• RSS
  • Facebook
  • Twitter

Da li znate kakvu igračku treba kupiti detetu? Da li obraćate pažnju prilikom kupovine na kvalitet i na određene karakteristike koje poseduje igračka? Ako spadate u red roditelja koji stvarno želi da kupuje normalne igračke za svoje dete namenjeno njegovom uzrastu, svaka čast! Međutim, ima i onih koji samo po izgledu skidaju sa police one stvarčice koje možda nisu ni prikladni za traženi uzrast. U nastavku ćemo dati savete na osnovu čega možete sigurnije da krenete u kupovinu.

Igračke za bebe su vrlo mekane i velike dimenzije. Zbog čega? Mekoća je značajna karakteristika, jer na ovaj način je beba bezbedna tokom igre. Veličina je takođe bitna, jer sitnice lako mogu progutati. Omiljena igračka beba je, naravno, zvečka. Raduje ih zvuk zvečke, privlači ih i boja, njom mašu, mogu da je stave u usta. Na ranom uzrastu, od rođenja do 8 meseci razvija se samo jedan oblik igre – funkcionalna igra . To je igra sa funkcijama koje kod deteta sazrevaju (motoričkim, perceptivnim, čulnim) i sastoji se uglavnom u višestrukom ponavljanju radnji ili angažovanju čulnih organa što pričinjava zadovoljstvo detetu. Tu bi još napomenuli i loptice, kao i plišane igračke koje nemaju predugačke dlake.

slika0

Malo veći klinci mogu sa već mnogo više igračaka da se zabavljaju. Široka je lepeza proizvoda za njih. Javljaju se i složenije igre, jer je dete ovladalo funkcijom uspravljanja i uspravnog hodanja, uz sve to motorika šake je razvijenija. Detetu se mogu ponuditi igračke koje se vuku ili guraju (automobili, kamioni, likovi životinja na točkovima, kolica), zatim krupne kuglice koje se mogu nanizati ili ubacivati u kutiju, plastičnu flašu i sl.

slika1

Nakon treće godine dete poseduje veliku količinu energije koje mora da izbaci iz sebe. Već može da vozi tricikl, da gura veća kolica, da koristi pribor za crtanje, da se igra krupnim bockalicama, da oblikuje plastelin u jednostavne predmete, da provlači pertlu kroz manje otvore i sl. Svaka nova situacija za njega je istraživačka, počinje da kombinuje predmete da bi izgradilo “kulu”, “most”, “voz”, ili “kapiju” i zato mu treba obezbediti dovoljno konstruktivnog materijala. Pažnju će mu privući i razne jednostavne slagalice.

slika2

Moramo napomenuti da je igra na svežem vazduhu veoma bitna zbog zdravlja deteta. Oni će manje biti bolesni ako više vremena provode u parku ili na igralištu. Na ovaj način će naći i društvo i drugare. Imajte na umu da je to veoma važno za svakog!

 

Marija na 16 - Jun - 2014

Dodaj novi komentar


:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub:

Zanimljivosti

Biblioteke – verni čuvari vrednih knjiga

Biblioteke - verni č...

Iako danas u knjižarama možemo kupiti knjige po povoljnim cenama ...

Velike ideje za malu dnevnu sobu

Velike ideje za malu...

Ako imate malu dnevnu sobu, ne znači da se u ...

Kako možeš tako rano da se šminkaš?

Kako možeš tako rano...

Radno vreme od 7h ujutro ne ostavlja mnogo vremena za ...

Svaka knjiga je novo putovanje – destinacije iz literature

Svaka knjiga je novo...

Ako vam je važno da tokom čitanja neke knjige stvorite ...

Tajna ženske sreće – nakit koji svi primećuju

Tajna ženske sreće -...

Pre skoro dve godine predstavili smo nakit Tajna ženske sreće, ...

Igre u pesku ili: “Ne! Isprljaćeš se!”

Igre u pesku ili:

Pesak budi asocijaciju na more, na bose noge, trčanje, ležanje ...

Važne informacije za prolećne kombinacije

Važne informacije z

Šta da nosite ovog proleća i da li nešto iz ...

Kurkuma u ishrani

Kurkuma u ishrani

Kurkuma je danas veoma često upotrebljavano začinsko bilje, koji se ...

Od jutarnje kafe u kafani

Od jutarnje kafe u k

Kafa, a sa njom i kafana kao stecište njenog ispijanja ...

Kao iz snova – leto za mlade u Španiji

Kao iz snova - leto

Španija je unikatna i strastvena zemlja Mediterana, lepe prirode, duge ...

Prijatelji sajta

  • Edi bener
  • Maja Vukic
  • ApiTerapija
  • Suveniri
  • ​Blackberries bend