Uz Kafu logo

Kafa i čokolada – tako jedinstven spoj!

Kafa sa prijateljima

Autor: Milena

Kafa i čokolada tako dobro idu zajedno.  A zašto je to tako? I kako se ove dve namirnice mogu kombinovati? Čitajte pa isprobajte. 

Čak i ako ste potpuni amater što se kuvanja i ukusa tiče, sigurno ste bar nekad spontano zaronili kockicu čokolade u tek skuvanu kafu i osetili čari ove kombinacije. Oni koji se ukusima stručnije bave, imaju i ceo set ideja kako se koja vrsta kafe kombinuje sa kojom vrstom čokolade. 

Najosnovnije je da ih kombinujete ovako: 

  • Odvojeno – uz šoljicu određene kafe, konzumira se određena vrsta čokolade.
  • Zajedno – čokolada se doda u sam napitak ( tako nastaje moka ) ili se kafa dodaje u čokoladu, bilo da je u čvrstom obliku ili kao tečno punjenje čokoladnih tabli ili dražeja.

Jedno je sigurno:

Kafa i čokolada su standardan poklon za sve prilike

Neki pokloni su specijalizovani za određene prilike, a neki se savršeno uklapaju baš uvek. Kafa i čokolada su obavezan deo koji čini najbolji poklon za rođendan.
Idete na slavu? Čokolada i kafa se gotovo podrazumevaju.
Godišnjica? Diplomiranje? Bilo kakav drugi povod za slavlje?  Čak i ako vam treba nešto u zadnji čas, da ne odete praznih ruku – čokolada, kafa su standard.  To je onaj prvi i osnovni način gde ove dve namirnice idu zajedno. Dodate tome i flašu vina i opremljeni ste! 

No, kada su ukusi i njihove kombinacije u pitanju, onda stvari stoje ovako. 

Čokolada sa ukusom kafe

Omiljeni spoj mnogih ljubitelja čokolade je upravo ona sa ukusom kafe. 

Ovaj spoj sastojaka, nažalost, nije dovoljno  masovno komercijalizovan. Dok ćete čokolade sa lešnicima, jogurtom od jagode ili sa keksom naći bukvalno u ponudi svakog brenda, ukuse sa kafom nude samo oni koji imaju najširu ponudu. Kod nas je to nesumnjivo Candy universe prodavnica slatkiša u kojoj ćete među gomilom bombona naći i one sa kafom. Ne jednu kombinaciju, nego nekoliko njih. 

Na primer: 

  • lešnik sa irskom kafom ( kafa sa viskijem); 
  • kafa u tamnoj čokoladi;
  • kapućino krispi kuglice;
  • belgijske praline sa kafom;
  • gold čokolada sa zrnima kafe.

Sve u svemu, ova dva ukusa tako dobro idu zajedno da je prava šteta ne probati ih.

Kako se kombinuje napitak kafe sa čokoladom?

Obe ove namirnice mogu doći u raznim varijetetima ukusa, što zavisi od vrste zrna od kog su napravljene, podneblja u kom su rasle, načina prerade. Kada ih kombinujete zajedno, onda bi trebalo to činiti po sličnosti ukusa.

Na primer: 

  • Crna čokolada koja je pomalo gorka, najbolje ide uz jače pečenu kafu.
  • Mlečna slatka čokolada najbolje ide uz neke blaže kafe ili kafe sa mlekom, pa i uz kapućino.
  • Bela čokolada najbolje ide uz neke slatke varijante i instant kafe koji imaju dominantniji ukus.
  • Kafa koja ima „voćniju“ aromu, najbolje će se slagati sa rubi čokoladom koja ima sličnu notu.
  • Kafe koje imaju orašastu notu, najbolje će ići uz čokolade sa orašastim plodovima ili sa orašastim aromama.

Ako želite da eksperimentišete, onda probajte sa suprotnim ukusima. Recimo:

  • jako slatka kafa + čokolada sa slanom karamelom ( ili gorka crna čokolada za što više kakaoa); 
  • kiselkasta aroma kafe + slatka mlečna čokolada.

Zašto se kafa i čokolada tako dobro kombinuju?

Prvo što ćete primetiti jeste sličnost u boji. No, čokolada može biti i prirodno roze boje, što  je samo jedna zanimljivost o čokoladi koju, vezano za kafu, još nismo čuli. 

Međutim, te koloristike su samo ono površno posmatranje. 

Suština je u sledećem. 

Vode poreklo od sličnih biljaka 

Malo ko od nas pri konzumaciji razmišlja kako je došlo do napitka u kom uživamo ili do omiljene nam poslastice. 

Kafa se pravi od zrna kafe, a čokolada se dobija od kakao zrna. 

Obe ove biljke rastu na istom, tropskom području koje je poznato po sunčanoj i vlažnoj klimi. Dakle, u oba slučaja, namirnice su nastale od prerađenog semena. 

No, to nije sve. 

Proces prerade je sličan

Ni kafa ni kakao nemaju prirodno braon boju, već je ona posledica prerade ovih zrna. Oni prolaze prvo kroz proces fermentacije (koji im i daje određenu kiselkastu notu), a zatim i kroz proces sušenja i  pečenja. 

U zavisnosti od stepena pečenja, kafa može biti jača, srednja ili slabije pržena i gorčina kafe često zavisi od toga. Osim toga, kafe se proizvode u bezbroj varijeteta: instant kafa, espreso, irska, ledena kafa, kapućino, makijato…

No, kod čokolade je drugačije. Gorčina čokolade zavisi od procenta kakaoa u njoj. Kakao je taj koji je gorak i ako on dominira u sastavu, kao što je to slučaj kod crne čokolade, ukus je gorak.  Ako dominira mleko , šećer i ostali sastojci, čokolada je slatka. I čokolada se proizvodi u dosta varijeteta, ali one najosnovnije su: crna, tamna, bela, mlečna, rubi i gold .

Hemijski sastav je sličan

Sigurno ste čuli da i čokolada ima kofein, ali u nešto manjoj meri nego kafa.

Neki od nas posegnu za kafom kad im treba dodatna doza energije, a neki za slatkišima odnosno za čokoladom. 

Zašto je to tako?

Za kafom i njenim kofeinom podjednako žude i muškarci i žene. Kada je čokolada u pitanju, žene prednjače u žudnji za njom, posebno u predmenstrualnom periodu. Smatra se da je potreba za čokoladom prisutna zbog magnezijuma kojeg ima u njoj, ali i zbog masnoće i umirujućeg i usrećujućeg efekta koji konzumacija čokolade pruža, a koji je u tome delikatnom periodu baš ono što ženi treba.  Zato je ona savršen ženski poklon.

Možda im sastav nije isti, ali je hemijski u nekim pogledima sličan, pa ove dve namirnice na sličan način deluju na nas.

Kafa je bogatija kofeinom, dok je čokolada odnosno kakao bogatiji teobrominom. Obe ove supstance pripadaju grupi metilksantina i oni su neka vrsta neurostimulansa i psihoaktivnih supstanci. 

Da li to znači da izazivaju zavisnost? 

Pa… ako ste se nekad pitali zašto vam se neodljivo pije baš kafa pored svih drugih napitaka ili jede baš čokolada, pored svih drugih slatkiša, možda deo odgovora možete naći i u tome. 

Ne spadaju u zdrave namirnice, iako to jesu

Kada se priča o zdravoj hrani, gotovo nikad neće biti reći o čokoladi ili o kafi. Veća je verovatnoća da će se naći na listi namirnica za izbegavanje. No, istina je da su i jedna i druga bogate antioksidantima koji dobro deluju na naše zdravlje. 

Kafa i njen kofein ubrzavaju sagorevanje masnih naslaga, a time doprinose smanjenju svih onih problema koji sa masnim naslagama idu u paketu. Flavanoidi iz crne čokolade posebno se vezuju za zdravlje srca i krvnih sudova. 

No, razlika između leka i otorova je u – doziranju. 

Previše kafe dovešće do preterane nervne stimulacije, ubrzanog rada srca. Prekomerne količine čokolade dovode do gojaznosti. Zato, ma koliko dobro da idu jedna sa drugom – samo umereno sa njima. 

Sve u svemu, kafa i čokolada imaju dosta sličnosti i ona nije samo u boji. Zato su savršen spoj. Da li ćete kombinovati napitak sa kockicama čokolade ili jesti čokoladu sa ukusom kafe – svejedno je. Probajte ih sve.


Pretplati me
Obavesti o
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Olivera
1 godina ranije

Meni je čokolada uvek nekako divan detalj i uz čaj i uz kafu.

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Val Thorens – Francuska

Zimovanje je opet ušlo u modu, a sa time i zimski sportovi! Sve više ljudi ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Sarajevo – prvi deo

Ukoliko volite putovanja, nemate vremena (a ni puno para) za dalje ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Hristos Voskrese

U izvodima iz predavanja objavljenog u knjizi Praznici Gospodnji kažu ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Bahami – zemlja gusara

Zašto se za Bahame kaže da su „Raj na zemlji“? Zato što su ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa sa prijateljima

Manastiri – utočište mira i spokoja

Nedavno sam bila na jednodnevnom  izletu, kada sam obišla i tri manastira ...

Autor: Jovana