• RSS
  • Facebook
  • Twitter

Bez obzira na godine ili pol, svako je barem jednom osetio neprijatne bolove u kostima, najčešće u leđima, kolenima, ili u zglobovima šake. Opisani bolovi otežavaju kretanje i čine svaki pokret nepodnošljivim. Kod lekara pacijenti uglavnom stignu sa pretpostavkom da imaju reumu i očekuju da im prepiše lekove koji će neprijatan bol brzo da otklone.

Bolovi_u_ledjimaGlobalni trend starenja svetske populacije između ostalih izazova, povećava faktore rizika po zdravlje, od kojih su među najvećima osteoartritis, osteopenia ) i osteoporoza. Osteoartritis se može javiti u bilo kom zglobu, ali najčešće zahvata zglobove koji nose najviše telesne težine, a to su kolena, kukovi, stopala, šake, donja leđa i vrat. U slučaju ostioartritisa, supstanca koja odvaja kosti jedne od drugih i oblaže zglob počinje da se smanjuje. Telo tada pravi mostove od kalcijuma između kostiju, što dovodi do kočenja zglobova. Kao rezultat toga dolazi do ukočenosti, bola i smanjenja pokretljivosti zglobova. U drugoj vrsti artritisa (reumatski artritis) imuni sistem deluje u suprotnom pravcu i napada tkivo zgloba. Rezultat toga je uništavanje zaštitne supstance oko zgloba.

Preporučena ishrana:

Preporučuje se da se ishrana bazira na neprerađenim žitaricama i svežem organskom povrću. Uz to treba znati da je dobro izbegavati (ako imate artritis): patlidžan, papriku, paradajz i krompir. Jedite mnogo više rečne ribe, kao što je losos i umereno uzimajte druge vrste mesa. Koristite razna bilja, morsku so i sok od limuna kao začin i dodatak jelu (izbegavajte vegetu, majonez i senf). Uzimajte voće između obroka umesto čipsa, keksa, čokolade itd. Jedite hranu bogatu kalcijumom, kojeg najviše ima u susamu, zatim u orasima, soji i proizvodima koji se dobijaju od soje (sojino mleko, tofu, soja sos…), žitaricama, povrću i ribi.

Takođe, poželjno je dovoljno i redovno kretanje i vežba, ali samo umereno. Idealno je hodanje, preskakanje konopaca, bagminton, tenis ili trčanje. Plivanje će vam pomoći i u održavanju fleksibilnosti te jačanju mišića koji pridržavaju kosti.

Posebni saveti:

Kod početnih i lakših reumatskih bolova stručnjaci savetuju pacijentima da smanje opterećenje bolesnog zgloba i da ne nose teret u ruci u kojoj se javlja bol. Ukoliko je bol u kičmi, teret uopšte ne treba nositi i preporučuje se pažljivo saginjanje. Korisno je utopljavati zglobove, pa stoga reumatičari treba toplo da se oblače i da stave vuneni zavoj oko bolesnog zgloba. Korisna je i lakša masaža okolnih mišića i blago razgibavanje. Preporučujemo i kupke u mlakoj vodi i trljanje kože oko obolelog mesta peškirom. Ljudi koji su gojazni trebalo bi postepeno da smanje kilograme.

UzKafu na 11 - dec - 2014

Dodaj novi komentar


:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub:

Zanimljivosti

Šta smo čuli o kafi i da li nam verujete?

Šta smo čuli o kafi ...

O kafi kruže razne priče. Neki kažu da je dobra ...

Kako možeš tako rano da se šminkaš?

Kako možeš tako rano...

Radno vreme od 7h ujutro ne ostavlja mnogo vremena za ...

Svaka knjiga je novo putovanje – destinacije iz literature

Svaka knjiga je novo...

Ako vam je važno da tokom čitanja neke knjige stvorite ...

Tetovaža – slika za sva vremena

Tetovaža - slika za ...

Tetoviranje je sve više main-stream i prihvatljiv na svim nivoima ...

Biblioteke – verni čuvari vrednih knjiga

Biblioteke - verni č...

Iako danas u knjižarama možemo kupiti knjige po povoljnim cenama ...

Proverite zdravlje brzo i lako, sa popustom i privilegijama

Proverite zdravlje b

Znamo za izreku Bolje sprečiti nego lečiti i ona se neretko ...

Trikovi za brže i češće otvaranje novčanika

Trikovi za brže i

Da li ste znali da prodavnice odeće, a posebno veliki ...

Šta smo čuli o kafi i da li nam verujete?

Šta smo čuli o kaf

O kafi kruže razne priče. Neki kažu da je dobra ...

Možete kupiti jednom, a imati uvek – povrće koje raste u kuhinji ili na terasi

Možete kupiti jedno

Mnogi imaju naviku i zadovoljstvo da začinsko bilje gaje u ...

Max Mara u smeću

Max Mara u smeću

Moja sestra mršava je dobrim delom i zbog genetskog nasleđa, ...

Prijatelji sajta

  • Edi bener
  • Maja Vukic
  • ApiTerapija
  • Suveniri
  • ​Blackberries bend