Uz Kafu logo

Bol u kostima i zglobovima

Za bolji dan

Autor: uzkafu

Bez obzira na godine ili pol, svako je barem jednom osetio neprijatne bolove u kostima, najčešće u leđima, kolenima, ili u zglobovima šake. Opisani bolovi otežavaju kretanje i čine svaki pokret nepodnošljivim. Kod lekara pacijenti uglavnom stignu sa pretpostavkom da imaju reumu i očekuju da im prepiše lekove koji će neprijatan bol brzo da otklone.

Bolovi_u_ledjimaGlobalni trend starenja svetske populacije između ostalih izazova, povećava faktore rizika po zdravlje, od kojih su među najvećima osteoartritis, osteopenia ) i osteoporoza. Osteoartritis se može javiti u bilo kom zglobu, ali najčešće zahvata zglobove koji nose najviše telesne težine, a to su kolena, kukovi, stopala, šake, donja leđa i vrat. U slučaju ostioartritisa, supstanca koja odvaja kosti jedne od drugih i oblaže zglob počinje da se smanjuje. Telo tada pravi mostove od kalcijuma između kostiju, što dovodi do kočenja zglobova. Kao rezultat toga dolazi do ukočenosti, bola i smanjenja pokretljivosti zglobova. U drugoj vrsti artritisa (reumatski artritis) imuni sistem deluje u suprotnom pravcu i napada tkivo zgloba. Rezultat toga je uništavanje zaštitne supstance oko zgloba.

Preporučena ishrana:

Preporučuje se da se ishrana bazira na neprerađenim žitaricama i svežem organskom povrću. Uz to treba znati da je dobro izbegavati (ako imate artritis): patlidžan, papriku, paradajz i krompir. Jedite mnogo više rečne ribe, kao što je losos i umereno uzimajte druge vrste mesa. Koristite razna bilja, morsku so i sok od limuna kao začin i dodatak jelu (izbegavajte vegetu, majonez i senf). Uzimajte voće između obroka umesto čipsa, keksa, čokolade itd. Jedite hranu bogatu kalcijumom, kojeg najviše ima u susamu, zatim u orasima, soji i proizvodima koji se dobijaju od soje (sojino mleko, tofu, soja sos…), žitaricama, povrću i ribi.

Takođe, poželjno je dovoljno i redovno kretanje i vežba, ali samo umereno. Idealno je hodanje, preskakanje konopaca, bagminton, tenis ili trčanje. Plivanje će vam pomoći i u održavanju fleksibilnosti te jačanju mišića koji pridržavaju kosti.

Posebni saveti:

Kod početnih i lakših reumatskih bolova stručnjaci savetuju pacijentima da smanje opterećenje bolesnog zgloba i da ne nose teret u ruci u kojoj se javlja bol. Ukoliko je bol u kičmi, teret uopšte ne treba nositi i preporučuje se pažljivo saginjanje. Korisno je utopljavati zglobove, pa stoga reumatičari treba toplo da se oblače i da stave vuneni zavoj oko bolesnog zgloba. Korisna je i lakša masaža okolnih mišića i blago razgibavanje. Preporučujemo i kupke u mlakoj vodi i trljanje kože oko obolelog mesta peškirom. Ljudi koji su gojazni trebalo bi postepeno da smanje kilograme.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Odmor – nužnost ili ne?

Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Kako sprečiti šmrcanje?

Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...

Autor: Ana