fbpx

Uz Kafu logo

Belmuž

Slaniši

Autor: Lavanda

Za svaki kraj naše zemlje se može vezati neki specijalitet. Belmuž je moj No.1 kada se radi o svrljiškom kraju. Ovaj specijalitet sam probala pre par godina i sada kad god smo u prolazu obavezno svraćamo na porciju ovog prelepog toplog predjela. Evo kako ga ja spremam i da odmah napomenem da kvalitet belmuža zavisi samo od kvaliteta sira i kajmaka. Što su oni masniji i prevreliji to je i belmuž bolji.

U tiganuj (bez ulja) otopite veliku krišku punomasnog sira.

Sir

 

Kada se sir otopi dodajte veliku kašiku kajmaka.

Kajmak

 

Zatim dodajte po jednu kašiku projinog i običnog brašna.

Brasno

 

Mešajte u jednu stranu sve dok se sastojci lepo ne sjedine. Belmuž je gotov kada smesa pusti masnoću i krene da se odvaja od tiganja.

Ne dajte da vas zavara količina jer je ovo izuzetno jako jelo i fenomenalnog je  ukusa. U slučaju da nemate dobar sir i kajmak, vrhunski belmuž uvek možete probati u restoranu ‚‚Kamiondžije‚‚ u Svrljigu.

 


10
Ostavi komentar

avatar
6 Teme
4 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
7 Autori komentara
MarinaAleksandraMarijaKizaHoodJefimija Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Jelena
Član

Moja nana je rodom iz svrljiskog kraja (pa sam i ja Svrljizanka jednim delom, zar ne? :biggrin: ), i cesto pravi Belmuz po pravom tradicionalnom receptu. Kada sam bila mala cesto smo ga jeli (cak sam mislila da je to neko izmisljeno jelo i da niko osim nas ne zna za njega :silly: ) pa mi je jedno vreme dosadio, ali bi polako mogao da se vrati na trpezu 🙂 Bas cu da teram nanu da mi pravi, jer bolji Belmuz od njenog ne postoji 😉

Jefimija
Gost
Jefimija

Iako nisam neki ljubitelj ovog specijaliteta, više puta sam čula da je za pripremu potreban samo mladi, nesoljeni sir, a o kajmaku nema ni govora.
Mislim da je na sledećoj stranici lepo objašnjen postupak spravljanja:
http://www.svrljig.net/forum/index.php?topic=1660.0
Naravno, treba ga prilagoditi broju članova porodice, jer ovo je sa “Belmužijade”.

Jelena
Član

U pravu si. Originalan Belmuz se pravi iskljucivo od mladog sira.

KizaHood
Gost
KizaHood

Alo zene, nemojte se raspravljati i oko toga, aman! Belmuz se moze praviti i od mladog i od matorog sira, isto kao sto se rakija sljivovica moze praviti i od secera i od sljiva 🙂 Vrlo jednostavno, ako zelite los belmuz, napravite ga od mladog sira, a ako zelite dobar belmuz, napravite ga od matorog sira.

Marija
Administrator

Gladna sam a ovaj belmuz super izgleda :biggrin:

Aleksandra
Gost
Aleksandra

Ovo nikada nisam probala…zvuči primamljivo 🙂 moram probati

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Krompirići iz mikrotalasne

Ukoliko vam je potrebno da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu, a ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Pilence na malo drugačiji način

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

KuhinjicaSlaniši

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan, brzo ...

Autor: Jovana