• RSS
  • Facebook
  • Twitter

Kada odlazimo na letovanje ne želimo, a svakako ni ne moramo da se odreknemo omiljenog napitka. Nepoznavanje jezika može se pojaviti kao velika prepreka u vašoj nameri da uživate u kafi. Zato pre odlaska na put naučite kako da kažete: jednu kafu, molim! Kafa na kakvu smo navikli, nešto novo, ledene letnje varijante, kafa direktno sa vatre ili iz espresso aparata… Izbor je veliki, a na njega možete uticati samim izborom destinacije i onim što ćete u tamošnjem kafiću poručiti.

kafa2

Ukoliko se odlučite da letujete u Grčkoj, ne morate se pripremati na neka velika iznenađenja. “Obična” kafa u Grčkoj veoma je slična takvoj kafi kod nas, iako je nešto svetlija i ima nešto specifičniji ukus. U kafićima se služi do 21 čas, posle ne. Zato idite ranije, zavalite se udobno i zamolite za jednu kafu – ένα φλιτζάνι καφέ, παρακαλώ. Možda je dobra ideja i da zapišete kako da poručite kafu, da ne biste došli u neprijatnu situaciju pri izgovaranju stranog jezika.

Nešto drugačija situacija je u Italiji. Caffe, per favore – negde na Italijanskoj obali, recite ovo vašem konobaru i spremite se za užitak. Jaka, crna espresso kafa iz aparata, opojne arome i specifične gorčine. Najčešće ćete na tanjiriću pored šoljice pronaći komad čokolade koji će se idelano uklopiti u ovo uživanje.

Ukoliko u Španiji poručite kafu, nakon rečenice – café, por favor, podrazumeva se da ćete biti posluženi espresso kafom, bez potrebe da to konobaru naglašavate. Sama kafa je slična onoj kakva se služi kod nas, a najčešće se poslužuje sa mlekom. Bez ustezanja – i u Španiji se kafa, kao i kod nas, pije u velikim količinama i služi kao vid socijalizacije, pa slobodno povedite društvo i prepustite se priči i atmosferi.

kafa1Red je da, ako odete u Tursku, probate “tursku” kafu, koju pijemo i kod kuće. Domaća kafa u turskoj ipak je nešto jača od one kod nas, tradicionalno se služi u malim, nekada i ukrasnim, šoljicama i uz ratluk najčešće. Pored ove za njih tradicionalne varijante, na prelepim obalama Turske možete uživati i u raznim varijantama nes ili ledene kafe, kao i naravno u jakoj, aromatičnoj espresso kafi, tamo gde postoje espresso aparati. Poručite – kahve, lutfen!

Ukoliko se odlučite za egzotičniju destinaciju, razmislite recimo o Kubi. Tamošnji žitelji kunu se u kafu kao u jedan od recepata za dugovečnost, a na samom arhipelagu, uzgaja se prvoklasna kafa Arabica. U lokalnim kafićima i restoranima, najčešće ćete naići na nešto sužen izbor – u većini se služi samo kubanska tradicionalna kafa koja veoma podseća na našu, ali je ipak nešto slabija i laganija od naše, a često se uz nju služe lokalne poslastice, kao što je caramel krem ili slatke prženice. Ukoliko ste već nekada poručili kafu na španskom jeziku, ovde to ponovite i konobar će vas savršeno razumeti.

U situacijama kada vas konobar ne razume, upotrebite svo svoje poznavanje stranih jezika, pa tražite kafu na engleskom, italijanskom, španskom, pa čak i srpskom jeziku. Ali nije loše da zatražite kafu i na francuskom jeziku: un café, s'il vous plaît. Ipak, kafa je u pitanju.

Marija na 30 - jun - 2014

Dodaj novi komentar


:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub:

Zanimljivosti

Šta smo čuli o kafi i da li nam verujete?

Šta smo čuli o kafi ...

O kafi kruže razne priče. Neki kažu da je dobra ...

Kako možeš tako rano da se šminkaš?

Kako možeš tako rano...

Radno vreme od 7h ujutro ne ostavlja mnogo vremena za ...

Svaka knjiga je novo putovanje – destinacije iz literature

Svaka knjiga je novo...

Ako vam je važno da tokom čitanja neke knjige stvorite ...

Tetovaža – slika za sva vremena

Tetovaža - slika za ...

Tetoviranje je sve više main-stream i prihvatljiv na svim nivoima ...

Biblioteke – verni čuvari vrednih knjiga

Biblioteke - verni č...

Iako danas u knjižarama možemo kupiti knjige po povoljnim cenama ...

Proverite zdravlje brzo i lako, sa popustom i privilegijama

Proverite zdravlje b

Znamo za izreku Bolje sprečiti nego lečiti i ona se neretko ...

Trikovi za brže i češće otvaranje novčanika

Trikovi za brže i

Da li ste znali da prodavnice odeće, a posebno veliki ...

Šta smo čuli o kafi i da li nam verujete?

Šta smo čuli o kaf

O kafi kruže razne priče. Neki kažu da je dobra ...

Možete kupiti jednom, a imati uvek – povrće koje raste u kuhinji ili na terasi

Možete kupiti jedno

Mnogi imaju naviku i zadovoljstvo da začinsko bilje gaje u ...

Max Mara u smeću

Max Mara u smeću

Moja sestra mršava je dobrim delom i zbog genetskog nasleđa, ...

Prijatelji sajta

  • Edi bener
  • Maja Vukic
  • ApiTerapija
  • Suveniri
  • ​Blackberries bend