ga('send', 'pageview');

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U obliku zeke, divnog mirisa i još lepših boja bio je glavna atrakcija u kupanju iste večeri. Naša mezimica obožava vodu tako da je nije bilo teško nagovoriti da kupamo i zeku :biggrin:  Elem, slana voda na moru i sunce ostavili su vidljive tragove na njenoj koži. Bila je ispošćena i perutala se pa ni Mustela nije pomogla iz par puta. Na moje oduševljenje, ova šumeća kupka je sve kao rukom odnela! Koža joj je bila nežna, svilena i glatka kao baršun  :heart: Glavni sastojak tog sapuna je soda bikarbona i ovo je post posvećen njoj.

soda-bikarbonaNatrijum hidrogenkarbonat, soda-bikarbona ili natrijum bikarbonat (NaHCO3) je beli prah koji se slabo rastvara u vodi. Jedan je od aditiva i kodiran od strane Evropske unije inicijalima E500. Zbog svoje sposobonsti da reaguje sa kiselinama, koristi se i u farmaceutskoj industriji kao antacid i protiv gorušice. Prekomernu upotrebu ipak treba izbegavati, jer utiče na pH vrednost krvi i višak natrijuma povećava rizik od hipertenzije i edema.

Soda bikarbona je ekološka, bezopasna supstanca koje se koristi kod pripremanja hrane, čišćenja, lične higijene, brige o životinjama…

Evo nekih recepata koje možete probati u kućnoj varijanti:

 • beli veš će posle otkuvavanja biti blistavo beli ako ga pre ubacivanja u mašinu potopite u rastvor sode bikarbone
 • ukoliko imate mačku na dno kutije stavite sodu bikarbonu pa preko pesak u 3 puta većoj količini. Ovako ćete umanjiti miris mačke.
 • aparat za filter kafu očistićete ako sipate 1 kašiku sode u vodu i pustite da odradi ciklus sa tim, a zatim dobro isperite.
 • srebro možete ispolirati vlažnom krpicom i sodom bikarbonom
 • ispiranje usta blagim rastvorom sode bikarbone u vodi je odlično kod afti i otvorenih ranica

Ovo su samo neki predlozi. Na koji način je vi koristite?

 

1 Comment

 • maja 20 October, 2013 at 23:14

  Soda bikarbona otklanja i neprijatne mirise, pa tako ako imate zivotinje mozete je posuti po krevetu, tepihu. Takodje otklanja neprijatne mirise iz obuce – posipa se samo soda i pusti da odstoji.

   

  Reply

Leave a Comment

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: