• RSS
  • Facebook
  • Twitter

Kada odlazimo na letovanje ne želimo, a svakako ni ne moramo da se odreknemo omiljenog napitka. Nepoznavanje jezika može se pojaviti kao velika prepreka u vašoj nameri da uživate u kafi. Zato pre odlaska na put naučite kako da kažete: jednu kafu, molim! Kafa na kakvu smo navikli, nešto novo, ledene letnje varijante, kafa direktno sa vatre ili iz espresso aparata… Izbor je veliki, a na njega možete uticati samim izborom destinacije i onim što ćete u tamošnjem kafiću poručiti.

kafa2

Ukoliko se odlučite da letujete u Grčkoj, ne morate se pripremati na neka velika iznenađenja. “Obična” kafa u Grčkoj veoma je slična takvoj kafi kod nas, iako je nešto svetlija i ima nešto specifičniji ukus. U kafićima se služi do 21 čas, posle ne. Zato idite ranije, zavalite se udobno i zamolite za jednu kafu – ένα φλιτζάνι καφέ, παρακαλώ. Možda je dobra ideja i da zapišete kako da poručite kafu, da ne biste došli u neprijatnu situaciju pri izgovaranju stranog jezika.

Nešto drugačija situacija je u Italiji. Caffe, per favore – negde na Italijanskoj obali, recite ovo vašem konobaru i spremite se za užitak. Jaka, crna espresso kafa iz aparata, opojne arome i specifične gorčine. Najčešće ćete na tanjiriću pored šoljice pronaći komad čokolade koji će se idelano uklopiti u ovo uživanje.

Ukoliko u Španiji poručite kafu, nakon rečenice – café, por favor, podrazumeva se da ćete biti posluženi espresso kafom, bez potrebe da to konobaru naglašavate. Sama kafa je slična onoj kakva se služi kod nas, a najčešće se poslužuje sa mlekom. Bez ustezanja – i u Španiji se kafa, kao i kod nas, pije u velikim količinama i služi kao vid socijalizacije, pa slobodno povedite društvo i prepustite se priči i atmosferi.

kafa1Red je da, ako odete u Tursku, probate “tursku” kafu, koju pijemo i kod kuće. Domaća kafa u turskoj ipak je nešto jača od one kod nas, tradicionalno se služi u malim, nekada i ukrasnim, šoljicama i uz ratluk najčešće. Pored ove za njih tradicionalne varijante, na prelepim obalama Turske možete uživati i u raznim varijantama nes ili ledene kafe, kao i naravno u jakoj, aromatičnoj espresso kafi, tamo gde postoje espresso aparati. Poručite – kahve, lutfen!

Ukoliko se odlučite za egzotičniju destinaciju, razmislite recimo o Kubi. Tamošnji žitelji kunu se u kafu kao u jedan od recepata za dugovečnost, a na samom arhipelagu, uzgaja se prvoklasna kafa Arabica. U lokalnim kafićima i restoranima, najčešće ćete naići na nešto sužen izbor – u većini se služi samo kubanska tradicionalna kafa koja veoma podseća na našu, ali je ipak nešto slabija i laganija od naše, a često se uz nju služe lokalne poslastice, kao što je caramel krem ili slatke prženice. Ukoliko ste već nekada poručili kafu na španskom jeziku, ovde to ponovite i konobar će vas savršeno razumeti.

U situacijama kada vas konobar ne razume, upotrebite svo svoje poznavanje stranih jezika, pa tražite kafu na engleskom, italijanskom, španskom, pa čak i srpskom jeziku. Ali nije loše da zatražite kafu i na francuskom jeziku: un café, s’il vous plaît. Ipak, kafa je u pitanju.

Marija na 30 - Jun - 2014

Dodaj novi komentar


:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub:

Zanimljivosti

Biblioteke – verni čuvari vrednih knjiga

Biblioteke - verni č...

Iako danas u knjižarama možemo kupiti knjige po povoljnim cenama ...

Velike ideje za malu dnevnu sobu

Velike ideje za malu...

Ako imate malu dnevnu sobu, ne znači da se u ...

Kako možeš tako rano da se šminkaš?

Kako možeš tako rano...

Radno vreme od 7h ujutro ne ostavlja mnogo vremena za ...

Svaka knjiga je novo putovanje – destinacije iz literature

Svaka knjiga je novo...

Ako vam je važno da tokom čitanja neke knjige stvorite ...

Tajna ženske sreće – nakit koji svi primećuju

Tajna ženske sreće -...

Pre skoro dve godine predstavili smo nakit Tajna ženske sreće, ...

Igre u pesku ili: “Ne! Isprljaćeš se!”

Igre u pesku ili:

Pesak budi asocijaciju na more, na bose noge, trčanje, ležanje ...

Važne informacije za prolećne kombinacije

Važne informacije z

Šta da nosite ovog proleća i da li nešto iz ...

Kurkuma u ishrani

Kurkuma u ishrani

Kurkuma je danas veoma često upotrebljavano začinsko bilje, koji se ...

Od jutarnje kafe u kafani

Od jutarnje kafe u k

Kafa, a sa njom i kafana kao stecište njenog ispijanja ...

Kao iz snova – leto za mlade u Španiji

Kao iz snova - leto

Španija je unikatna i strastvena zemlja Mediterana, lepe prirode, duge ...

Prijatelji sajta

  • Edi bener
  • Maja Vukic
  • ApiTerapija
  • Suveniri
  • ​Blackberries bend