ga('send', 'pageview');

Jedan stari Kuvar

IMG_0771Nedavno sam, sasvim slučajno, pronašla neki stari Kuvar bez korica, štampan posle Drugog svetskog rata, ne znam tačno koje godine. Već prvi citat bio mi je interesantan:

Najbolje knjige koje postoje su kuvari, većinu ostalih nije ni trebalo pisati. Šteta samo što su pisci kuvara obično nepoznati.

                                                           H. Ibzen

Predgovor je kratak, jasan i realan, što mi se veoma svidelo:

Kućni posao je težak, ali on je, kao i svaki drugi posao, dvostruko težak za onog ko ga obavlja bez imalo znanja i spremnosti. Istina, postoje domaćičke škole i kursevi na kojima se žene osposobljavaju za veliki poziv domaćice i majke; postoje i časopisi koji daju uputstva domaćicama, ali sve je to nedovoljno. Zato izdajemo ovaj naš Kuvar uvereni da će svakoj domaćici moći da pomogne.

Evo i nekih recepata, svi su pisani nekako neposredno, spontano i baš zbog toga su mi zanimljivi:

Slatko od ruža

Slatko od ruža pripremiti od nekalemljenih đulova. Praviti ga na ovaj način: jedan litar vode sipati u čistu šerpu, kad voda provri, dodati 60 grama očišćenih majskih ruža i ruže kuvati u void četvrt sata. Neka ne plaši domaćicu što će voda biti zelena.

U istu vodu dodati kilogram šećera i odmah iscediti jedan limun. Voda će se pretvoriti u rubinsku boju, a kad bude gustina dovoljna, skinuti slatko s vatre, skinuti penu, pokriti mokrom salvetom pa sutradan sipati u čiste tegle, povezati celofanom i ostaviti.

Posna pogača

Kilogram oštrog brašna prosejati u vangli za mešenje. Dodati 20g kvasca, jednu šoljicu ulja i malo soli pa sve to zamesiti sa mlakom vodom i mesiti sve dok testo ne počne da se odvaja od ruku.

Testo ne sme biti nimekano ni suviše tvrdo. Pleh namazati uljem, staviti u njega testo pa ga pustiti da kisne 10 minuta na toplom mestu. Ukislo testo izbosti viljuškom na više mesta da se kora ne bi potklobučila. Staviti pleh s pogačom u dobro zagrejanu rernu da bi korica pogače bila rumeno ispečena. Kad kora porumeni, pokriti je tabakom čiste hartije da se skroz pogača dobro propeče.

Dragičina torta  

Koliko teže 5 jaja, toliko izmeriti sitna šećera; koliko teže 4 jaja, tolio odmeriti brašna, a koliko teže 2 jajetam toliko odmeriti masla. Praviti tortu ovako: 5 žumanaca dobro izmešati sa odmerenim maslom, zatim dodati odmereni šećer, dobro ga izmešati pa najzad dodati odmereno brašno. Od pola limuna istrugati koru i tvrdo ulupati sneg od 5 belanaca. Peći na tihoj vatri, Kad je testo pečeno, pleh izvrnuti, hartiju polako skinuti s testa i zatim seći testo.

Osim recepata, u Kuvaru su i saveti domaćicama, a najinteresantniji mi je bio:

Da zaustavite štucanje oberučke uhvatite stolicu za naslon, pa je izdignite i držite nekoliko časaka vodoravno, u visini očiju. Štucanje će prestati.

Možete i ovako: zapušite potpuno nozdrve pa nedahnilice ispijte pola čaše sveže vode.

Ima u ovom Kuvaru još mnogo zanimljivih recepata i saveta. Satima sam bila zaokupljena čitajući neke nasumice izabrane recepte i uživajući u jasnom načinu izražavanja, bez mnogo ubeđivanja i filozofiranja.

Na kraju, nađoh u knjizi detelinu sa četiri lista. Baš sam se obradovala! Ne znam da li ona donosi sreću, ali dovoljno je i kada se radujete, a to je jedan bitan deo sreće!  :wink:

 

 

 

1 Comment

  • Marijaa 4 October, 2013 at 17:57

    Sjajno :))

     

    Reply

Leave a Comment

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: