Uz Kafu logo

Dobar ranac za školu – dobar izbor za zdravlje vašeg deteta

Aktuelnosti

Autor: uzkafu

Svaki početak školske godine je novi izazov za roditelje koji treba da opreme svoje školarce. Na dugom spisku opreme  i pribora za školu naći će se mnogobrojne knjige, sveske, olovke, blokovi, pernice, gumice, još mnogo toga i ranac za školu koji se, uglavnom, nalazi na samom vrhi spiska za kupovinu, što govori da  kupovini ranca za školu roditelji posvećuju posebnu pažnju. Za to postoje opravdani razlozi, sve veći broj dece u Srbiji ima problem ravnih tabana i krive kičme, pa neadekvatni i vrlo teški rančevi dodatno ubrzavaju razvoj tih deformiteta. Ranac za školu sa opremom i knjigama, koji svakog dana nosi djak prvak, zna da bude težak do 8 kg, a to je četvrtina detetove težine. Mnogo je! U traganju za rešavanjem ovog problema, roditelji pokušavaju da nadju ranac za školu koji sa priborom i svim knjigama neće prelaziti 12% detetove težine, to je neka optimalna težina prema istraživanju mnogih instituta koji se bave zdravljem dece. 

Ranac za školu ili školska torba?

Razlike izmedju ranca za školu i školske torbe postoje, iako su minimalne. Školska torba je četvrtasta, dodatno ojačana, pa su i dno i poklopac ojačani i tvrdi, kod nekih čak i stranice. Školske torbe imaju jake široke, često anatomske naramenice, ali i trake koje se vezuju preko grudi i stomaka, pa pomažu da se teret u torbi pravilnije rasporedi na ledja i telo pravilnije drži, a torba lakše nosi. Zbog svih ovih karakteristika, torbe za školu se uglavnom kupuju za decu mladjeg uzrasta, posebno što su uglavnom jakih boja, sa fluoroscentnim ili reflektujućim delovima, pa doprinose da  dete bude primećeno u saobraćaju, a to povećava njegovu bezbednost. Deca vrlo brzo prerastu, zato se mnogi roditelji odluče za ranac za školu koji, tekodje, ima ledjno ojačanje, pa čak i ojačano dno, ali nema ojačan poklopac, što ga čini manje glomaznim, pa tako izdužen sa zaobljenim gornjim delom, deluje skladno uz dečje telo. Modeli anatomskog ranca za školu imaju trake za vezivanje preko grudi i stomaka i tako olakšavaju ledju potporu tereta i lakše nošenje svega što jedan školarac nosi svakog dana. Ranac za školu, kao i torba, može se naći u varijanti sa točkićima, vrlo su praktični iz razloga što dete može da ih vuče kao kofer, ali su teži od običnih, pa na to treba obratiti pažnju, postoje situacije u kojima dete ne može da vuče ranac, pa mora da ponese malo veći teret. Ranac za školu nije preporučljiv koristiti na treningu i sportskim aktivnostima.

Kako izabrati ranac za školu?

U izboru ranca, deci su veoma važni brendovi, neki poznati junaci ili poznata tema, pa sigurno neće dozvoliti roditeljima da im oni biraju ranac za školu, ali zato treba postupiti pametno i zajedno sa njima učestvovati u kupovini. Treba im dozvoliti da biraju dezen koji vole, moderne i atraktivne, ali insistirati da ranac za školu bude kvalitetan, sa naramenicama na ledjima i ojačanjem. Nekada cena ne znači kvalitet, brend, veličina i karakteristike utiču na cenu, ali mnogo češće cena zavisi od toga kada kupujete i gde kupujete ranac za školu.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu