Uz Kafu logo

Važna je tehnika – tajne dobrog espresa

Da ti kažem

Autor: Milena

Kakav espreso pijete?

U maloj šolji? Velikoj? Duži? Kraći? Do pola šolje? Sa mlekom? Bez mleka? Sa toplim ili hladnim mlekom?

Jedna kafa, a toliko pitanja!

Ponekad je naporno odgovarati na pitanja konobara i objašnjavati kakav espreso želimo, ali još je gore ako nam donesu onaj koji ne volimo da pijemo.
Zbog čega se ukus espresa razlikuje u zavisnosti od toga da li je napravljen u maloj ili velikoj šolji?
Kod espresa ne važi pravilo veća šolja – više kafe. Doza kafe za jedan espreso u proseku je 7g i nema veze sa veličinom šolje. Sve ostalo zavisi od količine vode, mleka i tehnike onoga ko je pravi.

Standardni ili običan espreso po pravilu se služi u malim šoljama bez mleka.

Najjačeg je ukusa i sa najmanje vode. Ispijamo ga vrlo brzo, gotovo na eks i zato ga zovemo kraći bez mleka.
Svaki sledeći espreso slabijeg je ukusa, a uz mleko kao dodatak postaje slađi i kremastiji.
Dakle, ako naručimo espreso u velikoj šolji ne znači da dobijamo duplu dozu kafe. Dobićemo samo duplu dozu kofeina, jer kofein izlazi sve vreme dok se kafa pravi.

Dupli espreso dobija se od dve doze kafe, a ne od dužeg curenja vode iz aparata.

Za dobar espreso potrebna je kvalitetna kafa, prepečenija i aromatičnija. Ali i odličan, dobro zagrejan aparat. Espreso se dobija tako što voda u aparatu pod pritiskom prolazi kroz samlevenu kafu.

U nekim kafićima prave odličan espreso. Neke izbegavamo zbog kafe koju smo tamo popili i nije nam se svidela.

Tajna je upravo u tehnici.

Verovali ili ne, postoji mogućnost da i od dobre kafe napravite loš espreso.

Postoje neke cake u pravljenju dobrog espresa koje svaki šanker zna ili treba da nauči. Ako već imate aparat za espreso kod kuće, biće od velike koristi.

  • Šoljice treba da budu dobro zagrejane. Kafa neće imati dobar ukus ako curi u hladnu šoljicu.
  • Kafa ne sme biti krupno samlevena. Ali ne treba ni da bude u prahu. Nađite neku sredinu.
  • Treba dobro sabiti kafu u dozeru pre nego što ga pričvrstite za aparat.
  • Kafa treba da curi niz zidove šoljice, da bi pena bila kvalitetnija. Međutim, ovde treba voditi računa o obliku šoljica. Ako su zidovi šoljice zaobljeni, onda kafa treba da pada u centar.  Ako su kosi, onda kafa treba da curi niz zidove.

Ovo su samo neke tajne dobrog espresa koje sam naučila. Sigurna sam da ih ima još mnogo, ali neka ih neko drugi otkriva. Sada idem da uživam u savršenom mirisu i ukusu svog omiljenog espresa.

Duži u maloj šolji bez mleka, molim! 


Pretplati me
Obavesti o
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Gogica
Gogica
11 godine ranije

Jedna rec – kafa, a toliko nacina pripreme. Od nedavno imamo pored lonceta za espreso i originalnu kafu i bas uzivamo svakog dana 🙂 Molim jedan duzi, u maloj solji sa vrucim mlekom.

Veverica
Veverica
11 godine ranije

Moram da pomenem ovde na ovoj temi 🙂 ove nedelje sam na sluzbenom putu u Sarajevu i ne mogu da se napijem ove odlicne kafe koju imaju. Govorim o obicnoj, domacoj, kafi… Kafa u marketima je dosta jeftinija nego u Srbiji, a kvalitet je neopisivo bolji. Ko god dolazi u Sarajevo, preporucujem da proba Zlatnu džezvu u zelenom pakovanju i Brazil kafu 🙂 pod obavezno! 🙂

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

Kada je dosta

Koliko smo samo puta čuli za izraze potrošačko društvo, konzumerizam, ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

„Za sat vreme idem na bas”

Ovo će biti jedan tekst o našem govoru, ali bez zaključka i bez uplitanja ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

Bez saveta, molim!

Pripadam onoj grupi ljudi koja nespremno dočekuje svako godišnje doba i ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

U godini jedan dan

Prošle nedelje svi su pričali o Danu maternjeg jezika i isticali njegov ...

Autor: Milena

procitaj vise
Pročitaj više

Da ti kažem

Max Mara u smeću

Moja sestra mršava je dobrim delom i zbog genetskog nasleđa, ali ja ipak ...

Autor: uzkafu