ga('send', 'pageview');

“Dečak iz Amerike”, Endru Tejlor, Laguna

decakizamerike“Dečak iz Amerike” je prelepo napisana priča o dva dečaka, drugara, koji su učenici privatne škole u Engleskoj, na početku XIX veka, i njihovom učitelju. Priča prati njihove doživljaje u periodu ekonomske krize i finansijskog sloma porodice jednog od njih. Taj finansijski slom prouzrokuje ne samo finansijsko propadanje mnogih drugih ljudi, vec i lične tragedije mnogih porodica: preljube, prevare, čak i ubistva. Dečaci i njihov učitelj bivaju uvučeni u sve to, i na neki način predstvaljaju okosnicu čitave priče. Knjiga je napisana na prelep način, u atmosferi XIX veka, sa šuštavim haljinama, i detaljno opisanim kostimima, nameštajem, pokretime, frazama, ponašanjem, da zaista imate utisak da ste u tom dobu, i čujete zvukove i osećate mirise tog vremena. Prelepo! Sam roman je inače u ideji kriminalistički, a naravno da nenedostaje ni ljubavna priča.

Endru Tejlor je rođen u Engleskoj 1951. i tamo je završio engleski jezik na Kembridžu. Bavi se pisanjem (ne baš pisanjem, jer zbog nekakve bolesti ne može da piše ni da kuca, već diktira) na vrlo lep i studiozan način: dve godine se bavio proučavanjem rečnika, pisama, kostima, isčitavao romane o tom vremenu, uložio je veliki trud koji se u svakom slučaju isplatio.

Ako nekom ovo nije dovoljno za preporuku, treba reći da je knjiga dobitnik nagrade za prozu i kriminalistički roman.

Ako ni ovo nije dovoljno, drugi dečak iz priče je Edgar Alan Po!!!

:)

No Comments

Leave a Comment

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: