Svaka knjiga je novo putovanje – destinacije iz literature

Ako vam je važno da tokom čitanja neke knjige stvorite jasnu sliku destinacije na kojoj se radnja dešava, predlažemo da pogledate fotografije predela koji su bili inspiracija za pisanje nekih najpoznatijih dela svetske književnosti.

Verujemo da ste neke od ovih knjiga čitali, a u nekima tek planirate da uživate. U svakom slučaju, sada je prilika da se prisetite radnje i utiska ili da se pripremite za druženje sa glavnim junacima ovih književnih ostvarenja.

Istanbul – Muzej nevinosti, Orhan Pamuk

Istanbul
Istanbul

Moglo bi se reći da je Istanbul pozornica stvaralaštva Orhana Pamuka. Sedamdesete godine dvadesetog veka u ovom gradu Pamuk dočarava slikovito i detaljno,  tako da su relikvije po kojima je čuven vidljive već tokom čitanja romana pa želja da ga čitalac poseti postaje jača.

Kartagina, Ljubav u doba kolere, G. G. Markes

Kartagina, Kolumbija
Kartagina, Kolumbija

Kao i u romanu Sto godina samoće, Markes ne pominje preciznu destinaciju dešavanja radnje svog dela Ljubav u doba kolere. Međutim, pošto je poznato da je on dugo živeo u Kartagini, blizina Karipskog mora i reke Magdalena sigurno su bili inspiracija za pisanje.

Priča o ljubavi koja traje uprkos vremenu i žiotnim promenama oduševila je čitaoce i sigurno mnoge od njih odvela baš u mesto radnje romana.

Njujork, Lovac u žitu, Dž. Selindžer

Njujork

Veći deo romana odvija se u hotelu Plaza na Menhetnu, a opisi Njujorka i dalje dočaravaju današnji  izgleda grada.

Popularnost ovog Selindžerovog dela ne smanjuje se sa godinama. Sada je Lovac u žitu sastavni deo lektire u mnogim zemljama. Iako su mnogi reditelji želeli da otkupe pravo na snimanje filma, Selindžer to nikada nije dozvolio pa čitaocima ostaje da stvore jasne slike Njujorka po opisima iz romana i da jednog dana posete ovaj grad.

Tokio, Kad padne noć, Haruki Murakami

kad-padne-noc-haruki-murakami-uz-kafu
Tokio

Murakami ima mnogo romana u kojima se radnja odvija u Tokiju, ali Kad padne noć dočarava ukrštanje priča i puteva tokom jedne noći u ovom gradu. Događaji su opisani u svega sedam sati, pretvaraju jedan deo Tokija u pozornicu na kojoj je predstavljena usamljenost i otuđenost mlade generacije. Čitaoci su poneseni pričama petoro junaka romana pa samim tim raste želja da posete Tokio i osete duh njegovih noći.

Firenca, Soba sa pogledom, E. M. Forester

Firenca
Firenca

Ko je gledao film, želi da poseti Firencu, ako već nije. Ko je čitao knjigu, možda i jače želi da poseti grad odvijanja radnje. Iako su junakinje romana u početku bile nezadovoljne hotelskom sobom koju su dobile i pogledom kroz njen prozor, nastavak priče tako jasno dočarava oduševljenost lokacijama koje su obilazile i stvara želju da čitalac odmah spakuje kofere i dođe u Firencu.

Dablin, Uliks, Dž. Džojs

Dablin
Dablin

U vezi sa svojim najboljim književnim ostvarenjem, Džojs je rekao: “Želim da dam tako vernu sliku Dablina, da se grad može jasno rekonstruisati po mjoj knjizi, ako iznenada nestane sa lica zemlje.”

Ako neko želi da poseti Dablin, može da krene čim otvori prve strane Džojsovog romana.

Evo još nekih predloga književnih dela i fotografija koje vas mogu inspirisati da jednog dana posetite destinacije o kojima ste maštali i u mislima već bili:

Pamplona, Španija, Sunce se ponovo rađa, E. Hemingvej

Pamplona
Pamplona

Moskva, Dama sa psetancetom, A. P. Čehov

Moskva
Moskva

Ostrvo Skaj, Ka svetioniku, V. Vulf

Ostrvo Skaj
Ostrvo Skaj

Yorkshire Moors, Engleska, Orkanski visovi, E. Bronte

Yorkshire Moors
Yorkshire Moors

Tanger, Maroko, Čaj u sahari, Paul Bowles

caj-u-sahari-uz-kafu
Tanger

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: