• RSS
  • Facebook
  • Twitter

Lilijan Rubin kaže: „Parovi koji imaju problem u komunikaciji pričaju jedno o drugom, jedno pored drugog, jedno kroz drugo-retko jedno sa drugim ili jedno drugom .

Zašto nismo sposobni da o problemima otvoreno razgovaramo sa svojim partnerima? Odgovor je jednostavan-ASERTIVNOST, veština koja se uči.

asertivnost1Najjednostavnije rečeno, biti asertivan znači biti svestan svojih potreba, želja i izražavati ih na otvoren način. Asertivno ponašanje predstavlja put ka razvijanju samopouzdanja u komunikaciji sa drugima, a samim tim predstavlja i osnovu za bolji i kvalitetniji ljubavni život. Veliki broj razvoda češće je posledica nekonstruktivne komunikacije nego nedostatak ljubavi između partnera.

OTVORENA KOMUNIKACIJA upravo predstavlja ključ uspešne komunikacije. Da biste rešili problem potrebno  ga je jasno definisati i potruditi se da konstruktivno razgovarate o njemu.
Imate pravo da izrazite svoja osećanja i potrebe.
Kažite partneru ono što vam smeta pa čak i po cenu da se to vašem partneru ne dopadne.
Jedini način da saopštite šta želite jeste kroz RAZGOVOR.

Da li često uhvatite sebe da razmišljate na sledeći način? Normalno je da zna šta hoću (želim, osećam, mislim), valjda me toliko poznaje, zar treba 100 puta nešto da kažem da bi zapamtio/la, neću valjda svom mužu (ženi) da objašnjavam ko sam, zar to nije logično, on/a me očigledno ne voli kad ne vidi, sve moram da crtam i tako dalje.
Jedna od najčešćih grešaka koju pravimo u vezi, a to je da očekujemo od naših partnera da nam čitaju misli. Jedno od asertivnih prava, sa kojima upoznajem svoje polaznike na asertivnom treningu, jeste upravo pravo da NE RAZUMEM. Niko nije čitač tuđih misli, pa ni vaši partneri. Kako ćete reagovati ukoliko ponašanje vašeg partnera nije u skladu sa vašim očekivanjima? Najčešće na neki od sledećih načina: napad, optuživanje druge strane za problem, želja da se ponizi ili povredi druga osoba ili pokušavajući da objasnimo na indirektan način pokažemo ono šta želimo, ili nećemo reagovati, ali će tako doći samo do gomilanja tenzije  unutrašnje uznemirenosti. Procenite svoju asertivnost tako što ćete postaviti sebi pitanje da li znate da kažete svom partneru šta želite, da mu kažete „ne“ na način koji ga neće naljutiti?

Dragi moji, RAZGOVARAJTE SA VAŠIM PARTNERIMA.asertivnost2

Komunikacija je temelj svake veze, pa i ljubavne. Ukoliko komunikaciju u vezi ili braku ne negujete,ne posvećujete joj puno pažnje, najverovatnije pre ili kasnije nećete imati jedno drugom šta da kažete. Nekada svom partneru jednostavno morate reći kako se osećate .

 

Kao što kaže Vladeta Jerotić: Velika je to veština umeti razgovarati sa čovekom.

 

Ukoliko vas interesuje tema asertivnosti pridružite nam se na besplatnoj, uvodnoj radionici o ASERTVNOJ KOMUNIKACIJI, Kragujevac, 21.3.2014.  sa početkom u 18h.

 

Sve informacije možete pogledati na sajtu OVDE  ili ili na facebook-u: https://www.facebook.com/asertivnitrening.ukragujevcu

Autor: Jelena Marušić

Marija na 11 - Mar - 2014

Dodaj novi komentar


:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub:

Zanimljivosti

Biblioteke – verni čuvari vrednih knjiga

Biblioteke - verni č...

Iako danas u knjižarama možemo kupiti knjige po povoljnim cenama ...

Velike ideje za malu dnevnu sobu

Velike ideje za malu...

Ako imate malu dnevnu sobu, ne znači da se u ...

Kako možeš tako rano da se šminkaš?

Kako možeš tako rano...

Radno vreme od 7h ujutro ne ostavlja mnogo vremena za ...

Svaka knjiga je novo putovanje – destinacije iz literature

Svaka knjiga je novo...

Ako vam je važno da tokom čitanja neke knjige stvorite ...

Tajna ženske sreće – nakit koji svi primećuju

Tajna ženske sreće -...

Pre skoro dve godine predstavili smo nakit Tajna ženske sreće, ...

Igre u pesku ili: “Ne! Isprljaćeš se!”

Igre u pesku ili:

Pesak budi asocijaciju na more, na bose noge, trčanje, ležanje ...

Važne informacije za prolećne kombinacije

Važne informacije z

Šta da nosite ovog proleća i da li nešto iz ...

Kurkuma u ishrani

Kurkuma u ishrani

Kurkuma je danas veoma često upotrebljavano začinsko bilje, koji se ...

Od jutarnje kafe u kafani

Od jutarnje kafe u k

Kafa, a sa njom i kafana kao stecište njenog ispijanja ...

Kao iz snova – leto za mlade u Španiji

Kao iz snova - leto

Španija je unikatna i strastvena zemlja Mediterana, lepe prirode, duge ...

Prijatelji sajta

  • Edi bener
  • Maja Vukic
  • ApiTerapija
  • Suveniri
  • ​Blackberries bend