Uz Kafu logo

Bademovo mleko

Kuhinjica

Autor: Marina

Bademovo mleko je odlična zamena u danima posta za sve one koji ne mogu da zamisle kafu bez mleka. Ja sam do ovog recepta došla kada sam saznala da sam intolerantna na mlečne proizvode. Ispalo je da je baš badem namirnica koju treba više da uonsim, pa sam spojila tako dve korisne stvari.
Po blogovima koji se bave zdravom ishranom ćete naći različite recepte za pripremu ovog napitka a ja vam prilažem svoj postupak.

Potrebno je:

  • 200 grama sirovog badema,
  • 1,5l vode,
  • vanilin šećer ili med ili neki drugi zaslađivač

Priprema:

Sirovi badem stavite u posudu, prelijte vodom i ostavite da odstoji barem 10 sati, što duže to bolje. Za to vreme će badem da nabubri i omekša. Ja sam, igrom slučaja, badem ostavila jedno 20-ak sati potopljenog u vodi u frižideru i bio je savršen za nastavak pripreme. Za sitnjenje badema je idealno da koristite blender, ali ja sam u nedostatku stog koristila štapni mikser. Prospite vodu u kojoj je stajao badem, stavite badem u posudu za sitnjenje, dolijte malo vode i krenite sa sitnjenjem. Možete postepeno da dolivate vodu. Badem sitnite dok ne bude mleven kao orasi za kolače. Tad dolijte ostatak vode, ostavite još desetak minuta da odstoji. Dobijenu smesu procedite kroz gazu.
Dobijemo mleko možete da zasladite vanilinim šećerom, medom ili nekim drugim zaslađivačem. Ja sam na pomenutu količinu stavila samo jednu kesicu vanilin šećera i dobila napitak blagog ukusa i sasvim zadovoljavajuće gustine da može da mi zameni obično mleko.
Suvu materiju koja vam je ostala posle ceđenja badema nemojte nikako bacati. Ostavite je da se osuši i dobićete bademovo brašno koje možete da upotrebite u kolačima umesto oraha.


1
Ostavi komentar

avatar
1 Teme
0 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
1 Autori komentara
Lavanda Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Lavanda
Član

U periodu kada sam zbog nekih alergija presla na maktobiotiku probala sam raznorazna mleka i najvise mi se svidelo heljdino. Ovo mleko nisam probala, ali mi se recept bas svidja jer se zasladjuje po zelji. Ide nam slava i planiram posnu tortu sa sojinim mlekom, a ono je bas slatko 🙁 mogla bih da probam sa ovim.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Krompirići iz mikrotalasne

Ukoliko vam je potrebno da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu, a ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Pilence na malo drugačiji način

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlatkiši

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta i definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana