Domaći sladoled
KuhinjicaSlatkiši
Autor: uzkafu
Dolaskom (nadam se uskoro) lepih i sunčanih dana, dolaze i one manje lepe stvari – vrućine i visoke temperature koje sabotiraju normalno funkcionisanje i duše i tela. U tim trenutcima žudimo za nečim hladnim, osvežavajućim i laganim rešenjem, bar trenutno. Moram da napomenem da svakako treba uzimati običnu negaziranu vodu i da je ništa ne može zameniti u rashlađivanju i regeneraciji organizma. Ali, kada naše telo “natopimo” vodom po vrućinama, gode nam dezerti poput hladnih mus-eva, ness-ova, voćnih kolača i sladoleda. Izdvojila bih recept po kom je i moja baka pravila sladoled, pravi ga i moja mama i za mene je on nejlepši, najlaganiji, najukusniji a i najjeftiniji sladoled iz linije “domaćih”.
- 4 komada jaja (poželjno je da su domaća i da su friška)
- 1 šlag (šlag pena koji se muti sa mlekom)
- 6-8 kašika šećera
- čokolada, mrvice za dekoraciju, voće (sve po želji)
Priprema:
- Odvojiti belance od žumanceta. Mutiti žumance da postane bledo i penasto.
- Umutiti belance, dodati 3-4 kašike šećera i dodatno mutiti dok se ne stvori beli i čvrst sneg.
- Umutiti šlag, klasično sa 2 dl mleka dok se ne stvori čvrst sneg, takođe.
- Na kraju sastaviti sve troje – žumance, belance i šlag i ponovo mutiti dok se ne stvori homogena smesa.
- Smesu nasuti u pastične posude ili čašice i staviti u zamrzivač.
Dodatni saveti: jaja je potrebno da budu sveža, a da bi sneg od belanaca bio čvršći dodajte kap alkoholnog sirćeta ili kap limunovog soka. Ukoliko želite da imate više ukusa, odvojite u različite posude pa stavite kakao, čokoladu, voće, plazmu ili šta volite i još malo dodatno umutite. Da biste poboljšali izgled i ukus dekorisanjem u trenutku posluženja možete koristiti voćni ili čokoladni sirup, mrvice, komade voća ili omiljenog keksa.
Prijatno!
Slični postovi
![procitaj vise](http://uzkafu.rs/wp-content/themes/krojacevaskola/img/procitaj-vise.png)
Kuhinjica, Slaniši
Zapečene tikvice
Jesen je stigla prilično iznenada, ali još ima tikvica na pijacama. To treba ...
Autor: uzkafu
![](http://uzkafu.rs/wp-content/uploads/2011/11/uz-kafu-avganistanski-cevap-510x340.jpg)
![procitaj vise](http://uzkafu.rs/wp-content/themes/krojacevaskola/img/procitaj-vise.png)
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Avganistanski ćevap
Avganistanski ćevap malo čudan naziv, zar ne? I meni je bio kada sam prvi ...
Autor: Jovana
![](http://uzkafu.rs/wp-content/uploads/2011/11/uz-kafu-kiflice-sa-sirom-510x340.jpg)
![procitaj vise](http://uzkafu.rs/wp-content/themes/krojacevaskola/img/procitaj-vise.png)
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Kiflice sa sirom
Mnogi se plaše kvasca i testa kao da su im najveći neprijatelji. Ali ja ih ...
Autor: Jovana
![](http://uzkafu.rs/wp-content/uploads/2011/12/uz-kafu-snikers-bombice-510x340.jpg)
![procitaj vise](http://uzkafu.rs/wp-content/themes/krojacevaskola/img/procitaj-vise.png)
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Snikers bombice
Za fenomenalne snikers bombice potrebno je: 300gr šećera, 100ml ...
Autor: Marina
![](http://uzkafu.rs/wp-content/uploads/2011/12/uz-kafu-vocne-bombice-510x340.jpg)
![procitaj vise](http://uzkafu.rs/wp-content/themes/krojacevaskola/img/procitaj-vise.png)
Kafa kod kuće, Kuhinjica
Voćne bombice
Potrebno je: 3 jabuke/dunje, 250gr šećera, 300gr mlevenih oraha, ...
Autor: Marina
Ziva jaja!? Obozavam sladoled, ali od zivih jaja nista ne bih mogla da probam. :cwy:
Da jaja su neobrađena i zato napominjem da obavezno friška budu 😉 jako zdravo i ukusno 🙂 vjerovatno već jesi a da to i ne znaš. Mnogo krema i filova i sladoleda se upravo pravi a jedini tretman koji jaja imaju je-mućenje 😉