Uz Kafu logo

Da li je Evia pravo ostrvo za letovanje ove godine u Grčkoj

Kafa sa prijateljima

Autor: uzkafu

Poznato je da se Grčka ostrva ubrajaju u najlepše i najpopularnije svetske destinacije za letovanje. Predivne, peščane plaže, prozirno čisto more, fenomenalna klima i predeli od kojih zastaje dah, su samo neki od razloga zašto su mnoga ostrva u Grčkoj iz godine u godinu sve posećenija. 

 

Prema mišljenju mnogih turista, jedno od najlepših ostrva koje odiše neverovatnom prirodom jeste Evija. Kada je u pitanju ostrvo Evia leto 2020 je idealno vreme da uživate u svim čarima koje ovo nestvarno i autentično ostrvo ima da ponudi.

 

Kako bi procenili da li je Evija pravo ostrvo za letovanje ove godine u Grčkoj, evo nekoliko zanimljivih činjenica kako bi se bliže upoznali sa ovim pravim egejskim draguljem i dobili bolji uvid u to zašto je Evija vredna vaše posete.

Neverovatne lepote plaža na ostrvu Evija

Kada je reč o odlasku na more, jedna od najbitnijih stavki mnogih putnika jesu plaže. Obično su one odlučujući faktor u odabiru idealnih destinacija za letovanje, s obzirom da se na njima provodi najviše vremena tokom dana.

 

Ostrvo Evia može da se pohvali velikim brojem neverovatno lepih plaža koje su svakog leta prepune lokalaca i turista koji uživaju u svim njenim čarima na jednom od najvećih i najlepših grčkih ostrva. 

Korasida plaža

Korasida plaža je sačinjena od sitnog, belog peska i raznobojnim nijansama plave boje mora. Tu su i neobične bele stene, plažni barovi za opuštanje, restorani sa sjajnom hranom i pićem, itd. 

Agia Anna plaža

Agia Anna je peščana plaža dužine od 9 kilometara i najduža je plaža na celom ostrvu. Ono što je čini posebnom jeste predivno okruženje nepreglednih površina četinarske šume i njeni opojni mirisi koji daju pravi šmek ovoj plaži.

Daphni plaža

Daphni plaža se sastoji od dve plaže koje se nalaze jedna do druge. One su šljunkovite i okružene četinarima. Voda je nešto hladnija nego u ostalim predelima Evije, zbog čega je ona veoma popularna kod lokalaca, ali i kod mladih ljudi. 

 

Na njoj se nalaze autentična, grčka Taverna kao i plažni bar u kojima možete da uživate u svojim omiljenim jelima i osvežavajućim pićima.

Ostrvo Evija – znamenitosti egejskog dragulja

Ukoliko se pitate zašto je Evia fantastičan izbor za leto, jedan od odgovora jeste njene impozantne znamenitosti koje će vas sigurno ostaviti bez daha. Za sve one koji vole aktivan odmor i obilaske raznih mesta u okolini svog odredišta, ostrvo Evija je idealna destinacija.

Eretria  – čuvena kapija grada

Eretria je grad koji se smatra kapijom ostrva Evia zbog njegovog ogromnog istorijskog značaja. Nekada je bila centar razmene dobara i ekonomskog jačanja ostrva.

 

Atrakcije koje vredi posetiti u Eritreji su: Hramovi grčkih bogova Dionisa, Dimitrija i Izide, neoklasična palata porodice Kanari​​​​​​​, pozorište koje datira još od 5. veka pre nove ere, luća mozaika, Geroda na planini Olimp,​​​​​​​Muzej moderne umetnosti mira i Kalkidismosa, drevni trezor i Makedonska grobnica kao i Arheološki muzej.

Khalkis most 

Khalkis most je čuveni most koji spaja Eviju sa kopnom i predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija na ostrvu. Sa njega se pruža fenomenalan pogled na pecaroše, pregršt brodića i čamaca, a ponekad se čak mogu videti i delfini koji ulepšavaju čitav doživljaj ovog mosta.

 

Sam proces odvajanja mosta kako bi se omogućio prolaz većim brodovima traje 45 minuta i predstavlja veoma jedinstven momenat za mnoge turiste. 

Kuće zmajeva – impozantne konstrukcije

Na južnom delu ostrva ogromne konstrukcije pod nazivom Drakospita što je u prevodu – Kuća zmajeva. Po nekim verovanjima, ove konstrukcije su nekada bila svetilišta bogova, po drugima da je to u pitanju kuća za zaklon drvoseča, a postoje i predanja da su služile isključivo u odbrambene svrhe. 

 

Osnovne činjenice o najvećem ostrvu u Egejskom moru 

Ostrvo Evija, koje se drugačije naziva Evbeja, je najveće ostrvo u Egejskom moru, a drugo po veličini posle Krita u Grčkoj, sa površinom od 3.684 kvadratnih kilometara, dužinom od 182 kilometara i sa neverovatnih 200.000 stanovnika.

 

Ostrvo spada pod okrug Evbeja i nalazi se istočno od oblasti Atike i Beotije. Najveći grad u Eviji je Halkida koja je upravno sedište okruga Evbeja i spada u jedan od pet najvećih gradova na svim grčkim ostrvima. Nalazi se na 75 kilometara severno od glavnog grada Atine.

 

Najviši vrh na ostrvu je Dirfis na nadmorskoj visini od 1743 metara, odakle se pruža predivan pogled na plavetnilo Egejskog mora.

Kratka istorija Evije 

Ostrvo Evija je tokom svoje istorije bila pod vlašću Atine, Makedonije, Rima, Vizantije, i Venecije pod kojom ostaje sve do 1470. Godine nakon čega potpada pod vlast Turaka. Nakon Grčkog rata za nezavisnosti 1830. Postaje deo nezavisne države Grčke. 

 

Zahvaljujući uticajima raznih zemalja, ostrvo Evija predstavlja autentični, multikulturni  spoj predivne arhitekture, bogate kulture i istorije zbog čega ovo ostrvo čine jedinstvenim i interesantnim mestom.

Evija – uvek popularna destinacija 

Kažu da su putovanja jedina stvar koju platite a koja vas čini bogatijim. Ako na sve to dodate informisanost i veliko znanje o mestu koje posećujete, vaše putovanje može da bude pravi doživljaj, spoj uživanja i otkrivanja novih stvari.

 

Ostrvo Evija je zato veoma popularna i omiljena destinacija kod svih onih turista koji žele da provedu svoj aktivni odmor na najbolji mogući način. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Val Thorens – Francuska

Zimovanje je opet ušlo u modu, a sa time i zimski sportovi! Sve više ljudi ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Sarajevo – prvi deo

Ukoliko volite putovanja, nemate vremena (a ni puno para) za dalje ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Hristos Voskrese

U izvodima iz predavanja objavljenog u knjizi Praznici Gospodnji kažu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Bahami – zemlja gusara

Zašto se za Bahame kaže da su „Raj na zemlji“? Zato što su ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Manastiri – utočište mira i spokoja

Nedavno sam bila na jednodnevnom  izletu, kada sam obišla i tri manastira ...

Autor: Jovana