Uz Kafu logo

Iskoristite više prostora u svom domu

Kafa kod kuće

Autor: Milena

Prostor u kome živite je vaše utočište i mirna luka na kraju stresnog dana. Uživanje u prijatnom ambijentu i udobnosti doma je neprocenjivo. Koliko god da volite putovanja i druženja, nema lepšeg osećaja od onog kada se smsetite u svoj kutak i lepo opustite. 
Ali hajde da se za trenutak vratimo u realnost i zapitamo da li ste iskoristili sve prednosti i mogućnosti svog životnog prostora?

Da li su sve prostorije i nameštaj u stanu maksimalno funkcionalni i iskorišćeni?

Možda su se vaše navike promenile u odnosu na one koje ste imali kada ste prvi put uređivali dom ili vas tek očekuju velike životne promene. Ili će se možda jednog dana ukazati pirlika da neka agencija za nekretnine može po izvanrednim uslovima da izda ili proda vaš stan. Razmislite, možda je sada pravo vreme da prostor u kome živite dovedete do savršenstva za svoje potrebe ili zahteve nekih novih stanara. 
Pogledajte kako da maksimalno iskoristite mogućnosti okruženja u kome živite. 

Izbacite sve nepotrebne stvari

Ovo je možda i najteži deo posla prilikom preuređenja doma, ali je i prvi korak u ovoj akciji. Uvek mislite da će nešto ponovo zatrebati, ako ne vama, onda nekom drugom. Realno, neće. To što godinama stoji u nekom ćošku i sakuplja prašinu, nije vam potrebno. Da jeste, koristili biste ga. Taj prostor koji zauzima može da se upotrebi za nešto bolje. Ako mislite da je nekome potrebno, prodajte ga. Sada imate priliku da to uradite na sajtovima na kojima se prodaju polovni proizvodi. 
Jednom kada počnete da se oslobađate nagomilanih stvari, videćete koliko neiskorišćenog prostora imate. Zbog toga ćete kasnije sa zadovoljstvom poklanjati, prodavati ili bacati sve što ne koristite.

Pronađite i proverite neiskorišćeni prostor

Ukoliko imate kuću, verovatno uvek želite više prostora za odlaganje stvari. I zaista, bilo da se radi o spoljašnjim ili unutrašnjim prostorijama, moguće je iskoristiti neki novi kutak ili ćošak za odlaganje. Mnogi dizajneri enterijera reći će vam da se čak i u malim stanovima mogu pronaći nove mogućnosti za iskoristivost prostora.
Postavite police ispod stepeništa i dobićete dobar i praktičan ormar za obuću.
Naravno, podrum i potkrovlje neiscrpni su izvori inspiracije za ljude koji razmišljaju praktično. Ako ne možete sami da osmislite, snalažljivi prijatelj i rođak uvek će vam priteći u pomoć. Pozovite ga i pokažite mu prostorije koje biste mogli da iskoristite, ali ne znate kako. Videćete da su mogućnosti ogromne. Još ako voli kućne majstorije i vešt je u samostalnom montiranju polica i elemenata za odlaganje – rešili ste veliki problem. Videćete da ćete već na početku dobiti nove i dobre ideje i da će ono što uradite na kraju ispasti bolje od oniga što ste zamislili. 

Napravite promene 

Zvuči čudno kada pomislite da će vam promena dekoracije doneti više prostora, ali istinito je. Kada dodate nove detalje ili uklonite suvišne, dobićete potpuno drugačiji pogled i ideje. Probajte da preuredite bar jednu prostoriju u stanu. Na primer, da promenite raspored knjiga, slika, raznih dekorativnih elemenata i figura. Jedna ideja stvaraće drugu i ubrzo ćete biti u prostoru sa svežim bojama i novom organizacijom elemenata.

Više svetlosti – više prostora! 

Prirodno svetlo osvežava svaku prostoriju i vizuelno je čini prostranijom. Za vlasnike potkrovlja, krovni prozori su idealno rešenje. 
Međutim, ukoliko nemate ovu mogućnost, upotrebite trik sa ogledalima koja će vam obezbediti više svetlosti u mračnijim prostorijama. Zadiviće vas potpuno novi izgled hodnika ili stepeništa sa više prirodne svetlosti. 

Konačno sredite dvorište

Ako imate kuću sa dvorištem, znate koliko je lepo uživati napolju, posebno ako imate decu i kućne ljubimce. Gajenje cveća, igranje sa decom, roštiljanje i druženje sa prijateljima – sve je zabavno u sopstvenom dvorištu. Postoji samo jedan uslov, a to je da ga sredite i adaptirate prema svojim potrebama i navikama, ali i prema njegovim karakteristikama. Da li je vaše dvorište strmo ili ravno, veliko ili malo, kakva je vrsta zemljišta i koje su njene mogućnosti? Spoljašnje okruženje važno je koliko i unutrašnje. Zato ne treba da zapostavite brigu o zelenilu i biljkama oko kuće. 
Ojačajte ogradu, osvežite pločnike, zasadite nove biljke. Ukoliko mogućnosti dozvoljavaju, napravite poseban kutak za druženje, roštiljanje pa čak i odlaganje stvari koje koristite isključivo u dvorištu. Značiće vam tokom svih godišnjih doba, a na taj način ćete i u kući stvoriti dodatni prostor za korišćenje. 

Potrebno je malo truda za stvaranje nove atmosfere u domu. I zato, ako želite promenu, počnite od prostora u kome živite. To je kao da ste očeli od sebe, što je uvek najbolji način da menjate svet.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija