Uz Kafu logo

Čorbast pasulj za početnike

Kafa kod kuće

Autor: Marija

Ovo je recept za sve one koji smatraju da je kuvanje pasulja bauk i da samo iskusni kuvari umeju da zgotove ovakvo jelo.

Istina je da čorbast pasulj spada u grupu lakih jela za kuvanje.

Međutim, ukoliko nemate kulinarskog iskustva i ne znate da ga spremate, pročitajte ovaj recept.

Potrebno je:

  • pasulja oko 200gr
  • oko 400gr suvih rebaraca ili slanine, mada može i manje
  • 2 glavice crnog luka
  • so ili vegeta
  • kašičica aleve paprike
  • kašika brašna
  • malo zejtina

Za pripremu sam koristila šerpu od 3 litra.

pasulj1

Stavite pasulj u šerpu da prekrije dno, debljine jednog prsta ili dva, u zavisnosti koliku gustinu čorbe želite da dobijete. Ja uvek stavim manje.

Sipajte malo vode, otprilike do pola šerpe i pustite da proključa. Kada voda proključa, iscedite i isperite pasulj. Nalijte novu vodu u šerpu, ubacite pasulj ponovo. Odmah ubacite iseckane glavice luka i dodajte vegetu po ukusu.

Nemojte šerpu da punite do samog vrha, jer zbog jake vatre i ključanja pasulj može da vam preliva preko šerpe.

Ukoliko vam voda tokom kuvanja pasulja ispari, slobodno dolijte novu.

U zavisnosti od zrna pasulja zavisi i dužina kuvanja.

Nakon sat-sat i po vremena, proverite zrno da li se raskuvalo. Najbolji način za proveru je da ga probate. Ukoliko je zrno meko, ubacite suva rebarca i kuvajte sve zajedno oko petnaestak minuta.

pasulj2

Ovde možete da ubacite i papriku ili beli luk ukoliko volite te ukuse, ja to ne radim.

Ko ne voli zapršku, može smatrati da je pasulj gotov.

Zaprška:

Nako 15 minuta sklonite pasulj sa ringle i sipajte u tiganj malo zejtina, da prekrije dno.

Kada se zejtin ugreje, stavite jednu ravnu kašiku brašna i promešajte. Kada brašno počne da peni, što je odmah nakon što ste ga pomešali sa zejtinom, stavite jednu punu kašičicu aleve paprike i brzo promešajte. Sklonite tiganj sa ringle i sipajte zapršku u pasulj. Promešajte pasulj da se sjedini sa zaprškom, vratite šerpu na ringlu i pustite da čorba proključa još jednom.

zaprska

U zavisnosti od količine brašna zavisi i gustina čorbe. Ukoliko želite gušći pasulj, stavite više zrna pasulja dok kuvate čorbu, a za zapršku malo više zejtina i više brašna.
Vodite računa i kada ubacujete alevu papriku u zapršku. Njoj je potrebno vrlo malo vremena da zagori, tako da bukvalno ubacite alevu, promešajte i odmah sklonite tiganj sa vatre.

pasulj3

Prijatno i nadam se da sam bar nekom pomogla!


13
Ostavi komentar

avatar
7 Teme
6 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
9 Autori komentara
MilenaMaryIvanaAndreatanja Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Jelena
Član

Ovo uopste nije tesko. Ja sam mislila da je spremanje pasulja neka opasna nauka, pa mi nije palo na pamet da ikad to spremam :biggrin: A jel imas recept za gust pasulj? Onaj moj ne jede corbast :biggrin:

Lavanda
Član

Mmmmm pasuljica u svim oblicima – savrseno jelo za one koje ne vole da kuvaju svaki cas 🙂 Mi volimo sareni pasulj i bez brasna u zaprsci. Ako ima vise vode, ja je samo odlijem na kraju. Gustina pasulja zavisi od kolicine vode u kojoj se kuva. Ako je ima manje onda ce svi sokovi koje pasulj da pusti da se razrede umanje vode pa ce biti i gusci. Samo oprezno jer hoce da zagori…
Ja sam pocela da pravim i prebranac koji zapecem u rerni. Jao kakva slast! Kad ga spremim gostimo se danima :biggrin:

Marina
Član

Super recept, deluje bas lako. Hvala, Marija! :happy:

tanja
Gost
tanja

pasulj mi je ispao fenomenalno. . .hwala na receptu

Andrea
Gost

Ah, pa ovo zzaista zvuci neocekivano jednostavno. Znaci, za sutra suljpa 🙂 Hvala!

Ivana
Gost
Ivana

Zar ne treba pasulj da se potopi i ostavi preko noći?

Mary
Gost
Mary

Meni ste pomogli. Hvala! ❤️

Milena
Član

Hvala tebi što nas podržavaš i pratiš. Nadam se da je pasulj bio ukusan. 🙂

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Biljke u domu po Feng Shui-u

Biljke u domu imaju ulogu skupljanja negativne energije, koju šalju mrtvi ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Spavaća soba po Feng Shui načelima

Načela Feng Shui-a su veoma bitna u spavaćoj sobi, tu se odmaramo. Spavaća ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Dok beba spavaKafa kod kuće

Bezbedno okruženje za vaše dete

Vasa slatka bubica samo što nije prohodala, puzi na sve strane, penje se uz ...

Autor: Ana