Uz Kafu logo

Berlin: kapija, kobasice, Trabant i još po nešto….

Putovanja

Autor: uzkafu

Branderbuska kapija BerlinGrad istoka i zapada, ljubavi i mržnje, stvaranja i razaranja. Grad koji se podigao iz pepela. Nekadašnja prestonica Nemačke. Berlin!

Berlin je evropski grad koji u svakom delu, svakoj kocki betona pokušava da izbriše svoju istoriju u kojoj je dokazano do kojeg nivoa može da dosegne ljudsko zverstvo. Sve zavisi zbog čega mu dolazite u posetu. Da li zbog želje da osetite duh starog evropskog grada, da koračate ulicama u kojima je obeležena jedna od najstrašnijih i najupečatljivijih delova savremene istorije, da osetite tugu onih koji su na pločnicima ostavilli svoje živote ili da posetite grad moderne arhitekture, ljubaznih građana, pronađete zaboravljene delove pruske istorije. Moja želja je bila da vidim Berlin onakav kakav je sada, da saznam o njemu što više, da dokažem sebi da on krije istoriju mnogo pre Drugog svetskog  rata.

U Berlin možete stići direktnim letom Jat airwies-a za sat i po. Povratna karta kupljena dva meseca u napred  koštala je oko 200e. Bitno je što slećete na aerodrom Tegel koji se nalazi u malo daljoj periferiji grada. Da biste stigli do samog centra možete koristiti autobuse: X9, TXL, 109. Karta se kupuje kod vozača i košta 2.40e. Putovanje do centra, ili do prve metro stanice, traje oko 20  min. tako da vam ostaje dosta vremena da za istu kartu (važi sat vremena od trenutka poništavanja) zamenite par prevoza i stignete do svog željenog smeštaja.

Cake što se korišćenja karata za gradski prevoz tiče: cene su raspoređene po zonama. Prva cena je za zone A i B koje pokrivaju skoro ceo grad i želje turista. Nešto je skuplja karta za C zonu kojom možete stići do gradića nadomak Berlina, Potsdam. Postoji i karta za ceo dan po ceni od 6,30e kojom se možete voziti bukvalno 24h! Ko želi da svoje noge malo poštedi svakako treba da izabere ovu kartu, jer vam olakšava kretanje kroz grad, uskakanje i iskakanje iz prevoza. Možete koristiti i kartu koja važi samo za vožnju koja obuhvata tri stanice. Njena cena je oko 1,30e. Želite da obiđete grad autobusom? Sačekajte bus 100, koji prolazi pored najvažnijih berlinskih znamenitosti!

Hotel Aldea Novum, u kome sam ja bila smeštena, je na super lokaciji. Metro stanica je bukvalno iza ćoška, autobuske takođe. Ima i sitnih turskih brzih hrana ako ogladnite. Zološki park, jedan od ciljnih i centralnih mesta grada, je udaljen 15-20 min. laganijeg hoda. Doručak je super, a sobe pristojne.

Kobasice-BerlinDok šetate ulicama Berlina nemojte propustiti čuvene nemačke kobasice i pivo. Ovakav obrok vas može koštati oko 4e. Nezaobilazni su i kolači i torte. Cene se kreću u rasponu od 3e do 4e što i nije tako mnogo. Iako  je ogroman grad, Berlin nema tako mnogo velikih marketa u svom užem gradskom jezgru. Zato, ako na svome putu naiđete na neki od njih, nakupujte sve što vam je potrebno da vam posle voda ili nešto za grickanje ne bi nedostajalo.

Apsolutni hit u Berlinu je vožnja malim Trabantima išaranim raznim bojama. A zašto, pojma nemam!!!! :blink: Ako vam vreme dozvoli vozite se brodom i pogledajte grad iz drugačije perspektive.

Moj savet: posetite Berlin. Pokušajte da uživate u gradu prepunom istorije, ogromnih ulica, zelenih parkova-šuma i pesmi ptičica koje možete čuti čak i prilikom prolaska glavnim saobraćajnicama. :biggrin:


Pretplati me
Obavesti o
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
komentator
komentator
11 godine ranije

“Nekadašnja prestonica Nemačke. Berlin!” Koliko ja znam od 1989 Berlin je prestonica Nemačke.

Nataly
Nataly
11 godine ranije
Reply to  komentator

Da, da…Nekadasnja i sadasnja…

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Sarajevo drugi deo

Dobro došli na nastavak putešestvija! Simbolično  nazvanog Sarajevo, jer ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima, Putovanja

Saint Emilion i francuska ambrozija

Da li vam se desilo da odgledate klip na Yotube-u o nekom srednjevekovnom ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima, Putovanja

Novogodišnje ludilo

"Veju veju pahulje, sneg po staklu šara, stiže Nova godina, a odlazi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Bil Brajson “Ni ovde, ni tamo: Putešestvije po Evropi”

Bil Brajson je još kao mladić, sedamdesetih godina dvadesetog veka, sa ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Putovanja

Šoping turizam – Pandorf

Iako su godine sankcija su za nama i u našoj zemlji se može kupiti kvalitetna ...

Autor: Marina