Uz Kafu logo

Boje koje podstiču dečiju kreativnost

Dok beba spava

Autor: Milena

Tokom poslednjih nekoliko decenija došlo je do velikih promena, kako u tehnološkom, tako i u društvenom smislu i to je sasvim očekivano i normalno, moglo bi se reći. Međutim, prosečan čovek često nije spreman na drastične promene i teško im se prilagođava, tako da one izazivaju neku vrstu otpora i negativnih reakcija. Dokaz za to je i pandemija kroz koju i dalje prolazimo i teško se prilagođavamo novim navikama, drugačijem načinu života i odnosa sa ljudima. 

Promene svakako treba prihvatiti i shvatiti ih kao sastavni deo života, bilo da su one pozitivne ili negativne, odnosno bilo da unapređuju ili na neki način narušavaju kvalitet života. Sve je moguće podneti i prevazići, samo su potrebni strpljenje i jaka volja da stvari dođu na pravo mesto. 

Kad smo kod strpljenja, upravo je ono i najveći problem savremenog čoveka, odnosno mališana koji će jedog dana postati odrasli ljudi, (ne)spremni na promene i životne izazove. Psiholozi tvrde da deca danas imaju sve manje strpljenja da nešto rade, sačekaju i postignu. I ovo u ranim godinama može delovati kao sitnica. Međutim, u zrelom dobu, nedostatak strpljenja i jake volje može izazvati veliki problem. 

Kako ojačati strpljenje kod dece

U ovom tekstu bavićemo se nekim osnovnim stvarima koje utiču na jačanje strpljenja, kreativnosti i upornosti kod mališana. Verovali ili ne, moguće je spoljašnjim faktorima pozitivno uticati na ove sposobnosti i na taj način osnažiti dete i pripremiti ga za važne životne zadatke. Za početak, krenite iz kuće, jer iz nje u stvari sve i kreće. Podelićemo sa vama savete psihologa o tome na koji način možete da erudite dom i prilagodite njegove boje kako biste prvo ojačali dečju kreativnost, a sa njom i volju i strpljenje za postizanjem nečeg novog. 

Čarolija plave boje 

Prva asocijacija na plavu boju je smirenost, spokoj, voda i nebo. Ako odrasli razmišljaju ovako, sigurno i deca dele isti osećaj. Mnoge studije pokazale su da deca lakše tonu u san i lepše spavaju kada su okružena plavom bojom. Ovo dovodi do zaključka da će plava boja uticati i na aktivnu decu. Smiriće ih, opustiti i podstaći da rade nešto što nema veze sa trčanjem, skakanjem i naglim pokretima. Mnoga istraživanja potvrdila su da plava boja podstiče kreativnost. Na primer, deca uzrasta između 8 i 12 godina davala su različite odgovore na plavom i na crvenom papiru. Više inovativnih i kreativnih odgovora bilo je na plavoj boji, što je veliki razlog da razmislite o novoj boji zidova u dečijoj sobi, na primer. Ili još bolje – podstaknite decu da učestvuju u krečenju sa vama. Nabavite dobar karton za pokrivanje podova, dobre četke i opremu za krečenje i prepustite se inspirativnom plavetnilu. Uživaćete u procesu i u rezultatima zajedničkog rada sa decom. 

Žuta – za smeh i razigranost

Za većinu ljudi, žuta boja predstavlja sreću. Tako je i kod dece – osmeh, svetlost i razdraganost obojeni su žutom. Važne akademske studije potvrdile su da deca pozitivno reaguju na sve nijanse žute boje i da je ova boja usko povezana sa koncentracijom i boljim pamćenjem. Dakle, žutu obavezno uključite u radno okružanje svog deteta. Razmislite da li ste dovoljno smeli da izaberete žuti radno sto ili ćete se ipak opredeliti za detalje poput olovaka, ramova za slike ili drugih sitnica. 

Psiholozi inače preporučuju da žuta bude boja za naglašavanje nekih delova prostorije, a ne za krečenje celih zidova. Kažu da previše žute može izazvati agresiju kod dece, kao što je slučaj i sa crvenom bojom. 

Bež za koncentraciju 

Pastelne boje oduvek su asocirale na smirivanje i staloženost, a to pre svega važi za sve tonove bež boje. Psiholozi tvrde da pastelne nijanse ulivaju poverenje i samopouzdanje. Definitivno su izuzetno prilagodljive i neophodne da svojom neutralnošću balansiraju detalje jarkih boja. 

Možda ste primetime da mnoge škole i obrazovne ustanove koriste pastelne tonove za velike površine u enterijeru. Razlog ovakvog izbora nije samo to što su pastelne boje dobar izbor za enterijer, već i zato što pojačavaju pažnju i koncentraciju tokom časova i predavanja. 

Beskrajna moć zelene boje 

Prva pomisao na zelenu boju donosi slike prirode i prostranstva. Ova boja ima toliko pozitivnih efekata na decu da je teško početi i sve ih nabrojati. 

Dobra je za uspavljivanje i umirivanje, poput plave. Istraživanja pokazuju da pojačava pažnju i razumevanje tokom čitanja nekog teksta ili zadatka. Nijanse tamnije zelene boje odličan su izbor za krečenje jednog zida u spavaćoj sobi, zato što deluju opuštajuće i na neki način ulivaju sigurnost za početak i za kraj dana. 

Sve je stvar ukusa, ali pratite i psihologiju boja

Za kraj, ne zaboravljamo da su ukusi različiti. Neko voli jarko crvene ili žute zidove, a neko ni u ludilu ne bi boravio u takvoj prostoriji. Međutim, važno je informisati se o psihologiji boja, jer su 

veoma važne za razvoj dece. Koncentracija i pažnja su ono što mališanima danas u brzom svetu definitivno nedostaje. Ako boje to na neki način mogu da nadoknade, posvetimo im se i birajmo ih pažljivo. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Odeća za bebe

Od nedavno sam mama. Srećna mama. I često sam u potrazi za slatkom ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Kada i kako početi sa nemlečnom ishranom beba?

Pošto sam pročitala na stotine blogova, sajtova, saveta pedijatara... Tu su ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Grudnjak za dojilje

Pošto postanete mama i imate sreće da dojite svoju bebu kao I želju da ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Izbor prvog dečijeg pribora za jelo

Prvi pribor za jelo treba da bude poseban u svakom smislu. Ima mnogo onih sa ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spava

Podsticanje inteligencije kod beba

Najveći broj psihologa se slaže da nasleđe određuje minimalni i maksimalni ...

Autor: Ana