• RSS
  • Facebook
  • Twitter

Postoje deca koja vole da se igraju, a po neka se ne znaju igrati sa igračkama, već više vole da gledaju tv ili da se zabavljaju pred kompjuterom. Moramo napomenuti da je vrlo važno da dete igra sa određenim igračkama koje su namenjene za njegov uzrast. Preporučujemo da pažljivo pročitate članak koji govori o tome koje igračke su najprikladnije za konkretno dete.

Igračke koje stvarno trebaju deci su one koje im omogućavaju da nauče nove veštine, definišu sebe, vežbaju odnose sa drugima i svetom. Igra je dečiji posao, ali ako je uz to i zabavan, deca uče da su otkrivanje sebe i učenje lepa iskustva. Dobre igračke podstiču razvoj deteta u svakom smislu.

Opšte je poznato da je period od rođenja pa do sedme godine, period najvećeg rasta i razvoja deteta, kako u fizičkom tako i u intelektualnom pogledu. Ono što je možda manje poznato je da je za razvoj funkcionalnog mišljenja najznačajniji period od treće do sedme godine.

zvecka-za-bebe-8742_t4ed8be60cdae8Igračke za bebe su vrlo mekane i velike dimenzije. Mekoća je značajna karakteristika, jer na ovaj način je beba bezbedna tokom igre. Veličina je takođe bitna, jer sitnice lako mogu progutati. Omiljena igračka beba je, naravno, zvečka. Raduje ih zvuk zvečke, privlači ih i boja, njom mašu, mogu da je stave u usta. Na ranom uzrastu, od rođenja do 8 meseci razvija se samo jedan oblik igre – funkcionalna igra. To je igra sa funkcijama koje kod deteta sazrevaju (motoričkim, perceptivnim, čulnim) i sastoji se uglavnom u višestrukom ponavljanju radnji ili angažovanju čulnih organa što pričinjava zadovoljstvo detetu. Tu bi još napomenuli i loptice, kao i plišane igračke koje nemaju predugačke dlake.

legoPuno drvenih kockica različitih veličina i oblika su jedna od osnovnih igračaka koje su potrebne svakom detetu. Kockice će poslužiti za sate i sate građenja sa drugarima ili u samostalnoj igri. Lego kocke ili neke slične na sklapanje stimulišu razvoj fine motorike i kreativnosti. Obične lutke koje ne govore i puze vrlo dobro uče dete da vole ljude koji se međusobno razlikuju. Nemojte se ograničavati polom deteta. I devojčice i dečaci treba da budu opušteni sa bebama i sa alatima koji ih čekaju u svetu odraslih.

U četvrtoj i petoj godini života deca sa velikim entuzijazmom i maštom uče i otkrivaju nove stvari. Zanimaju ih brojevi i slova i mogu da nauče da napišu svoje ime oko petog rođendana. Primetićete da dete voli da uči na spontan, zabavan i kreativan način. Ovo je dobar trenutak da se igrate zajedno u kuhinji i naučite ga više o raznovrsnosti hrane i prostoj matematici.

UzKafu na 22 - nov - 2014

Dodaj novi komentar


:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub:

Zanimljivosti

Šta smo čuli o kafi i da li nam verujete?

Šta smo čuli o kafi ...

O kafi kruže razne priče. Neki kažu da je dobra ...

Kako možeš tako rano da se šminkaš?

Kako možeš tako rano...

Radno vreme od 7h ujutro ne ostavlja mnogo vremena za ...

Svaka knjiga je novo putovanje – destinacije iz literature

Svaka knjiga je novo...

Ako vam je važno da tokom čitanja neke knjige stvorite ...

Tetovaža – slika za sva vremena

Tetovaža - slika za ...

Tetoviranje je sve više main-stream i prihvatljiv na svim nivoima ...

Biblioteke – verni čuvari vrednih knjiga

Biblioteke - verni č...

Iako danas u knjižarama možemo kupiti knjige po povoljnim cenama ...

Proverite zdravlje brzo i lako, sa popustom i privilegijama

Proverite zdravlje b

Znamo za izreku Bolje sprečiti nego lečiti i ona se neretko ...

Trikovi za brže i češće otvaranje novčanika

Trikovi za brže i

Da li ste znali da prodavnice odeće, a posebno veliki ...

Šta smo čuli o kafi i da li nam verujete?

Šta smo čuli o kaf

O kafi kruže razne priče. Neki kažu da je dobra ...

Možete kupiti jednom, a imati uvek – povrće koje raste u kuhinji ili na terasi

Možete kupiti jedno

Mnogi imaju naviku i zadovoljstvo da začinsko bilje gaje u ...

Max Mara u smeću

Max Mara u smeću

Moja sestra mršava je dobrim delom i zbog genetskog nasleđa, ...

Prijatelji sajta

  • Edi bener
  • Maja Vukic
  • ApiTerapija
  • Suveniri
  • ​Blackberries bend