fbpx

Uz Kafu logo

“Čekaj do proleća, Bandini”, Dzon Fante

Razonoda

Autor: vpolomac

Dzon Fante Fante je autor koga su obožavali Selindžer i Bukovski. Što se tiče preporuke, meni je to bilo dovoljno! Very Happy

Ovo je prvi deo trilogije o Arturu Bandiniju. Prvi deo je o najstarijem sinu porodice italijanskih doseljenika u Ameriku, čiji su roditelji siromašni rudar bez posla i nezaposlena majka koja je verski fanatik. Opisan je detalj iz njihovih života, pred kraj osnovne skole malog Bandinija, protkan siromaštvom, neuzvraćenom ljubavlju prema devojčici iz razreda, i uzvraćenoj ljubavi prema bejzbolu.

U trenutku kad sve kreće nizbrdo u njihovoj slatkoj maloj porodici, kad otac odlazi kod druge žene i napušta ih, kad mu umire njegova voljena Roza, kad sneg nema nameru da stane, iako je Božić, a njihove cipele nemaju đonove, očev povratak ipak liči da će da donese malo svetla…

Prelepe rečenice i savršeni opisi, vrlo lepo doprinose da se omiriše i doživi atmosfera s početka dvadesetog veka u Americi.

Topla preporuka.


2
Ostavi komentar

avatar
1 Teme
1 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
2 Autori komentara
vpolomacKapetanova kći Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Kapetanova kći
Gost
Kapetanova kći

Bravo i hvala za preporuku. I ja svima preporučujem da posle ove, pročitaju sve što je do sada prevedeno na naš jezik od Fantea: ”Put za Los Anđeles”, ”Upitaj prah”, ”Moj pas Glupi”, Snovi sa Bunker Hila”, ”Puna života”, ”Bratstvo loze”, a uskoro će izaći i ”Vino mladosti”. Sve je u izdanju LOM-a. Naravno, sve i od Selindžera: ”Lovac u žitu”, ”Freni i Zui”, ”Za Esme”, ”Simor: uvod”. I obavezno ”Zbogom oružje” od Hemingveja, i ostala nejgova dela, ali prvo taj roman.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Badnji dan i Božić

Badnji dan  Badnji dan se proslavlja 6. januara, dan uoči Božića i ...

Autor: Ana St

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Warehouse-13: avantura, SF, drama

U poslednje vreme bukvalno sam navučena na seriju koja se davala na kanalu ...

Autor: Nataly

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

“Veliki Getsbi” Skot Ficdžerald

Iako ovaj klasik, pisan dvadesetih godina XX veka, neki smatraju precenjenim, ...

Autor: UzKafu