Biblioteke – verni čuvari vrednih knjiga

bibliotekaIako danas u knjižarama možemo kupiti knjige po povoljnim cenama i izbor je zaista veliki, ne treba zaboraviti biblioteke. Ima nečeg posebnog u tim prostorijama koje mirišu na knjige, oseća se prijatna smirenost i bude nam želju da pročitamo sva književna dela ovog sveta.

Ako uporedite cenu godišnje članarine za biblioteku, shvatićete da za toliko novca ne možete kupiti ni dve dobre knjige koje možete pročitati za mesec dana. Međutim, ako se učlanite u biblioteku, moći ćete tokom cele godine da iznajmljujete i po nekoliko knjiga, kao i da pronalazite one kojih možda nema u prodaji.

Najbolje od svega kada su biblioteke u pitanju je što imate rok vraćanja knjige. Nema odugovlačenja u čitanju. Znate da knjigu možete da zadržite dve nedelje i zbog toga je brže i pročitate.

Radnici u biblioteci sa zadovoljstvom i sigurnošću preporučuju knjige koje su pročitali i koje bi se možda i vama svidele. Retko kada pogreše, jer kada neko živi i radi među knjigama, ume i da proceni šta bi vam se dopalo.

Znate šta je još interesantno u bibliotekama? Čitaonice. Uđete u prostoriju – svi čitaju. Kao da slova i rečenice lebde u vazduhu. Ovde ljudi uglavnom čitaju knjige koje ne mogu da iznesu iz biblioteke. One vredne, velike i skupe, koje se retko pronalaze.

Ima onih koji vole da u čitaonicama uživaju i u knjigama koje mogu da ponesu kući. To su pravi ljubitelji biblioteka, neki bi ih nazvali i knjiškim moljcima.

Nažalost, u Srbiji nema velikih biblioteka. Najveća je Biblioteka grada Beograda koja je u Drugom svetskom ratu tokom bombardovanja pretrpela veliki gubitak.

Biblioteka grada Beograda
Biblioteka grada Beograda

Ali u svetu ima biblioteka koje oduzimaju dah. Mi vas sada slikom vodimo u njihovu unutrašnjost. Zaista je zapanjujuće gledati samo jedan deo ovih prostorija, a verujemo da boravak u njima stvara utisak nekog sasvim drugog sveta. Nadamo se da će neko od nas posetiti ove prelepe zgrade i javiti nam utiske.

Nacionalna biblioteka Kine, Peking
Nacionalna biblioteka Kine, Peking
Štutgart, gradska biblioteka
Štutgart, gradska biblioteka
Biblioteka manastira Admont, Austrija
Biblioteka manastira Admont, Austrija
Odenplan biblioteka, Stokholm
Odenplan biblioteka, Stokholm
Lincoln’s Inn biblioteka, London
Lincoln’s Inn biblioteka, London
Poetry Foundation, Čikago
Poetry Foundation, Čikago
State Capitol biblioteka, USA
State Capitol biblioteka, USA
Klementium biblioteka, Prag
Klementium biblioteka, Prag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: