Čorbast pasulj za početnike
Kafa kod kuće
Autor: Marija
![](https://uzkafu.rs/wp-content/uploads/2012/03/uz-kafu-pasulj-za-pocetnike.jpg)
Ovo je recept za sve one koji smatraju da je kuvanje pasulja bauk i da samo iskusni kuvari umeju da zgotove ovakvo jelo.
Istina je da čorbast pasulj spada u grupu lakih jela za kuvanje.
Međutim, ukoliko nemate kulinarskog iskustva i ne znate da ga spremate, pročitajte ovaj recept.
Potrebno je:
- pasulja oko 200gr
- oko 400gr suvih rebaraca ili slanine, mada može i manje
- 2 glavice crnog luka
- so ili vegeta
- kašičica aleve paprike
- kašika brašna
- malo zejtina
Za pripremu sam koristila šerpu od 3 litra.
Stavite pasulj u šerpu da prekrije dno, debljine jednog prsta ili dva, u zavisnosti koliku gustinu čorbe želite da dobijete. Ja uvek stavim manje.
Sipajte malo vode, otprilike do pola šerpe i pustite da proključa. Kada voda proključa, iscedite i isperite pasulj. Nalijte novu vodu u šerpu, ubacite pasulj ponovo. Odmah ubacite iseckane glavice luka i dodajte vegetu po ukusu. Nemojte šerpu da punite do samog vrha, jer zbog jake vatre i ključanja pasulj može da vam preliva preko šerpe.
Ukoliko vam voda tokom kuvanja pasulja ispari, slobodno dolijte novu.
U zavisnosti od zrna pasulja zavisi i dužina kuvanja.
Nakon sat-sat i po vremena, proverite zrno da li se raskuvalo. Najbolji način za proveru je da ga probate. Ukoliko je zrno meko, ubacite suva rebarca i kuvajte sve zajedno oko petnaestak minuta.
Ovde možete da ubacite i papriku ili beli luk ukoliko volite te ukuse, ja to ne radim.
Pogledajte i recepte za pet ukusnih namaza od pasulja![](https://uzkafu.rs/wp-content/uploads/2021/09/uz-kafu-namaz-od-pasulja-3-150x150.png)
Ko ne voli zapršku, može smatrati da je pasulj gotov.
Zaprška:
Nako 15 minuta sklonite pasulj sa ringle i sipajte u tiganj malo zejtina, da prekrije dno.
Kada se zejtin ugreje, stavite jednu ravnu kašiku brašna i promešajte. Kada brašno počne da peni, što je odmah nakon što ste ga pomešali sa zejtinom, stavite jednu punu kašičicu aleve paprike i brzo promešajte. Sklonite tiganj sa ringle i sipajte zapršku u pasulj. Promešajte pasulj da se sjedini sa zaprškom, vratite šerpu na ringlu i pustite da čorba proključa još jednom.
U zavisnosti od količine brašna zavisi i gustina čorbe. Ukoliko želite gušći pasulj, stavite više zrna pasulja dok kuvate čorbu, a za zapršku malo više zejtina i više brašna.
Vodite računa i kada ubacujete alevu papriku u zapršku. Njoj je potrebno vrlo malo vremena da zagori, tako da bukvalno ubacite alevu, promešajte i odmah sklonite tiganj sa vatre.
Prijatno i nadam se da sam bar nekom pomogla!
Slični postovi
![](http://uzkafu.rs/wp-content/uploads/2011/02/uz-kafu-krompir-iz-mikrotalasne-510x340.jpg)
![procitaj vise](http://uzkafu.rs/wp-content/themes/krojacevaskola/img/procitaj-vise.png)
Kafa kod kuće
Krompirići iz mikrotalasne
Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...
Autor: Marija
![procitaj vise](http://uzkafu.rs/wp-content/themes/krojacevaskola/img/procitaj-vise.png)
Kafa kod kuće
Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera
Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...
Autor: Lavanda
![](http://uzkafu.rs/wp-content/uploads/2011/02/uz-kafu-braunis-recept-510x340.jpg)
![procitaj vise](http://uzkafu.rs/wp-content/themes/krojacevaskola/img/procitaj-vise.png)
Kafa kod kuće
Braunis (Brownies)
Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...
Autor: Ana
![](http://uzkafu.rs/wp-content/uploads/2011/03/uz-kafu-slani-mafini-510x340.jpg)
![procitaj vise](http://uzkafu.rs/wp-content/themes/krojacevaskola/img/procitaj-vise.png)
Kafa kod kuće
Slani mini-mafini
Postupak pripremanja ovih ukusnih mafina je krajnje jednostavan. Brzo ...
Autor: Jovana
![](http://uzkafu.rs/wp-content/uploads/2011/03/uz-kafu-voce-i-povrce1-510x340.jpg)
![procitaj vise](http://uzkafu.rs/wp-content/themes/krojacevaskola/img/procitaj-vise.png)
Kafa kod kuće
Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća
Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...
Autor: Marija
Ovo uopste nije tesko. Ja sam mislila da je spremanje pasulja neka opasna nauka, pa mi nije palo na pamet da ikad to spremam :biggrin: A jel imas recept za gust pasulj? Onaj moj ne jede corbast :biggrin:
Haha, evo recepta
http://www.coolinarika.com/recept/pasulj-prebranac/
Poenta kod pasulja prebranca je da ima sto vise luka jer je onda vise sladji i ukusniji. Pripremi kucu za dobro luftiranje :whistle:
Ja bas tako spremam, a po receptu moje svekrve – luka duplo od pasulja (500g pasulja, 1kg luka). Samo ja, pre nego sto ga stavim u zemljanu za rernu, ocedim pasulj, pomesam sa dinstanim lukom pa na kraju nalijem vodom u kojoj se kuvao pasulj, ali samo malo. Ne sipam da pliva u vodi jer onda bude redak.
Hihihi…Da, prebranac. Znala sam da ima neko ime, ali nisam mogla da se setim kako bese :biggrin: Hahahha….Hvala za recept 😉 :kissing:
Mmmmm pasuljica u svim oblicima – savrseno jelo za one koje ne vole da kuvaju svaki cas 🙂 Mi volimo sareni pasulj i bez brasna u zaprsci. Ako ima vise vode, ja je samo odlijem na kraju. Gustina pasulja zavisi od kolicine vode u kojoj se kuva. Ako je ima manje onda ce svi sokovi koje pasulj da pusti da se razrede umanje vode pa ce biti i gusci. Samo oprezno jer hoce da zagori…
Ja sam pocela da pravim i prebranac koji zapecem u rerni. Jao kakva slast! Kad ga spremim gostimo se danima :biggrin:
Super recept, deluje bas lako. Hvala, Marija! :happy:
pasulj mi je ispao fenomenalno. . .hwala na receptu
Drago mi je Tanja :biggrin:
Ah, pa ovo zzaista zvuci neocekivano jednostavno. Znaci, za sutra suljpa 🙂 Hvala!
Zar ne treba pasulj da se potopi i ostavi preko noći?
Moze, naravno, tako ce da nabubri i lakse da se skuva.
Najjaca hrana i najbolja, samo ja za kuvanje koristim preciscenu Nobel vodu,pre se skuva i nema kamenca…
Milice, koja je to voda? Objasni nam malo, da koristimo i mi. 🙂