ga('send', 'pageview');

DIY: balsam za usne

Veliki sam ljubitelj prirodnih proizvoda pa često po internetu tražim recepte za balsame, losione i sapune u kućnoj radinosti. Jedan od veoma lakih recepata jeste i balsam za negu usana. Ako sve sastojke imate u kući neće vam trebati više od 15-ak minuta da ga napravite. Ja sam imala samo nekoliko osnovnih sastojaka, pa je ovo bukvalno najjednostavniji recept koji možete naći.

Potrebno je:

 • kafena kašičica pčelinjeg voska
 • 4 kafene kašičice maslinovog ulja
 • 2-3 kapi eteričnog ulja bosiljka

Priprema:

Na pari otopiti vosak u maslinovom ulju. Kad smesa bude potpuno glatka, dodati kapit eteričnog ulja. Ja sam dodala bosiljak jer volim njegov miris, ali možete upotrebiti bilo koje čiji vam miris odgovara. Skoline sa vatre i sipajte u pripremljenu posudicu. Ja sam iskoristila praznu posudicu od kontaktnih sočiva. Ako planirate nekome da poklonite, lepe posudice možete nači u kineskim radnjama ili knjižarama.
Moj alsam je bezbojan, ali ako želite balsam u boji, dodajte mrvicu karmina veličine biberovog zrna u rastopljeni vosak i maslinovo ulje, pre nego što se ohlade.

Ovkakav balsam je potpuno prirodan (osim dela sa karminom) i a vitamini iz ulja neguju vašu kožu. Umesto maslinovog, možeze koristiti i suncokretovo (popularni zejtin), ali i ulje kirikija, semenki grožđa, bademovo ili kokosovo. Šta god imate kod kuće. Važno je da odnos količine ulja i voska bude 4:1.
Vosak možete nabaviti u pčelarskim zadrugama ili direktno od ljudi koji prodaju proizvode od meda. Ja sam vosak kupila na pijaci i grudva za oko desetak ovakvih recepata me je koštala 100 dinara.

Evo kako sve to izgleda kad se ohladi:

Domaći balsam za usne

3 Comments

 • Esmeralda 6 November, 2013 at 13:08

  Divno,obožavam prirodne preparate :)

   

  Reply
 • maja 6 November, 2013 at 14:39

  super ideja

   

  Reply
 • Jelena Vas 21 November, 2013 at 17:18

  I ja ga srdacno preporucujem! Dugo se mucim sa ekcemom, i probala sam razne stvari, od lekova do biljnih preparata. Ovaj “melem” mi je jedini pomogao. Ja ga mazem na lice i telo… a nakraju ono sto mi ostane na prstima, razmazem po usnama :) odlican je!

   

  Reply

Leave a Comment

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: