fbpx

Uz Kafu logo

Grčka ostrva Lorensa Darela – putopis ili priručnik?

Razonoda

Autor: Nataly

LorensDarelGrckaostrvaS obzirom da smo poslednjih mesec dana okovani snegom i ledom nije loše  prepustiti se uživanju uz divnu knjigu engleskog pisca Lorensa Darela. Darel je živeo u periodu od 1912. do 1990. godine, a nesretne prilike Drugog svetskog rata zatekle su ga tokom obilaska grčkih ostrva. Englez, čije ćete oduševljenje Heladom svakako osetiti tokom čitanja putopisa Grčka ostrva, boravio je i neko duže vreme u Egiptu o kome nam je ostavio čuveni Aleksandrijski kvartet.

Čitanjem Darelovog putopisa doživećete jedno novo putovanje. To nije putopis u savremenom turističkom smislu reči  (pun praktičnih informacija, mapa ili cena), već jedno prozno delo prepuno umetnutih priča o istoriji mesta i njenim stanovnicima. Shvatićete u kolikoj se meri antička Grčka prepliće sa savremenom. Dozvolite sebi da zažmurite i prenesete se na neko ostrvo, da osetite miris kiparisa ili uživate u šumu talasa. Putopis Grčka ostrva nije samo zabava ili puko uživanje već i priručnik na osnovu koga možete isplanirati svoj morski odmor.

Da li biste želeli da dremate u senci jela na nekoj usamljenoj plaži ili da posetite svetilišta starih helenskih bogova?

Ako planirate svoj odmor, a vaše ideje i planovi budu usmereni baš ka ovom delu Mediterana, čitanjem Grčkih ostrva možete izabrati da li posetiti čuveni Minotaurov lavirint na Kritu, šetati putem kojim su hodali naši praoci tokom Prvog svetskog rata na tlu Krfa, zagaziti tlo koje je nastalo taloženjem lave (ostrvo Nisiros), okusiti tradicionalni uzo, posetiti mesto u čijoj blizini odjekuju vodopad i more.

Otkrijte ko je bio Posejdon i kime je zamenjen u savremenoj ortodoksnoj religiji.  Da li želite da posetite rodno mesto Homera, pesnikinje Sapfo, Hipokrata? Odlučite sami. Ostrva su planski razvrstana u odnosu na njihove geografske položaje pa tako čitanjem  nailazimo na Jonska ostrva, južnu i severnu Egejidu i Sporade, Kiklade i ona koja je autor jednostavno nazvao domaćim. Bilo da vam knjiga, u izdanju izdavačke kuće Karpos, otvori apetite za obilascima ili novim saznanjima sigurno je da će vam se pogledi na zemlju pozdrava kalimera-kalispera-kalinihta svakako izmeniti.

Plovite sa grčkih ostrva nazad na kontinent, bez žaljenja, ali sa osećanjem da ste dotakli rub tajne. Verovatno nikada nećemo saznati ko su Grci u stvari bili i ko oni jesu, a svaka kratka istorija antičkog sveta tek produbljuje ovu zagonetku.


5
Ostavi komentar

avatar
1 Teme
4 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema
3 Autori komentara
JovanaNatalyJelena Nedavni autori komentara
  Pretplati me  
najnoviji najstariji najviše glasova
Obavesti o
Jelena
Član

Super preporuka! Grcka ostrva obozavam i ovih dana se bas razmisljam koje bi moglo da se poseti ovog leta 🙂

Nataly
Gost
Nataly

Hvala! Skoro je izasao, u ponovljenom izdanju, i Aleksandrijski kvartet. Mislim da je podjednako zanimljiv! :heart:

Jovana
Gost
Jovana

Aleksandrijski kvartet je jedna od mojih najomiljenijih knjiga, moja najtoplija preporuka svima. Trazila sam pre par godina da je kupim, ali je nije bilo. Hvala na informaciji da je izasla skoro,potrazicu je ponovo 🙂
A mozda i grcka ostrva 🙂

Nataly
Gost
Nataly

Za informaciju Aleksandrijski kvartet je izdala izdavacka kuca Red boks! Evo linka!

http://redbox.rs/?p=265 :silly:

Jovana
Gost
Jovana

Hvala, Nataly 🙂
Stranica ide u bookmarks i ceka prve parice 🙂

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Hristos Voskrese

U izvodima iz predavanja objavljenog u knjizi Praznici Gospodnji kažu ...

Autor: UzKafu

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Sonoma dijeta

Čitajući o zdravoj ishrani, gubljenju kilograma i regulaciji metabolizma ...

Autor: Aleksandra

procitaj vise
Pročitaj više

Razonoda

Navijanje ili obožavanje…

Evropsko prvenstvo u košarci, Evropsko prvenstvo u odbojci, US Open, Davis ...

Autor: UzKafu