ga('send', 'pageview');

Pošalji mi SMS kad mi prođe PMS

PMS  Gledajući reklame ovih dana, shvatila sam da bi muškarci zaista mogli da nam pozavide jer imamo „one dane” u mesecu, kada smo nasmejane, skačemo od sreće, igramo u diskotekama i baš tada volimo da obučemo bele pantalone. Blago nama – ako se šalimo!

Srećom, tu je i jedna reklama gde je žena slikovito dočarana sa bodljama na glavi, ali, onda popije tableticu i – hop, opet voli ceo svet!

Međutim, kada je PMS u pitanju, mislim da malo toga može da pomogne, osim, možda malo samokntrole i svesnosti da smo jednostavno u vrlo osetljivom periodu.

Pričajući sa svojim drugaricama, shvatila sam da svaka ima slične simptome pre ciklusa, ali svaka reaguje drugačije. Neke plaču, neke se svađaju, neke su sebi najružnije, druge bi da isteruju pravdu na ulici, sve zavisi od karaktera ili situacije. Ako mene pitate – imam sve simptome i sve navedene reakcije!

Psiholozi savetuju bavljenje fizičkom aktivnošću, ginekolizi kažu da pijemo tabletice, drugi lekari predlažu unošenje kalcijuma i magnezijuma, nutricionisti predlažu poseban način ishrane.

Moj savet je – opomena!

Lepo kažeš svom partneru: „Slušaj, danas je taj i taj datum i sledećih sedam dana biću nervozna i razdražljiva, pa te, zbog svih onih čarapa na podu, nepokupljenog veša i tvog pivskog stomačića, molim da budeš tolerantniji. Postoji mogućnost da svi oni slatkiši nestanu brzinom svetlosti i molim te da sve svoje vredne predmete bar ovih dana stavljaš tamo gde im je mesto, a to je – dalje od mene!“

Verovatno će se u početku muškarac smejati i misliće da izmišljate. Međutim,  kada vas bude video kako plačete dok gledate emisiju o ugroženim biljkama, kada počnete da se svađate sa četkama za kosu i dođete kući besni jer je neka žena ušla u prodavnicu pre vas, shvatiće da je vreme da se viđa sa drugarima.

Ako ne možemo da kontrolišemo situaciju na poslu tokom našeg PMS-a i ako nema smisla da svim rođacima i prijateljima govorimo da smo u osetljivom periodu, onda bar u kući možemo da obezbedimo malo prostora za igru naših hormona.

Muškarci tu našu preosetljivost možda ne mogu da shvate, ali mogu da je prihvate i zato umesto tabletica predlažem razumevanje i toleranciju!

11 Comments

 • Jelena
  Jelena 5 November, 2012 at 09:14

  Sada se prosto pitam da li sam ja zensko :dizzy: Normalno zensko :dizzy: :smile: Nikada nisam imala nikakve gore navedene simptome i u mom recniku PMS ne postoji. Nit sam razdrazljiva, besna, nervozna…Sve je kao i regularnim danima. Meni je zbog toga uvek delovalo da se zene vade na PMS kad njihova prava licnost izadje na povrsinu ili kada im tre :smile: ba opravdanje za svoje ponasanje. Buahahahah :devil:

   

  Reply
  • Jelllena 5 November, 2012 at 12:05

   Poštovana Jelena, Vi nikada u životu niste bili besni ili razdražljivi? Nikada u životu niste plakali? Ne verujem da takva osoba postoji! Stvar je u tome da treba patiti kada se takve stvari dešavaju. Kada žena koja vodi računa o svom zdravlju i ponašanju počne da beleži kada se takve stvari dešavaju, shavtiće da postoji određeno “pravilo” koje se ponavlja, kao što i naziv sam kaže – ciklus!

    

   Reply
   • Jelena
    Jelena 5 November, 2012 at 13:29

    Postovana Jelena, ne pratite sta govorim :smile: Naravno da sam plakala i naravno da sam bila razdrazljiva. Covek sam! Placem svaki put kada gledam tuzan film, seriju, kada vidim tuznu ljudsku sudbinu…Ali to svakako ne povezujem sa PMS-om. Ja sam jako, jako emotivna osoba i to plakanje je upravo odraz toga i desava se nezavisno od ciklusa. Ono sto sam htela da kazem je da se moje raspolozenje ne menja u zavisnosti od toga koji je dan u mesecu, tj. da li treba da dobijem menstruaciju ili ne. Svakako se tih dana ne pretvaram u neku drugu osobu, ne bljujem vatru na druge ljude niti placem more suza. Apsolutno se isto poansam kao i uvek.
    Smatram da nasi organizmi nisu isti i ne reaguju identicno i po pravilima. Jednostavno, nekoga taj cuveni PMS zaobilazi, hteli vi to da prihvatite ili ne. Zao mi je, ali tako je :smile:

     

    Reply
    • Jelllena 5 November, 2012 at 14:48

     Draga, to što se Vama ne dešava ne znači da je pravilo, već izuzetak! Do 17. me nikada nije boleo stomak, čudila sam se kako drugarice ne mogu bez tablete. Onda sam shvatila. Kasnije mi je bilo čudno kako su neke razdražljive, pa sam i to dočekala. Na kraju me nije zaobišla ni “dobra” prateća glavobolja. Sve sa svojim vremenom. Samo da mi je još da dočekam, (kako tvrde iskusnije žene)da se posle porođaja i ne primeti “dobitak”…

      

     Reply
 • Marija 5 November, 2012 at 11:26

  Haha, genijalno :biggrin: Ja sam se prepoznala! Razdrazljiva sam dosta, pa mi i neke gluposti smetaju, ali mislim da je tvoja taktika odlicna. Kazi lepo sta ti je pa neka te istrpi par dana, a ti se potrudi da nervozu svedes na minimum i tako ce svima biti mnoooogo bolje :biggrin:

   

  Reply
 • Lavanda
  Lavanda 5 November, 2012 at 11:47

  Hehehe i ja sam se prepoznala. Meni zmu u tim danima kupuje slatkise i drzi se po strani i svi srecni i zadovoljni :wub:

   

  Reply
 • Milena
  Milena 5 November, 2012 at 12:09

  Kod nas se zna da je on za sve kriv – i ako duva vetar i ako pada kiša!

   

  Reply
 • Vlada 5 November, 2012 at 14:39

  znači ne da si ga ubola, nego od reči do reči, kad je ona moja u “onim danima” ne samo da sam za sve kriv, nego sam kriv i zbog prodavačice u Rodi koja je zakinula dinar u kusuru i rata u Siriji …

   

  Reply
  • Milena
   Milena 5 November, 2012 at 21:37

   Gledaj sve sa vedrije strane: to ti daje mogućnost da se jednom mesečno osetiš moćno i pomisliš da si toliko jak, pa možeš da prouzrokuješ prirodne katastrofe! :biggrin:

    

   Reply
 • Marina
  Marina 5 November, 2012 at 23:59

  Ja dugo nisam imala nikakve fizicke tegobe, samo sam bila placljiva i razdrazljiva. A onda me je poslednji put tako “puklo”, da sam pomislila da sam se razbolela. I bas kad sam mislila da sam zakacila neki virus od kog puca glava a telesna temperatura se menja, cini mi se, na pola sata, doslo je olaksanje.
  I posle svega, bilo mi je nekako smesno. Znaci, tako ide to sa godinama :happy:

   

  Reply
 • Ana J. 6 November, 2012 at 03:07

  U tim danima razarajuceg PMS-a, procitacu ponovo ovaj sjajan tekst :) Mada, sada vec mislim da nije do PMS-a vec da stvarno rastem u gadnu babu :)))

   

  Reply

Leave a Comment

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: