Uz Kafu logo

Borovnice – voće za zdravlje i vitalnost

Za bolji dan

Autor: Milena

Da li znate da svakodnevno konzumiranje borovnica smanjuje faktore rizika od kartiovaskularnih oboljenja? Istraživanja pokazuju da je dovoljna jedna šoljica borovnica i da biste učinili nešto značajno za svoj organizam. Drugim rečima, ako dnevno pojedete oko 150g ovog bobičastog voća, smanjićete rizik od kardiovaskularnih bolesti za 15%.

Kako je došlo do ovog zaključka?

Tim istraživača iz Amerike upustio se u utvrđivanje da li je konzumiranje borovnica zaista tako delotvorno za srce ili su to samo pretpostavke. S obzirom na to da veliki deo odrasle populacije danas ima određene srćane probleme, neophodno je pronaći alternativne metode koji smanjuju faktore rizika. Da ne bi došlo do preranog ili nepotrebnog konzumiranja lekova, neophodno je istražiti određene dijetetske strategije za zdravije srce. 

U pomenuto istrživanje uključena je grupa ljudi koja već ima određene faktore rizika kao što su: visok krvni pritisak, povišen šećer u krvi, višak naslaga oko struka, nizak nivo dobrog holesterola i visok nivo triglicerida. 

Cilj istraživanja bio je da se utvrdi da li konzumiranje borovnica pomaže ljudima kod kojih su već identifikovani određeni zdravstveni problemi. 

Naravno, na samom početku urađene su sve zdravstvene kontrole ispitanika koje uključuju laboratorijsku proveru krvi, utvrđivanje indeksa telesen mase, ultrazvuk srca, pregled kardiologa, pregled interniste itd. 

Da li su borovnice zaista blagotvorne?

Istraživanje je obuhvatilo 138 ljudi sa zdravstvenim problemima koji ugrožavaju stanje srca. Svakodnevno su konzumirali porciju od 150 ili 75g borovnica – smrznutih ili svežih. S drudge strane, postojala je i placebo grupa ispitanika koja je konzumirala alternativne bobice neutralnog ukusa koje su napravljene od veštačke ljubičaste boje. 

Otkriveno je da konzumiranje šoljice borovnica dnevno zaista dovodi do trajnog pobiljšanja vaskularnih funkcija i ukočenosti arterija, što je dovoljno za smanjenje kardiovaskularnih bolesti za 12 do 15%. 

Iznenađujuće je samo to što istrživači nisu zaključili da unos količine koja je manja od 150g dnevno ne doprinosi smanjenju rizika. Moguće je da je grupa ispitanika ovako reagovala i da bi gojaznim ljudima ili rizičnijoj grupi ipak bila potrebna porcija od 150g. 

Prepustite se konzumiranju borovnica

Borovnice su niskokalorično i neverovatno zdravo voće, što je i dokazano. Bogat su izvor antioksidanata, korisnih biljnih jedinjenja i vitamina.

Jedna porcija od 150g borovnica, o kojoj je već bilo reči u tekstu, sadrži sledeće: 

  • 4g vlakana
  • 24% potrebne dnevne doze vitamina C
  • 36% dnevne doze vitamina K
  • 25% dnevne doze mangana
  • određene doze ostalih potrebnih viatmina i minerala. 

Borovnice u svom sastavu sadrže 85% vode i ako pojedete 150g, unećete samo 85 kalorija i 15g ugljenih hidrata. 

Vrh među zaštitnicima i antioksidantima

Za borovnicu kažu da je kralj antioksidativne hrane. Drugim rečima: štiti organizam od slobodnih radikala koji mogu da oštete ćelije u organimu, ubrzaju starenje i izazovu ozbiljne bolesti kao što je kancer. 

Glavni antioksidanti koje borovnica sadrži su flavonoidi. Ishrana bogata antioksidansima povezana je i sa smanjenjem znakova starenja i sa boljim kvalitetom kože. 

Borovnice smanjuju i oštećenja na DNK, što u stvari predstavlja zaštitu od kancera. Oksidativni stres izazvan slobodnim radikalima smanjuje se za 20% nakon redovnog konzumiranja soka od borovnice u trajanju od mesec dana. 

Prevencija protiv srčanih i moždanih bolesti

O pozitivnom dejstvu borovnica na srce već je bilo reči u ovom tekstu i nakon što ste pročitali činjenice, verovatno će se vaš stav o ovom bobičastom voću promeniti. Dakle, ukoliko imate visok krvni pritisak ili veće faktore rizika za bolesti srca, obavezno u svoju dnevnu rutinu uključite porciju borovnica. 

S druge strane, oksidativni stres, o kome je takođe bilo reči, može negativno da utiče na funkcije mozga. S obzirom na to da borovnica sadrži visok nivo antiodksidanata, oni utiči na neurone i poboljšavaju signalizaciju između njih. 

Ovo su samo neka blagotvotna svojstva borovnica. Poznato je da je dobra za vid, za probavu i druge digestivne probleme, pomaže u borbi protiv dijabetesa i ateroskleroze. 

Kako konzumirati borovnice

Borovnice možete konzumirati u svežem ili sušenom obliku ili napraviti čaj od njenih listova. Od svežih bobica možete napraviti sok, a od sušenih se često pravi čaj. Ekstrakt borovnice sadrži najveći procenat antocijanozida, što ga čini najjačim oblikom borovnice.

Postoje i suplementi sa borvnicama u obliku kapsula, tableta ili sirupa. 

Kada je u pitanju način konzumiranja, deca starija od dve godine mogu da jedu sveže bobice, ali za korišćenje suplemenata ili tinkture treba se posavetovati sa lekarom. 

Odraslima se preporučuje od 40 do 160mg ektrakta borovnice ili porcija od 150g, o kojoj je već bilo reči. 

Bez obzira na to da li imate zdravstvene tegobe ili ne, svakako je poželjno da se borovnice nađu na spisku vaših namirnica i da ih redovno konzumirate, kako biste smanjili rizik od raznih oboljenja i poboljšali svoje fizičko stanje. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Odmor – nužnost ili ne?

Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Kako sprečiti šmrcanje?

Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...

Autor: Ana