• RSS
  • Facebook
  • Twitter

Vino je piće koje se najbolje slaže sa hranom, pobuđuje apetit, uzdiže i prefinjuje ukus hrane i doprinosi dobrom raspoloženju za stolom. Vino se konzumira sa svakom hranom, ali sa sirom se posebno dobro slaže. Sir i vino su međusobno slični: proizvodi su fermentacije, nastali od različitih sorti grožđa i sorti mleka. Iako se suprotnosti ponekad privlače, sličnosti stvaraju pravu ljubav na tanjiru. Stoga je najbolji recept da poslušate svoj nos i sparite srodne arome i ukuse.

vino_prsut_sirEnolozi ističu, da sirevi toliko dobro odgovaraju vinu, da ga uzdižu i čine boljim, ali ih treba pametno izabrati i degustirati. U velikoj ponudi sireva trebalo bi najpre kombinovati lokalne sireve uz lokalna vina, jer su oba nosioci odlika istog zemljišta i klime.

Ako ste početnik u degustaciji vina i sireva preporučujemo da isprobate ovu neverovatnu zabavu kod kuće. Najbolje je da kupite nekoliko vrsta sira (pet ili šest) i nekoliko vrsta vina (najmanje tri-četiri) i počnite sa degustacijom. Najbolji spoj je zaista stvar ukusa. Spajanje sira i vina je stvar ličnog ukusa, ali postoji nekoliko spojeva koji su generalno dobri. Pokušajte da uparite slično sa sličnim. Po pravilu, jača vina idu uz jače, aromatičnije sireve, a blaža vina sa blažim sirevima. To znači da bi jako crveno vino trebalo da uparite sa jakim sirom, a neko lagano vino sa osvežavajućim, blagim belim sirom. Tekstura je takođe veoma bitna činjenica kod ove procedure. Crno vino je obično dobro sa tvrdim sirom, a belo vino više ide uz mekane sireve.

Kiseline čine masnoću manje teškom. Sirevi koji su jako masni bolje idu uz bela vina koja imaju više kiseline. Pojedine grupe sireva su aromatičnije od vina. Sirevi s plesnima i teškim mirisima mogu da nadvladaju laka vina, pa je takve sireve bolje jesti uz jako aromatična vina. Suva vina nemojte nikako piti uz rokfor ili munster jer ćete ga upropastiti. Meki kozji sirevi najbolje pašu uz sovinjon i malvaziju, a tvrđi uz puniji sovinjon, dok meki kravlji sirevi uz lagano, voćno, belo vino – malvaziju, mladu graševinu, šardone. Rikota je savršena ako se jede uz jako ohlađenu italijansku sortu fiano. Mocarela najviše dolazi do izražaja sa belim vinom i sa nekoliko lakših crnih – pino ili božule. Rokfor zbog svog karaktera paše uz jaka, slatka vina – aromatični sovinjon blanš. Kamember uz šampanjac. Polutvrdi sirevi – edamer, ementaler idu uz šardone, malvaziju i suvi rizling, a parmeđano uz plavac i kaberne.

Napomena: Kako bi očuvali stolnjak od crvenih kapi vina, obavezno koristite „čuvar kapi“ Dropstop.

UzKafu na 17 - jun - 2014

Dodaj novi komentar


:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub:

Zanimljivosti

Šta smo čuli o kafi i da li nam verujete?

Šta smo čuli o kafi ...

O kafi kruže razne priče. Neki kažu da je dobra ...

Kako možeš tako rano da se šminkaš?

Kako možeš tako rano...

Radno vreme od 7h ujutro ne ostavlja mnogo vremena za ...

Svaka knjiga je novo putovanje – destinacije iz literature

Svaka knjiga je novo...

Ako vam je važno da tokom čitanja neke knjige stvorite ...

Tetovaža – slika za sva vremena

Tetovaža - slika za ...

Tetoviranje je sve više main-stream i prihvatljiv na svim nivoima ...

Biblioteke – verni čuvari vrednih knjiga

Biblioteke - verni č...

Iako danas u knjižarama možemo kupiti knjige po povoljnim cenama ...

Proverite zdravlje brzo i lako, sa popustom i privilegijama

Proverite zdravlje b

Znamo za izreku Bolje sprečiti nego lečiti i ona se neretko ...

Trikovi za brže i češće otvaranje novčanika

Trikovi za brže i

Da li ste znali da prodavnice odeće, a posebno veliki ...

Šta smo čuli o kafi i da li nam verujete?

Šta smo čuli o kaf

O kafi kruže razne priče. Neki kažu da je dobra ...

Možete kupiti jednom, a imati uvek – povrće koje raste u kuhinji ili na terasi

Možete kupiti jedno

Mnogi imaju naviku i zadovoljstvo da začinsko bilje gaje u ...

Max Mara u smeću

Max Mara u smeću

Moja sestra mršava je dobrim delom i zbog genetskog nasleđa, ...

Prijatelji sajta

  • Edi bener
  • Maja Vukic
  • ApiTerapija
  • Suveniri
  • ​Blackberries bend