• RSS
  • Facebook
  • Twitter

tiramisuTirmaisu je divna, kremasta poslastica poreklom iz Italije. Veoma se jednostavno i brzo pravi pa je dobar izbor ukoliko treba brzo da napravite posluženje za goste. Evo naše verzije recepta:


Potrebno je:

  • 4 jaja
  • 4 vanilina šećera
  • 80 grama šećera u prahu
  • 500 grama krem sira (meni se najbolje pokazala kravica sitan sir u kantici sa čizkejkom na etiketi)
  • 0.5 l slatke pavlake (od mlečne masti, kravica je i ovde najbolji izbor)
  • 3 male kutije piškota
  • 2 kafene kašičice instant kafe
  • malo ruma, čokoladnog ili amareto likera
  • kakao prah za posipanje kolača

Priprema:

Umutite mikserom rashlađenu slatku pavlaku, da se dobije čvrst šlag. U to dodajte šećer u prahu, krem sir i mutite na maloj brzini da se lepo sjedini. Ova mešavina se koristi umesto maskarpone sira koji je sastojak u originalnom receptu. Za drugi deo fila umutite 4 belanca u čvrst sneg, zatim dodajte 4 vanilina šećera i žumanca i mutite još da se sve sjedini. Umućena jaja dodajte kašiku po kašiku u fil od sira i pavlake, muteći sve vreme na maloj brzini da se sve lepo sjedini.

Tečnost za umakanje piškota spremite na sledeći način:

Rastvorite instant kafu u toploj vodi, dodajte alkohol (moe i bez njega) i šećer po ukusu. Ako vam se čini da ova mešavina ima prejak ukus, slobodno je dodatno razredite hladnom vodom. Treba vam ukupno oko 200 ml tečnosti za umakanje piškota.

Piškote umačite kratko u rastvor kafe i ređajte u dublji pleh ili tepsiju. Tespija treba da bude tolika da jedna i po mala kutija piškota pokrije dno. Naređane piškote prelijte polovinom fila. Zatim naređajte još jedan sloj piškota i još jedan sloj fila. Kolač stavite u frižider na nekoliko sati da se fil malo stegne i da piškote omekšaju. Pre sečenja i služenja kolač pospite tankim slojem kako praha.

Uživajte :happy:

Marina na 13 - Feb - 2015

Dodaj novi komentar


:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub:

Zanimljivosti

Kako možeš tako rano da se šminkaš?

Kako možeš tako rano...

Radno vreme od 7h ujutro ne ostavlja mnogo vremena za ...

Svaka knjiga je novo putovanje – destinacije iz literature

Svaka knjiga je novo...

Ako vam je važno da tokom čitanja neke knjige stvorite ...

Tetovaža – slika za sva vremena

Tetovaža - slika za ...

Tetoviranje je sve više main-stream i prihvatljiv na svim nivoima ...

Biblioteke – verni čuvari vrednih knjiga

Biblioteke - verni č...

Iako danas u knjižarama možemo kupiti knjige po povoljnim cenama ...

Velike ideje za malu dnevnu sobu

Velike ideje za malu...

Ako imate malu dnevnu sobu, ne znači da se u ...

Šta je aromaterapija i kako izabrati eterično ulje?

Šta je aromaterapij

Aromaterapija je potpuno prirodan način negovanja i obnavljanja psihičkog, emocionalnog ...

Egzotično putovanje u Maroko

Egzotično putovanje

Ako smo mi sami dovoljno egzotični, svaka destinacija može da ...

Kako možeš tako rano da se šminkaš?

Kako možeš tako ra

Radno vreme od 7h ujutro ne ostavlja mnogo vremena za ...

Igre u pesku ili: “Ne! Isprljaćeš se!”

Igre u pesku ili:

Pesak budi asocijaciju na more, na bose noge, trčanje, ležanje ...

Pica sa svežim začinskim biljem

Pica sa svežim zač

Primetila sam da su danas recepti koje pronalazimo na internetu ...

Prijatelji sajta

  • Edi bener
  • Maja Vukic
  • ApiTerapija
  • Suveniri
  • ​Blackberries bend