• RSS
  • Facebook
  • Twitter

IMG_0771Nedavno sam, sasvim slučajno, pronašla neki stari Kuvar bez korica, štampan posle Drugog svetskog rata, ne znam tačno koje godine. Već prvi citat bio mi je interesantan:

Najbolje knjige koje postoje su kuvari, većinu ostalih nije ni trebalo pisati. Šteta samo što su pisci kuvara obično nepoznati.

                                                           H. Ibzen

Predgovor je kratak, jasan i realan, što mi se veoma svidelo:

Kućni posao je težak, ali on je, kao i svaki drugi posao, dvostruko težak za onog ko ga obavlja bez imalo znanja i spremnosti. Istina, postoje domaćičke škole i kursevi na kojima se žene osposobljavaju za veliki poziv domaćice i majke; postoje i časopisi koji daju uputstva domaćicama, ali sve je to nedovoljno. Zato izdajemo ovaj naš Kuvar uvereni da će svakoj domaćici moći da pomogne.

Evo i nekih recepata, svi su pisani nekako neposredno, spontano i baš zbog toga su mi zanimljivi:

Slatko od ruža

Slatko od ruža pripremiti od nekalemljenih đulova. Praviti ga na ovaj način: jedan litar vode sipati u čistu šerpu, kad voda provri, dodati 60 grama očišćenih majskih ruža i ruže kuvati u void četvrt sata. Neka ne plaši domaćicu što će voda biti zelena.

U istu vodu dodati kilogram šećera i odmah iscediti jedan limun. Voda će se pretvoriti u rubinsku boju, a kad bude gustina dovoljna, skinuti slatko s vatre, skinuti penu, pokriti mokrom salvetom pa sutradan sipati u čiste tegle, povezati celofanom i ostaviti.

Posna pogača

Kilogram oštrog brašna prosejati u vangli za mešenje. Dodati 20g kvasca, jednu šoljicu ulja i malo soli pa sve to zamesiti sa mlakom vodom i mesiti sve dok testo ne počne da se odvaja od ruku.

Testo ne sme biti nimekano ni suviše tvrdo. Pleh namazati uljem, staviti u njega testo pa ga pustiti da kisne 10 minuta na toplom mestu. Ukislo testo izbosti viljuškom na više mesta da se kora ne bi potklobučila. Staviti pleh s pogačom u dobro zagrejanu rernu da bi korica pogače bila rumeno ispečena. Kad kora porumeni, pokriti je tabakom čiste hartije da se skroz pogača dobro propeče.

Dragičina torta  

Koliko teže 5 jaja, toliko izmeriti sitna šećera; koliko teže 4 jaja, tolio odmeriti brašna, a koliko teže 2 jajetam toliko odmeriti masla. Praviti tortu ovako: 5 žumanaca dobro izmešati sa odmerenim maslom, zatim dodati odmereni šećer, dobro ga izmešati pa najzad dodati odmereno brašno. Od pola limuna istrugati koru i tvrdo ulupati sneg od 5 belanaca. Peći na tihoj vatri, Kad je testo pečeno, pleh izvrnuti, hartiju polako skinuti s testa i zatim seći testo.

Osim recepata, u Kuvaru su i saveti domaćicama, a najinteresantniji mi je bio:

Da zaustavite štucanje oberučke uhvatite stolicu za naslon, pa je izdignite i držite nekoliko časaka vodoravno, u visini očiju. Štucanje će prestati.

Možete i ovako: zapušite potpuno nozdrve pa nedahnilice ispijte pola čaše sveže vode.

Ima u ovom Kuvaru još mnogo zanimljivih recepata i saveta. Satima sam bila zaokupljena čitajući neke nasumice izabrane recepte i uživajući u jasnom načinu izražavanja, bez mnogo ubeđivanja i filozofiranja.

Na kraju, nađoh u knjizi detelinu sa četiri lista. Baš sam se obradovala! Ne znam da li ona donosi sreću, ali dovoljno je i kada se radujete, a to je jedan bitan deo sreće!  :wink:

 

 

 

Milena na 4 - Oct - 2013

1 Komentar.

  1. Marijaa says:

    Sjajno :))

     

Dodaj novi komentar


:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub:

Zanimljivosti

Kako možeš tako rano da se šminkaš?

Kako možeš tako rano...

Radno vreme od 7h ujutro ne ostavlja mnogo vremena za ...

Svaka knjiga je novo putovanje – destinacije iz literature

Svaka knjiga je novo...

Ako vam je važno da tokom čitanja neke knjige stvorite ...

Tetovaža – slika za sva vremena

Tetovaža - slika za ...

Tetoviranje je sve više main-stream i prihvatljiv na svim nivoima ...

Biblioteke – verni čuvari vrednih knjiga

Biblioteke - verni č...

Iako danas u knjižarama možemo kupiti knjige po povoljnim cenama ...

Velike ideje za malu dnevnu sobu

Velike ideje za malu...

Ako imate malu dnevnu sobu, ne znači da se u ...

Šta je aromaterapija i kako izabrati eterično ulje?

Šta je aromaterapij

Aromaterapija je potpuno prirodan način negovanja i obnavljanja psihičkog, emocionalnog ...

Egzotično putovanje u Maroko

Egzotično putovanje

Ako smo mi sami dovoljno egzotični, svaka destinacija može da ...

Kako možeš tako rano da se šminkaš?

Kako možeš tako ra

Radno vreme od 7h ujutro ne ostavlja mnogo vremena za ...

Igre u pesku ili: “Ne! Isprljaćeš se!”

Igre u pesku ili:

Pesak budi asocijaciju na more, na bose noge, trčanje, ležanje ...

Pica sa svežim začinskim biljem

Pica sa svežim zač

Primetila sam da su danas recepti koje pronalazimo na internetu ...

Prijatelji sajta

  • Edi bener
  • Maja Vukic
  • ApiTerapija
  • Suveniri
  • ​Blackberries bend