Uz Kafu logo

Čorbast pasulj za početnike

Kafa kod kuće

Autor: Marija

Ovo je recept za sve one koji smatraju da je kuvanje pasulja bauk i da samo iskusni kuvari umeju da zgotove ovakvo jelo.

Istina je da čorbast pasulj spada u grupu lakih jela za kuvanje.

Međutim, ukoliko nemate kulinarskog iskustva i ne znate da ga spremate, pročitajte ovaj recept.

Potrebno je:

  • pasulja oko 200gr
  • oko 400gr suvih rebaraca ili slanine, mada može i manje
  • 2 glavice crnog luka
  • so ili vegeta
  • kašičica aleve paprike
  • kašika brašna
  • malo zejtina

Za pripremu sam koristila šerpu od 3 litra.

Stavite pasulj u šerpu da prekrije dno, debljine jednog prsta ili dva, u zavisnosti koliku gustinu čorbe želite da dobijete. Ja uvek stavim manje.
Sipajte malo vode, otprilike do pola šerpe i pustite da proključa. Kada voda proključa, iscedite i isperite pasulj. Nalijte novu vodu u šerpu, ubacite pasulj ponovo. Odmah ubacite iseckane glavice luka i dodajte vegetu po ukusu. Nemojte šerpu da punite do samog vrha, jer zbog jake vatre i ključanja pasulj može da vam preliva preko šerpe.

Ukoliko vam voda tokom kuvanja pasulja ispari, slobodno dolijte novu.

U zavisnosti od zrna pasulja zavisi i dužina kuvanja.
Nakon sat-sat i po vremena, proverite zrno da li se raskuvalo. Najbolji način za proveru je da ga probate. Ukoliko je zrno meko, ubacite suva rebarca i kuvajte sve zajedno oko petnaestak minuta.
Ovde možete da ubacite i papriku ili beli luk ukoliko volite te ukuse, ja to ne radim.

Pogledajte i recepte za pet ukusnih namaza od pasulja

 

 

Ko ne voli zapršku, može smatrati da je pasulj gotov.

Zaprška:
Nako 15 minuta sklonite pasulj sa ringle i sipajte u tiganj malo zejtina, da prekrije dno.
Kada se zejtin ugreje, stavite jednu ravnu kašiku brašna i promešajte. Kada brašno počne da peni, što je odmah nakon što ste ga pomešali sa zejtinom, stavite jednu punu kašičicu aleve paprike i brzo promešajte. Sklonite tiganj sa ringle i sipajte zapršku u pasulj. Promešajte pasulj da se sjedini sa zaprškom, vratite šerpu na ringlu i pustite da čorba proključa još jednom.

 

U zavisnosti od količine brašna zavisi i gustina čorbe. Ukoliko želite gušći pasulj, stavite više zrna pasulja dok kuvate čorbu, a za zapršku malo više zejtina i više brašna.
Vodite računa i kada ubacujete alevu papriku u zapršku. Njoj je potrebno vrlo malo vremena da zagori, tako da bukvalno ubacite alevu, promešajte i odmah sklonite tiganj sa vatre.

 

Prijatno i nadam se da sam bar nekom pomogla!

 


Pretplati me
Obavesti o
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jelena
Jelena
12 godine ranije

Ovo uopste nije tesko. Ja sam mislila da je spremanje pasulja neka opasna nauka, pa mi nije palo na pamet da ikad to spremam :biggrin: A jel imas recept za gust pasulj? Onaj moj ne jede corbast :biggrin:

Lavanda
Urednik
12 godine ranije
Reply to  Marija

Ja bas tako spremam, a po receptu moje svekrve – luka duplo od pasulja (500g pasulja, 1kg luka). Samo ja, pre nego sto ga stavim u zemljanu za rernu, ocedim pasulj, pomesam sa dinstanim lukom pa na kraju nalijem vodom u kojoj se kuvao pasulj, ali samo malo. Ne sipam da pliva u vodi jer onda bude redak.

Jelena
Jelena
12 godine ranije
Reply to  Marija

Hihihi…Da, prebranac. Znala sam da ima neko ime, ali nisam mogla da se setim kako bese :biggrin: Hahahha….Hvala za recept 😉 :kissing:

Lavanda
Urednik
12 godine ranije

Mmmmm pasuljica u svim oblicima – savrseno jelo za one koje ne vole da kuvaju svaki cas 🙂 Mi volimo sareni pasulj i bez brasna u zaprsci. Ako ima vise vode, ja je samo odlijem na kraju. Gustina pasulja zavisi od kolicine vode u kojoj se kuva. Ako je ima manje onda ce svi sokovi koje pasulj da pusti da se razrede umanje vode pa ce biti i gusci. Samo oprezno jer hoce da zagori…
Ja sam pocela da pravim i prebranac koji zapecem u rerni. Jao kakva slast! Kad ga spremim gostimo se danima :biggrin:

Marina
12 godine ranije

Super recept, deluje bas lako. Hvala, Marija! :happy:

tanja
tanja
11 godine ranije

pasulj mi je ispao fenomenalno. . .hwala na receptu

Andrea
6 godine ranije

Ah, pa ovo zzaista zvuci neocekivano jednostavno. Znaci, za sutra suljpa 🙂 Hvala!

Ivana
Ivana
6 godine ranije

Zar ne treba pasulj da se potopi i ostavi preko noći?

Emilija
Emilija
1 godina ranije

Najjaca hrana i najbolja, samo ja za kuvanje koristim preciscenu Nobel vodu,pre se skuva i nema kamenca…

Milena
Administrator
1 godina ranije
Reply to  Emilija

Milice, koja je to voda? Objasni nam malo, da koristimo i mi. 🙂

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija