Uz Kafu logo

Da li su vam potrebna nova sobna vrata i kad je vreme za promenu

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Vrata su jedan od najznačajnijih građevinskih elemenata u stanovima. Imaju veliku upotrebnu vrednost i mnoštvo funkcija, od kojih je ona estetska možda najbitnija. Ne treba ni pominjati da svaki put kada izađemo ili uđemo u sobu, koristimo sobna vrata, a da svaki put kada se otvore ili zatvore, dolazi do njihovog habanja. Vremenom, ovo habanje može uzeti danak, čineći da vaša vrata izgledaju starije nego što zapravo jesu. 

Iako se neka stara sobna vrata mogu prefarbati i renovirati, neki pokazatelji, o kojima će ovde biti reči, govore u prilog kupovini novih vrata. Ako razmišljate o zameni unutrašnjih vrata, važno je da uzmete u obzir sve različite faktore pre nego što odlučite da li su vam nova vrata potrebna.ž

Neka uobičajena pitanja koja bi trebalo sebi da postavite kada želite da renovirate stan su sledeća:

1. Da li da zamenite sobna vrata (ili da ih resturirate)?

2. Kako znate kada da zamenite vrata u svom domu (koliko treba da budu stara i oštećena da bi bila zrela za zamenu)?

3. Ko može da zameni unutrašnja vrata (da li možete u „uradi sam“ varijanti ili vam je potreban profesionalac)?

Pa, došli ste na pravo mesto! Evo kratkog vodiča za sve što treba da znate o stanju sobnih vrata pre njihove zamene.

Kako znati da li su vam potrebna nova unutrašnja vrata

Najčešći razlog za zamenu sobnih vrata je zato što su 1) stara zastarela, izgledaju kao iz prošlog veka 2) oštećena, ne radi im brava ili lupaju i 3) više ne funkcionišu kako treba, deformisana su i propuštaju promaju.

Pre kupovine novih sobnih vrata za vaš dom, trebalo bi da procenite stanje vaših unutrašnjih vrata kada odlučujete da li ćete ih zameniti ili ne. Evo četiri znaka da je možda došlo vreme za renoviranje:

1. Vaša vrata su značajno oštećena

Ako su vaša vrata pretrpela ozbiljna oštećenja, poput velikih pukotina ili rupa, onda je definitivno vreme da ih zamenite. Ne samo da će ova šteta učiniti da vaša vrata izgledaju loše, već može uticati i na njihovu sposobnost da pravilno funkcionišu.

2. Vaša vrata propuštaju promaju

Svi znamo od čega se naš narod najviše plaši – promaje. A to je ono što vaša vrata treba da spreče! Osećaj promaje koja dolazi kroz vaša vrata znak je da više nisu zaptivena kako treba. Ovo ne samo da propušta hladan vazduh u vaš dom (i povećava vaše račune za energiju), već takođe može pustiti štetočine i druga stvorenja unutra.

3. Vaša vrata se teško otvaraju i zatvaraju

Ako morate na silu da otvorite ili zatvorite svoja vrata, to je znak da se više ne uklapaju pravilno u svoje okvire. To može biti zbog taloženja temelja, pomeranja okvira ili jednostavnog habanja. U svakom slučaju, najbolje je zameniti vrata kako bi ispravno funkcionisala i kako se ne bi zaglavila.

4. Vrata su zastarela

Smisao za modu se vremenom menja, a ponekad ono što je nekada bilo moderno, sa stilom, zastari. Ako osećate da vaša sobna vrata čine da vaš dom izgleda staromodno, možda je vreme za renoviranje. Novija vrata mogu vašem domu dati savremeni izgled i učiniti ga modernijim.

Ako ove stvari zvuče kao nešto što doživljavate sa svojim sobnim vratima, možda je vreme da ih zamenite. Neke modele novih sobnih vrata sa cenama možete pogledati ovde. Zamena sobnih vrata može biti momentalno skupa, ali takođe, na duže vreme, može dodati vrednost vašem domu.

Prednosti zamene unutrašnjih vrata

Sobna vrata dodaju vrednost vašem domu i mogu pomoći da vaša porodica i stvari budu bezbedni. Ako niste sigurni da li treba da zamenite sobna vrata ili ne, evo prednosti zamene unutrašnjih vrata:

  • Nova vrata učiniće da vaš dom izgleda sveže i moderno.
  • Nova unutrašnja vrata su energetski efikasna i mogu smanjiti račune za komunalne usluge.
  • Sobna vrata imaju veliki uticaj na izgled vašeg doma.
  • Sobna vrata su dobra investicija za povećanje vrednosti vašeg doma. 

Koliko košta njihova zamena

Kada odlučujete da li sobna vrata vredi zameniti ili ne, razmislite šta ste spremni da potrošite na kvalitetan set unutrašnjih vrata koja bi potencijalno mogla da traju dugi niz godina i da obezbede značajan povraćaj ulaganja. Troškovi zamene unutrašnjih vrata mogu da variraju u zavisnosti od vrste vrata koja se menjaju, pa se konsultujte sa profesionalnim lokalnim instalaterom vrata pre donošenja konačne odluke o zameni unutrašnjih vrata.

Kada treba da zakažete uslugu zamene

Nakon što ste obavili naporan posao odabira idealnih vrata za vaš dom ili kancelariju, prepustite nekom drugom da se pobrine za proces postavljanja vrata. Unajmite uglednog instalatera unutrašnjih vrata koji dolazi sa odličnim recenzijama i zagarantovanim umećem.

Ako odlučite da sami postavite vrata i pogrešite, nema povratka. Moraćete da ih zamenite i to znatno povećava vaše troškove. Najbolje bi bilo da od proizvođača gde kupujete vrata, potražite i mogućnost instalacije.

Svakako, pre nego što se upustite u proces reparacije, pogledajte dostupna sobna vrata na tržištu da odličnim odnosom cene i kvaliteta.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija