i zabavu. Deca koja su jako dobra na trambolini imaju manje šanse da se povrede u nekom drugom sportu koji zahteva dobar balans jer su spretnija i okretnija i umeju bolje da se zaštite prilikom pada. Ali nije trambolina samo za male ljude. Vrlo je korisna i za nas velike :shocked:

Sa medicinske strane, skakanje na trambolini predstavlja vežbu za ćelije. Naše telo ima oko 60 triliona ćelija, a promena gravitacije prilikom skakanja iz njih istiskuje toksine. Limfni sistem predstavlja mrežu sudova koji transportuju hranljive materije i odvode toksiea iz tkiva. Ne sadrži sopstvenu pumpu pa se oslanja na spoljni pritisak, uključujući disanje i kontrakcije mišića koji pokreću njen sadržaj kroz sistem jednosmernih limfnih ventila. Trambolina pospešuje rad ovog sistema povećavajući gravitacionu silu skokovima.

Kosti, kao i mišići, jačaju sa umerenim fizičkim naporom. Istraživanja su pokazala da oni koji vežbaju bar tri puta nedejno imaju veću gustinu kostiju. Veća gustina kostiju pomaže u smanjenju šansi za slabe prelome i deformitete u vezi sa osteoporozom.

Trambolina most na SeniVežbanje na trambolini snižava rizik od kardiovaskularnih polesti na 3 načina:

  • jačanjem nogu tako da one deluju kao pomočna pumpa za celokupan kadiovaskularni sistem. Ovim se smanjuje pritisak na srce.
  • ubrzan puls jača srčani mišić
  • celokupan sistem će funkcionisati bolje sa jačanjem voljnih i nevoljnih mišića.

Najveća mana kod džogiranja je veliki napor koji trpe donji ekstremiteti i stopala. Sa korišćenjem tramboline ovo opterećenje zglobova se smanjuje i do 80%. Trambolina je divna opcija za svakoga, a posebno za starije osobe. Odlična je vežba za one koji su dugo sedeli pa tek počinju da vezbaju. Zato decu za ruku pa pravac park i zapamtite da je bezbednost na prvom mestu pa ako niste skakački magovi nemojte praviti gimnastičke ludorije.

 

 

No Comments

Leave a Comment

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: