Uz Kafu logo

Novi život starih stvari – napravite originalne detalje

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Gomilanje nepotrebnih stvari u kući, a posebno u kuhinji, povremeno je veliki problem. Ni sami ne znamo kako odjednom imamo toliko kutija, činija, šolja i malo prostora. Jasno nam je samo da se nečega moramo rešiti.

Osim toga, rok trajanja u kuhinji nema samo hrana.

Oštećeno posuđe i pribor za jelo ne treba koristiti, jer narušavaju zdravlje i bezbednost ukućana.

To nam svakako nije potrebno.

Međutim, veliki broj žena priznaje da odluku o bacanju ne donosi tako lako.

Povremeno se dešava da mesecima čuvamo neke sitnice, u nadi da će nam jednog dana zatrebati. Ali uglavnom kupimo ili dobijemo nešto novo pa jedva čekamo naredno veliko spremanje. Tada ponovo punimo kese i kontejnere.

Potrošačko društvo zaista opterećuje.

Kada obilazimo tržne centre i markete, uvek nam se nešto svidi i poželimo da baš tu stvar imamo u kući. Mislimo da nam treba sve, a u stvari vrlo često u kući već imamo stvarčice koje možemo iskoristiti i dobiti nešto slično.

Neki ljudi imaju dobre ideje. Uz samo malo truda i ulaganja mogu da stvore prostor za uživanje. 

Za početak, krenimo od terase! 

Moguće je napraviti mali raj u kući, koji stvara osećaj slobode i širine! Razmislite da li možete za opremanje terase da iskoristite neki stari nameštaj. Ako imate kuću u selu, sigurno ćete pronaći staru fotelju, stolice ili stočić koji možete da prefarbate, prelakirate, dodate zanimljive elemente i dobijete originalan komad nameštaja!

Poslednjih godina odlično rešenje za opremanje terase su euro palete. Pružaju velike mogućnosti kombinovanja i dizajniranja stolova, klupa, polica. Izgledaju izuzetno lepo. Uklapaju se u moteran ili vintidž stil. Zaista su izuzetne, povoljne su, dugo traju i uklapaju se u razne stilove. Dakle, euro palete su za terasu idealno rešenje. 

 

Šta da radite sa starim komadima nameštaja u kuhinji?

Svašta! Išmirglajte ih i prefarbajte, za početak. Zatim izaberite neko posebno mesto gde ćete staviti policu za začine koju ste uzeli od bake. Šta mislite o tome da bude u nekoj jarkoj boji? Još ako u kuhinji imate mogućnost da uzgajate začinsko bilje, pa na ovu policu umesto suvih začina stavite saksije pune zelenila! Odmaraćete oči i dušu kad god pogledate stari, ali divan komad nameštaja! 

Kada je dnevni boravak u pitanju, sve traženiji su stare drvene komode, kredenci i vitrine. 

Toliko lepo izgledaju nakon restauracije i oduševljavaju više od bilo kog nameštaja modernog dizajna! Posebni su zbog svega što sa sobom nose i što su u sebi čuvali. Zamislite samo koliko generacija je odlagalo stvari, prolazilo pored njih, odrastalo i starilo. A oni i dalje stoje kao netaknuti, spremni da prime neke nove, moderne stvari i da im se prilagode. 

Zato svaka stara vitrina treba da bude inspiracija i polazna tačka za dizajn enterijera u kome će se nalaziti. 

Spavaću sobu takođe možete ukrasiti nekim predmetom koji su koristile prethodne generacije. 

Postoje u starim domaćinstvima predivni drveni kovčezi. Idealni su za odlaganje posteljine, a mogu da posluže i kao klupe. Ako imate privilegiju da ih dobijete na poklon, pravi ste srećnici, iskoristite to i cenite. Možete i da ih kupite na sajtovima za kupoprodaju ili restauraciju nameštaja. U svakom slučaju, odlično su rešenje, ne samo u praktičnom, već i u dizajnerskom smislu. 

Da, za spavaću sobu možete iskoristiti i euro palete. Na slikama vidite i kako. Vrlo je zanimljivo, lepo i funkcionalno! 

Da li i kupatilo možete da “ukrasite” starim komadom nameštaja?

Zašto da ne? Ako nađete još jednu policu poput one u kuhinji koju ćete koristiti za začine, rezervišite je za kupatilo! Prilagodite novu boju dezenu ploćica ili izaberite totalni kontrast. Poređajte kremice, ukrasne sveće, peškiriće za lice i razne sitnice. Uživajte u svakom smislu dok vodite računa o higijeni i nezo svog tela. 

Ima još mogo načina da iskoristite stari nameštaj i da u isto vreme budete prezadovoljni i lepo se osećate u svom domu. 

Sada na Instagramu i Pinterestu možete da pronađete razne ideje za restauraciju nameštaja. Istražite, raspitajte se, sačuvajte objave koje vam se dopadaju. Moguće je da ćete naleteti na nešto zanmljivo i korisno kada sledeći put posetite svoju kuću na selu. Divno je udahnuti novi život starim predmetima! 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija