ga('send', 'pageview');

Istražite ostrva Galapagos sa Google Maps aplikacijom

Ostrva Galapagos su raskošni arhipelag u Tihom okeanu. Prostiru se oko 1000 kilometara zapadno od obale Ekvadora, kome teritorijalno pripadaju. Poznata su kao jedna od retkih lokacija na našoj planeti sa najraznovrsnijim živim svetom i smatraju se jedinstvenim ekosistemom tropskih biljnih i životinjskih vrsta. Upravo je ta raznolikost vrsta ispririsala poznatog naučnika iz 19. veka, Čarlsa Darvina, da formuliše svoju teoriju o evoluciji i objavi je u delu Postanak vrsta putem prirodnog odabiranja.
Iako čuvena po lepoti, ostrva su uspela da sačuvaju autentičnost i izbegnu najezdu turista. Kao jedinstveni rezervat prirode i nacionalni park, i dan danas su važna tačka za sve istraživače i ljubitelje prirode.
Da bi približila blaga ovog arhipelaga i svima onima koji nisu dovoljno privilegovani da ga posete, direkcija nacionalnog parka Galapagos je pozvala ljude iz kompanije Google da sakupe video materijal koji bi bio koristan upravi ostrva ali bi služio i u naučne svrhe. Naime, iako je poznata destinacija za istraživače, lokacije nisu bile propisno mapirane. Google je i ranije radio saletitsko mapiranje, ali pokrenuo akciju da sve poznate lokacije na ostrvu budu slikane i snimane i tako postanu dostupnije istraživačima širom sveta ali i svim ostalim ljubiteljima prirode.

Evo šta su snimali:

Ostrvo Izabela
Ostrvo Izabela

Ostrvo Izabela

Ostrvo Izabela

Ostrvo Floreana – koralni greben Đavolova kruna

Ostrvo Floreana

Ostrvo Floreana

Ostrvo Floreana

Ostrvo Santa Kruz

Santa Kruz

Santa Kruz

Moskera – peščani sprud

Moskera

Moskera

Uživali gledajuću ove snimke i jedva čekamo da nova verzija aplikacije Google Maps bude dostupna za javnost :happy:
Da li se vama sviđa?

No Comments

Leave a Comment

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: